Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το πετρέλαιο οδηγεί τις ΗΠΑ

Πριν ακόμη κατακαθίσει η σκόνη των ερειπίων των δίδυμων πύργων και του Πενταγώνου, πριν ακόμη αποχαιρετηθούν από τους οικείους τους οι αθώοι νεκροί, τα θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, η Αμερική οικοδομεί τις δυνάμεις της και προετοιμάζεται για δεκαετή πόλεμο.

Η εμφανής αδυναμία των αμερικανικών υπηρεσιών να υποδείξουν με σαφήνεια τους ενόχους του τρομοκρατικού χτυπήματος δε συμβαδίζει με την ετοιμότητά τους να περιγράψουν τους στόχους όπου θα κατευθυνθούν τα αντίποινά τους. Ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι άλλωστε κατασκεύασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και «φιλοξενούμενος» σε έναν τόπο ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το Αφγανιστάν, όπου επικεντρώνεται, προς το παρόν, η αμερικανική «οργή», προσφέρει στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να πατήσει πόδι στην Κεντρική Ασία και να εδραιώσει τις θέσεις της στις παρυφές της Κασπίας. Εκεί ακριβώς που θα παιχτεί η μεγαλύτερη «παρτίδα» του 21ου αιώνα, η οποία αφορά στον έλεγχο των τεράστιων ενεργειακών πόρων της περιοχής και στη μεταφορά τους στις παγκόσμιες αγορές.

Ηδη, μεγάλα αμερικανικά ιδρύματα στρατηγικών μελετών και προβλέψεων, όπως το Stratfor, εκτιμούν πως οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, μπορούν να αποτελέσουν την πίσω πόρτα για την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Αν αντιστρέψει κανείς αυτές τις αναλύσεις, το Αφγανιστάν αποτελεί ένα θαυμάσιο πρόσχημα για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε προκεχωρημένες θέσεις στη «σκακιέρα» της Κασπίας. Ηδη, οι κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τους Αμερικανούς τα ανταλλάγματα για τις διευκολύνσεις που μπορούν να τους παράσχουν.

Η δε Ρωσία, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να αρνείται την παροχή διευκόλυνσης στις ΗΠΑ, βρίσκεται μπροστά στα μελλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει στα ρωσικά συμφέροντα η αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν ήδη προσδιορίσει με σαφήνεια τι είδους διευκολύνσεις ζητούν για τη διενέργεια μακράς κλίμακας και χρονικής διάρκειας επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν. Πολύ απλά, ζητούν αεροπορικές βάσεις, στρατόπεδα, όπου θα αναπτυχθεί σχετικά μικρός αριθμός ειδικών δυνάμεων και «λογιστική» υποστήριξη. Με πιο απλά λόγια, η Ουάσιγκτον μεθοδεύει τη δημιουργία βάσεων, εδραιώνοντας την ήδη ισχυρή της θέση στο παιχνίδι των πετρελαίων.

Σε αυτό το τεράστιας σημασίας γεωστρατηγικό παιχνίδι, βασικός στόχος των Αμερικανών είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών της περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), των δρόμων μεταφοράς τους, ζητήματα που θα τους προσδώσουν μεγάλη υπεροχή στις διεθνείς αγορές. Για να εξασφαλιστεί αυτός ο στόχος, ο οποίος θα παγιώσει την αμερικανική κυριαρχία στον 21ο αιώνα, οι Αμερικανοί φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν - και ήδη χρησιμοποιούν - όλα τα μέσα.


Δημητρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ