Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αφγανιστάν

Ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου είπε στο ALTER (Τετάρτη βράδυ) μια αλήθεια, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, αν και δεν την ολοκλήρωσε. Ωστόσο, την είπε. Και δείχνει αυτό ότι όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι προβληματίζονται για το τότε και το σήμερα, συγκρίνουν, οδηγούνται ή θα οδηγηθούν σε συμπεράσματα.

Είπε, λοιπόν, ο δημοσιογράφος: «Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν επιτρεπόταν να πάνε στο σχολείο! Και ήρθε ο Νατζιμπουλάχ, που κατάργησε την απαγόρευση. Κι οι αντίπαλοι του καθεστώτος σκότωναν τους δασκάλους. Στο τέλος, όταν ανέτρεψαν τη λαϊκή εξουσία, έκοψαν τα γεννητικά όργανα του Νατζιμπουλάχ, του τα έβαλαν στο στόμα και τον κρέμασαν! Και αναρωτιέμαι, αν ήταν καλύτερα που έγινε η σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Βεβαίως, δε συμφωνώ, αλλά αναρωτιέμαι»...

Ετσι ακριβώς τα είπε ο Ν. Αθανασίου από άποψη ουσίας, ακόμη και αρκετών λέξεων. Και έθεσε, πράγματι, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πολύ πολύ επίκαιρο και όχι απλώς ιστορικής σημασίας.

Στο Αφγανιστάν, όπως και σε άλλες χώρες, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα, συγκρούονταν τα δύο αντίθετα κοινωνικοοικονομικά συστήματα: Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός. Συγκρούονταν οι επαναστατικές δυνάμεις κάθε χώρας και οι αντεπαναστατικές. Τις μεν τις βοηθούσε η Σοβιετική Ενωση, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλού η Κούβα ή η Κίνα. Τις δε τις ενίσχυαν ποικιλοτρόπως το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ και τα υποχείριά τους ανά τον κόσμο. Αυτή η σύγκρουση έλαβε χώρα και στο Αφγανιστάν, μετά τη λαϊκή επανάσταση του 1978.

Η λαϊκή εξουσία πάσχισε να βγάλει το Αφγανιστάν από το μεσαίωνα. Εκανε τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα. Κατάργησε όλες τις διακρίσεις. Ανέπτυξε την παιδεία, ξεκινώντας από τη συντριβή του αναλφαβητισμού. Εβαλε ένα νοικοκύρεμα στην καθυστερημένη οικονομία, επιχειρώντας ν' ανεβάσει το επίπεδο στο οποίο ο αφγανικός λαός είχε καταδικαστεί να ζει.

Ο αέρας της κοσμογονίας, που άρχισε να φυσάει σ' αυτή τη χώρα, ήταν φυσικό ν' ανησυχήσει τους αντιδραστικούς μουλάδες και κυρίως τις ΗΠΑ, που έσπευσαν σε βοήθειά τους: Εκατομμύρια δολάρια, ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός πολέμου και κάθε είδος βοήθεια (μυστικές υπηρεσίες, δολιοφθορές κλπ.) τέθηκαν στη διάθεση των αντεπαναστατικών φυλών του Αφγανιστάν, που είχαν ορμητήριο το Πακιστάν! Και που επέδραμαν κατά της λαϊκής εξουσίας μαζί με Πακιστανούς.

Τότε η λαϊκή εξουσία ζήτησε τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, που ανταποκρίθηκε με στρατιωτικές δυνάμεις. Και καλώς έπραξε! Τι έπρεπε να κάνει; Ν' αφήσει στην τύχη του ένα λαό που πήγαινε να σηκωθεί απ' το σκοτάδι; Ν' αφήσει την επανάσταση μόνη, αντιμέτωπη με ΗΠΑ - Πακιστάν - εγχώρια αντίδραση;

Η λαϊκή εξουσία στο Αφγανιστάν είχε ευρύτατη λαϊκή στήριξη. Γι' αυτό και κατάφερε να διατηρηθεί επί τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων. Η επανάσταση νικήθηκε και η εξουσία επανήλθε στα χέρια των Μπιν Λάντεν και όλων των αντιδραστικότατων, που οι ΗΠΑ ανάθρεψαν και που τώρα τους... κυνηγούν ως τρομοκράτες!

Οσοι, λοιπόν, καταφέρονται σήμερα κατά της τότε σοβιετικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παίρνουν το μέρος της αντεπανάστασης και των ΗΠΑ, είτε το θέλουν, είτε όχι. Και σήμερα χρησιμοποιούν το «επιχείρημα» της «σοβιετικής εισβολής», για να αθωώσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική και του παρόντος, που, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, επιχειρεί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο λαούς και χώρες. Οπως κάνουν ολημερίς τα στελέχη της ΑΕΚΑ και μια σειρά άλλα του ΣΥΝ (Δαμανάκη κ.ά.), που σπεύδουν και στην πρεσβεία των ΗΠΑ, για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων!!! Οπως κάνουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της κυβέρνησης, με πρώτον τον Κ. Σημίτη. Αυτή η υπογραφή μέσα στην πρεσβεία, η οποία συμβολίζει την παρουσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, δεν εκφράζει πραγματική θλίψη για τα θύματα της τραγωδίας, αντίθετα σημαίνει εξαγνισμό και δικαίωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Εχουν ταυτόχρονα κι έναν ακόμη στόχο, τον κύριο: Να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις, το ΚΚΕ και όσες δυνάμεις, με σταθερότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια, δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πολεμοκαπηλία και στο μοίρασμα σφαιρών επιρροής, που οι ιμπεριαλιστές προωθούν.

Η κυβέρνηση, τα φερέφωνά της και οι άλλοι, που βρίσκονται πολύ πίσω και από τον δημοσιογράφο, ο οποίος προβληματίστηκε σ' έναν βαθμό, θυμίζουν το γνωστό «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρεί»! Ποιο είναι το καραβάνι στη συγκεκριμένη περίπτωση; Είναι ο ελληνικός λαός, που στην πλειοψηφία του δεν αθωώνει την αμερικανική πολιτική των σφαγών κατά των λαών. Μια πολιτική που χορεύει πάνω στα πτώματα χιλιάδων αθώων Αμερικανών. Οσο πιο πολύ φωνάζουν λοιπόν, οι... υπέρμαχοι των ανθρωπίνων (ιμπεριαλιστικών) δικαιωμάτων, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους.

Η Σοβιετική Ενωση ήταν με την επανάσταση! Οι ΗΠΑ με τον Μπιν Λάντεν!


Μ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ