Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εκπαίδευση σε ρόλους εσωτερικής καταστολής και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Από την άσκηση ειδικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές στη Νέα Πέραμο
Από την άσκηση ειδικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές στη Νέα Πέραμο
H άσκηση προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός των πόλεων, η οποία παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιούλη, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, φέρνει στην επιφάνεια την εκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα νεοταξικά δόγματα και κατευθύνσεις.

Η συγκεκριμένη άσκηση - επίδειξη, που εξάλλου δεν είναι η πρώτη με αυτά τα χαρακτηριστικά, δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό. Με αυτήν την εκπαίδευση, όπως αναφέρεται από το ΓΕΣ, δίνεται «ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ). Πρόκειται, όπως υπογραμμίζεται, για «στρατιωτικές ενέργειες, που σχεδιάζονται σε έδαφος, όπου οι τεχνικές κατασκευές (οικίσκοι) επηρεάζουν τις διαθέσιμες τακτικές επιλογές του Διοικητή». Επίσης, «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών». Ωστόσο, αυτά είναι το περιτύλιγμα, προκειμένου να υπάρξει αυτού του είδους η προετοιμασία που επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση γι' αυτού του είδους την προετοιμασία, για αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα νεοταξικά δόγματα άμυνας και ασφάλειας, που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και ενεργοποιήσει, με βάση τα οποία μπαίνουν οι λαοί στο στόχαστρο. Στις 13 - 15 του Ιούνη 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Ο ισχυρισμός, που είχε προβληθεί τότε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ήταν πως η άσκηση αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο στα πλαίσια των εκτός ελληνικών συνόρων, «ειρηνευτικών αποστολών». Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση για αποστολές καταστολής διαδηλώσεων εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων.

Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, για την προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο, στα πλαίσια του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί στο σύνολό του, σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχτεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Και στην περίπτωση αυτή, το πρόσχημα ήταν η προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.

Οι ασκήσεις αυτές, καθώς και άλλες που δε γίνονται γνωστές, είναι μια επιβεβαίωση πως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση).

Τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, είναι, ωστόσο, μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς δείχνουν μόνο ένα μέρος του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, είναι και μια αποκάλυψη, αφού ξεσκεπάζει την υποκρισία σε σχέση με όλα όσα λέγονται για το ρόλο, τα νέα δόγματα και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτού του είδους η εκπαίδευση, όπως αποτυπώνεται στα σενάρια τέτοιων ασκήσεων περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει άνοδο των αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, προφανώς ως αντίδραση απέναντι στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που ετοιμάζονται, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Μια γενικευμένη εφαρμογή αυτών των σχεδίων έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, όπου με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων ενεργοποιήθηκε πλήρως, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα περί εσωτερικής ασφάλειας.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται αυτή η εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, που θεσμοθετήθηκαν κυρίως μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, σε συνδυασμό και με το νέο αμυντικό δόγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.). Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι στο δόγμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό -μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι απλά κάποιοι φόβοι ή αόριστες εκτιμήσεις, αλλά μια πραγματικότητα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν και σχετικές μελέτες του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», όπου προβλέπεται η ανάμειξη του Στρατού σε όλο το φάσμα της εσωτερικής ζωής της χώρας, με πρόσχημα την πρόληψη και την καταστολή των «απειλών» αυτών. Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εκπόνησε μελέτη με θέμα «Ασύμμετρες απειλές και τρόποι αντιμετώπισής τους, στα πλαίσια της άμυνας της εθνικής επικράτειας (Homeland Secutity)», που παρουσιάστηκε το 2003 στη σύνοδο της επιτροπής των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της FINABEL (ανεπίσημος οργανισμός συνεργασίας σε επίπεδο Στρατών Ξηράς υπό τη διεύθυνση των αρχηγών ΓΕΣ των 10 ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ). Οπως αποφασίστηκε τότε, η ελληνική παρουσίαση να αποτελέσει τη βάση για τις ρυθμίσεις που έκτοτε προωθήθηκαν στις χώρες - μέλη της FINABEL, σχετικά με τις δυνατότητες που «οι χερσαίες δυνάμεις δυνατό να παρέχουν στην άμυνα της Εθνικής Επικράτειας και πιθανοί ρόλοι που ανατίθενται για αντιμετώπιση απειλών που ήρθαν στο φως με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Πρόκειται για επαναφορά του δόγματος περί «εσωτερικού εχθρού» και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο των νέων κατασταλτικών μηχανισμών που συγκροτούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση μηχανισμού που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Πράγμα που στο μεταξύ διάστημα έγινε με τη σύσταση ανεξάρτητης από την ΕΥΠ υπηρεσίας πληροφοριών από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική που από καιρό είχαν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων και μετά το 2004 συνεχίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2004, που η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το νέο αμυντικό δόγμα, σημείωνε ότι η ελληνική αμυντική πολιτική «διέπεται από διαχρονική συνέχεια» και ανάμεσα στ' άλλα «λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια». Στα πλαίσια αυτά, το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), στις 24 του Νοέμβρη 2004, αποφασίζει για τη Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005 - 2020), με βάση την οποία το δόγμα υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας αντικαθίσταται από το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» και συντελείται η παραπέρα παράδοση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως σημειώνεται, ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ