Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Φοιτητές διαδηλώνουν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία. Ξεκινά το αντιιμπεριαλιστικό - επαναστατικό «Κίνημα της 4ης Μαΐου».

1929 Γεννιέται η Βρετανοβελγίδα ηθοποιός Οντρεϊ Χέπμπορν.

1934 Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία. Την 3η μέρα η απεργία γενικεύεται και στο πλευρό των οικοδόμων προστίθενται οι σιδεράδες, οι ξυλουργοί, οι εργάτες χαρτοποιίας, οι τουβλοποιοί, οι βυρσοδεψεργάτες κ.ά. Η απεργία των οικοδόμων θα λήξει μετά από 8 μέρες, ενώ των υπολοίπων μετά από 12, με ολική ή μερική νίκη.

1948 Από τις 4 έως τις 7 Μάη εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι, ως αντίποινα για το σκοτωμό του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Λαδά (αρμόδιου υπουργού για τον ΑΝ 509) από τον Ε. Μουτσογιάννη την Πρωτομαγιά.

1953 Παγκαπνεργατική απεργία ξεσπά στον Πειραιά. Κρατά 15 μέρες και λήγει με ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών.

1964 Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

1966 Ξεκινά στο θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας η Β' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (4 - 15/5/1966). Σε αυτήν μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Ιμβριώτης, Μάρκος Αυγέρης, Νίκος Πουλαντζάς, Γιάννης Σκουριώτης, Ροζέ Γκαροντί, Πιέρ Βιλάρ κ.ά.

1967 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Εχοντας υπ' όψιν τας διατάξεις του Νόμου ΔΞΘ/1912 "Περί καταστάσεως πολιορκίας" τεθέντος σε εφαρμογήν διά του υπ' αριθ. 280 της 21 Απριλίου 1967 Βασ. Δ/τος, αποφασίσαμεν και διατάσσομεν: 1. Την κατάργησιν και διάλυσιν των κάτωθι Συλλόγων και Οργανώσεων... 2. Την κατάσχεσιν απάσης κινητής και ακινήτου περιουσίας των... 3. Την κατάσχεσιν των αρχείων και φύλαξιν τούτων παρά της αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής». Η απόφαση αφορούσε 279 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις.

1978 Στρατεύματα της Νότιας Αφρικής εισβάλλουν στο έδαφος της Αγκόλα, για να εξοντώσουν αντάρτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ναμίμπια «ΣΟΥΑΠΟ». Τη μέρα αυτή οι Νοτιοαφρικανοί βομβαρδίζουν την πόλη Κασίνγκα, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Κατά την επίθεση, σκοτώνονται πάνω από 600 πρόσφυγες, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Η επέμβαση καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ.

1979 Το Συντηρητικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία. Νέα πρωθυπουργός γίνεται η Μάργκαρετ Θάτσερ.

1982 Στον πόλεμο των Φόκλαντ, το βρετανικό αντιτορπιλικό «Σέφιλντ» βάλλεται από πύραυλο «Εξοσέτ» (βυθίστηκε μετά από λίγες μέρες). Σκοτώθηκαν 20 άτομα. Δύο μέρες πριν, βρετανικό υποβρύχιο είχε βυθίσει το αργεντινό καταδρομικό «Στρατηγός Μπελγκράνο», σκοτώνοντας 320 ναύτες. Η πρωθυπουργός Μ. Θάτσερ δέχτηκε δριμεία κριτική για αυτό το περιστατικό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν έξω από τα όρια αποκλεισμού που είχαν θέσει οι Βρετανοί.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967. Συγκροτείται η Παλαιστινιακή Αρχή.

2006 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Αλέξης Δαμιανός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ