Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυητές της εσωτερικής ασφάλειας...

Την επαναφορά - και επίσημα - του δόγματος περί καταστολής του εσωτερικού εχθρού, του εχθρού λαού, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ανά τον κόσμο πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών, σηματοδοτεί η αναπροσαρμογή του δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που συζήτησε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Η ελληνική κυβέρνηση, πριν από κάθε άλλη ΝΑΤΟική και ευρωπαϊκή κυβέρνηση, σπεύδει με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθεί στις νέες κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστών βάζοντας τη χώρα και το λαό στην πρώτη γραμμή των πολεμικών τυχοδιωκτισμών των Αμερικανών.

Στον πυρήνα λοιπόν του αμυντικού δόγματος, μέσω της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), που προωθείται εδώ και καιρό, μπαίνει η αντιμετώπιση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των «στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικών ενεργειών» και αναγορεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε εγγυητή της «ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Αναγορεύεται λοιπόν η τρομοκρατία σε «εθνική απειλή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση, τον εξοπλισμό και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά το ΚΥΣΕΑ ήταν αποκαλυπτικός: «Αυτή την κρίσιμη περίοδο της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα διαμορφώνεται μια σειρά από νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν με μια ολοκληρωμένη νέα πολιτική εθνικής άμυνας από την πλευρά της χώρας μας. Την ευθύνη υλοποίησης αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας έχει το υπουργείο, οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προχωρούν ένα συγκεκριμένο τρόπο αναδιοργάνωσης, αλλαγών, εξέλιξης, ώστε να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας για όλους τους Ελληνες πολίτες».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης υπήρξε αναφορά και στα νέα δεδομένα της εποχής. Αντιλαμβάνεσθε ότι απαιτούνται νέες επιλογές, ολοκληρωμένης μορφής θεσμικές αλλαγές και συντονισμός των δυνατοτήτων μιας χώρας για να αντιμετωπίσουμε και τις νέες ασύμμετρες πολεμικού και στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε τις δηλώσεις πίστης της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. «Πέραν, είπε, των αναλύσεων, των απόψεων και των προτάσεων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι διατηρούμε μια καθαρή, σταθερή στάση απέναντι στις υποχρεώσεις μας έναντι της Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουμε, (της όποιας συμμαχίας συμμετέχουμε) και παράλληλα διερευνούμε τις δυνατότητες σε επίπεδο πολιτικό, στρατιωτικό, αλλά και οικονομικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα καινούρια φαινόμενα».

Στο θέμα του νέου Αμυντικού Δόγματος αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος ανάμεσα στους άξονές του ανέφερε και το «νέο στοιχείο μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ», τις «ασύμμετρες απειλές». Και συμπλήρωσε: «Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, απαιτεί να δούμε τις νέες προσεγγίσεις, όσον αφορά τη συσχέτιση της πολιτικής Εθνικής Αμυνας και της εξωτερικής πολιτικής με την πολιτική που ακολουθούν άλλα υπουργεία, άλλες υπηρεσίες για την εσωτερική ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της αποστολής ελληνικού στρατού, ο Δ. Ρέππας είπε ότι «δεν έχει τεθεί, δεν έχει ζητηθεί, δεν έχει προταθεί τέτοιο θέμα» και υποστήριξε μάλιστα ότι «είναι επιζήμιο», να γίνεται συζήτηση σε αυτή τη βάση. Αφησε όμως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα πάρουμε, είπε, μέρος σε αυτές τις συζητήσεις, θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας, αφού ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων κρατών» και στο τέλος «εμείς δεν μπορεί να αποτελούμε την εξαίρεση».

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε προχθές αποφάσισε να συσταθεί μεικτή στρατιωτική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεισφέρουν στις επιχειρήσεις που ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι. Εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις από παράγοντες του υπουργείου Αμυνας για το μέγεθος της ελληνικής συμμετοχής, καθώς ελληνικές δυνάμεις είναι ήδη διάσπαρτες στα Βαλκάνια και αλλού σε «διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές».

Το χτεσινό ΚΥΣΕΑ απασχόλησαν και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ειδικότερα για το Στρατό Ξηράς, αξιολογήθηκαν οι προσφορές για το νέο άρμα μάχης, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 700 δισ. δρχ. Για την Πολεμική Αεροπορία, συζητήθηκε το το νέο μέσο μεταφορικό αεροπλάνο και με δεδομένο ότι υπήρξαν την τελευταία στιγμή και νέες προσφορές δεν πάρθηκαν αποφάσεις. Επίσης έγινε ενημέρωση και έγκριση για μια σειρά από προγράμματα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού. Προγράμματα που σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας προβλέπεται να διατεθούν στα δύο Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ