Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ - ΑΛΓΕΡΙΑ
Σαουδαραβικές «προϋποθέσεις»

ΡΙΑΝΤ.-

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια παρουσίασε στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Σαούντ αλ Φαϊσάλ, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Παρά τις δηλώσεις περί «σύμπραξης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και τα συναφή, η ανακοίνωση που εξέδωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν σαφώς αποκαλυπτικότερη.

«Ο ΥΠΕΞ επρόκειτο να προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ ότι η Σαουδική Αραβία αλλά και οι άλλες αραβικές χώρες δεν πρόκειται να συμπράξουν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο στόχος, είτε κράτος είναι είτε οργάνωση. Επίσης, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε πλήγμα εναντίον κάποιου αδελφού κράτους, όπως π.χ. είναι η Συρία». Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση, η σαουδαραβική ηγεσία καθιστούσε σαφές ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε «καμία συμμαχία στην οποία θα συμμετέχει το Ισραήλ, το οποίο είναι κράτος τρομοκράτης, ούτε μπορεί να συμπράξει σε πλήγμα εναντίον οργανώσεων που μάχονται την ισραηλινή κατοχή, όπως είναι η Χεζμπολάχ, η παλαιστινιακή Τζιχάντ και η Χαμάς». Τέλος, στην ανακοίνωση εκφράζεται δυσαρέσκεια και ανησυχία για το ενδεχόμενο να «υιοθετήσουν οι ΗΠΑ την έννοια που το Ισραήλ αποδίδει στην τρομοκρατία, δηλαδή σε όποιον αντιστέκεται σε δυνάμεις κατοχής».

Ιρανική διπλωματία, αλγερινή σύμπραξη

Σε μαραθώνιο επαφών έχει αποδυθεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Χαβιέ Σολάνα, και τους ομολόγους του από Ιταλία, Πακιστάν, Ινδία και Βέλγιο. Ο Χαραζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά, κατέστησε σαφές ότι το Ιράν δε θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο του για στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι προσπαθεί να επισημάνει στη διεθνή κοινότητα τη μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης των ισλαμιστικών οργανώσεων απέναντι στη Δύση μετά από ενδεχόμενο πλήγμα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι κατασκευάζονται, ήδη, προσφυγικά στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Η αλγερινή κυβέρνηση, από την άλλη, γνωστοποίησε ότι έχει, ήδη, παραδώσει στις ΗΠΑ δύο έγγραφα που περιέχουν ονόματα Αλγερινών ισλαμιστών εξτρεμιστών που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, και εκτιμά ότι σχετίζονται με τον Μπιν Λάντεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ