Το κίνημα κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου στις ΗΠΑ αρχίζει και διογκώνεται μέρα τη μέρα, ενώ αποκορύφωμά του προβλέπεται να είναι η μεγάλη διαδήλωση στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 29 του Σεπτέμβρη
Associated Press |
Από κινητοποίηση στην Ινδία |
Με τα λόγια αυτά, πλείστες αμερικανικές οργανώσεις μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Δράσης αλλά και ευρωπαϊκές, προετοιμάζονται για τη μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου και του ρατσισμού που αναμένεται να γίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον στις 29 του Σεπτέμβρη, σε αντικατάσταση της διαδήλωσης κατά της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που αναβλήθηκαν. Ταυτόχρονα και σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους, προετοιμάζονται ανάλογες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου.
Είναι μία αρχή, καθώς τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου λειτούργησαν αποχαυνωτικά σε μεγάλο βαθμό κυρίως εξαιτίας του σοκ που προκάλεσαν. Ομως το ειρηνικό, αντιπολεμικό, προοδευτικό κίνημα δεν άργησε να συνέλθει από την αρχική νευρική παράλυση και να παρέμβει με τέτοιο τρόπο ώστε οι αθώες προσευχές για τα περίπου 6.000 θύματα να μετατραπούν σε προσευχές για την ειρήνη, σε ειρηνικές διαδηλώσεις που στρέφουν τα βέλη τους αποκλειστικά και μόνο κατά της «κήρυξης πολέμου» εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου.
Associated Press |
Από φιλειρηνική διαδήλωση στην Αυστραλία |
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν η σειρά των χιλιάδων πολιτών του Πόρτλαντ της Πολιτείας του Ορεγκον, του Οκλαντ και του Μπέρκλεϊ στην πολιτεία της Καλιφόρνια αλλά και του Κεμπέκ να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης.
Χτες, ήταν μέρα πανεθνικής κινητοποίησης των Αμερικανών φοιτητών. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, από 146 πανεπιστήμια σε 36 πολιτείες ανά την αμερικανική επικράτεια - ανάμεσά τους και το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, πανεπιστήμια που προετοιμάζουν πάντα όλες τις γενιές της αμερικανικής και παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νεοσύστατης φοιτητικής οργάνωσης «Δράσης για μία Ειρηνική Δικαιοσύνη», και διαδήλωσαν χτες στις 12 το μεσημέρι - τοπική ώρα - υπέρ της ειρήνης, κατά του πολέμου, κατά των σχεδίων για τον περιορισμό των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κατά του ρατσισμού και των επιθέσεων που συνεχίζονται στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν χτες στην Αυστραλία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά και την Ιταλία, ενώ και το τριήμερο που ξεκινά σήμερα προβλέπεται «καυτό», με κύρια τη διαδήλωση που οργανώνεται στη Νέα Υόρκη όπου θα διαμαρτυρηθεί κατά των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, στην καρδιά της πόλης, την Τάιμ Σκουέαρ, όπου και το νέο στρατολογικό κέντρο του Αμερικανικού Στρατού.