Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Να μη γίνουν αφορμή για νέα προσπάθεια υποταγής των λαών»

Ανακοινώσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Την πρόθεση της αμερικανικής ηγεσίας και των συμμάχων της να χρησιμοποιήσουν τις απερίφραστα καταδικαστέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης και τα χιλιάδες αθώα θύματά τους ως πρόσχημα για ένα νέο ανεξέλεγκτο κύκλο βίας και καθυπόταξης των λαών του πλανήτη επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις των κομμάτων έχουν ως εξής:

Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-EP)

«Θέλουμε να εκφράσουμε την κατηγορηματική καταδίκη μας ενάντια στην τρομοκρατία, απ' όπου και αν προέρχεται», έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας FARC-EP, αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη και σημειώνουν ότι τα παραπάνω είναι μία από τις αρχές της οργάνωσής τους. «Η βορειοαμερικανική κοινωνία, συνεχίζουν, είναι αγανακτισμένη για τις επιθέσεις και έχει όλα τα δίκια του κόσμου. Ωστόσο, ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι; Η ίδια τους η κυβέρνηση, το αυτοκρατορικό τους κράτος που σπέρνει θάνατο και βία σε ολόκληρο τον πλανήτη και πνίγει με όλα τα μέσα τους αγώνες των λαών για την αυτοδιάθεσή τους» και προβλέπουν ότι, πλέον, η αμερικανική ηγεσία δε χρειάζεται ούτε προσχήματα, όπως μέχρι σήμερα, για να επέμβει οπουδήποτε και απαιτήσει την υποταγή όλου του κόσμου.

Αφού αναφέρονται και στις εκδηλώσεις ρατσισμού, που υποτίθεται ότι είχαν ξεπεραστεί στο λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο εναντίον Αράβων, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο «όμως, ενάντια σε ποιον; Σε αυτούς που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν την εποχή του ψυχρού πολέμου; `Η, μήπως, ενάντια στους υπευθύνους των αμέτρητων άμεσων και έμμεσων επεμβάσεών τους σε ολόκληρο τον πλανήτη;», αναρωτιούνται στη συνέχεια οι FARC-EP, παραθέτοντας έναν ατελείωτο κατάλογο αυτών των επεμβάσεων, για να καταλήξουν ότι «το πιο σίγουρο είναι ο πόλεμος αυτός να στραφεί ενάντια στους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται με τη μία ή την άλλη μορφή, όπως εκείνοι πιστεύουν και μπορούν, για μια δίκαιη κοινωνία, για μια αξιοπρεπή ζωή, για τα βασικά τους δικαιώματα, για την εθνική τους κυριαρχία».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «θα υπάρξουν πιέσεις για τον υποτιθέμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, για να ωφεληθούν, οι ΗΠΑ, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Σε αυτόν το χορό θα μπουν και οι Κολομβιανοί μιλιταριστές, για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο, για να υποδαυλίσουν τη σύγκρουση, εξαπολύοντας μύδρους κατά της διαδικασίας διαλόγου και επιμένοντας να πνίγουν τους Κολομβιανούς στο αίμα, επειδή τολμάμε να αντισταθούμε στα φρικτά τους καπιταλιστικά, νεοφιλελεύθερα σχέδια εξαθλίωσης, πείνας και καταστολής».

ΚΚ Κολομβίας

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Κολομβίας καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζει τα συλλυπητήριά της και απευθύνει έκκληση να μην «τιμωρηθούν αθώοι», εκτιμώντας, όμως, ότι «αυτά τα γεγονότα φανερώνουν τις βαθιές εσωτερικές εντάσεις που πλήττουν τη βορειοαμερικανική κοινωνία και το βορειοαμερικανικό κράτος. Είναι σαφής απόδειξη του βαθμού επικράτησης της απανθρωπιάς και πόλωσης που παράγει ο καπιταλισμός ως σύστημα παγκόσμιας κυριαρχίας».

Το ΚΚ Κολομβίας υπογραμμίζει ότι «στην αναζήτηση των υπευθύνων απαιτείται μία βαθιά έρευνα και ένας προσανατολισμός δικαιοσύνης, χωρίς να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα τραγικά γεγονότα για καλλιέργεια επιθετικών συναισθημάτων ενάντια σε λαούς του κόσμου που σήμερα δέχονται την επίθεση του ιμπεριαλισμού. Μία συνέπεια θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη, εκ μέρους των ΗΠΑ, του στρατιωτικού επεμβατισμού και της ανάμειξης σε άλλες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Ανδεων και της πολιτικής πολέμου που σχετίζεται με το Σχέδιο Κολομβία».

ΚΚ Ισπανίας

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισπανίας καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και συλλυπείται για τα ανυπολόγιστα θύματα. «Η βία και το μίσος δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να καλλιεργούν και να γεννούν ακόμα περισσότερο μίσος, ανυψώνοντας ένα παράλογο εμπόδιο στη δημοκρατική συνύπαρξη των λαών», υπογραμμίζει. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «σε αυτές τις ιστορικές στιγμές η απάντηση, τόσο της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης όσο και του υπολοίπου της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί παρά να είναι η αδιάκοπη αναζήτηση εκείνων των οργάνων που θα επιτρέπουν την οικοδόμηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης, που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ