Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέοι βομβαρδισμοί «ρουτίνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας βομβάρδισαν χτες, για δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, τουλάχιστον δύο «θέσεις του αντιαεροπορικού πυροβολικού του Ιράκ» στο νότιο τμήμα της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων (που η Βαγδάτη θεωρεί παράνομη), πιο συγκεκριμένα στην Μπάσρα και τη Σαμπάν.

Η επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου που επικαλείται το CNN, έγινε «σε αντίδραση προς πρόσφατες επιθετικές απειλές εναντίον αεροσκαφών της συμμαχίας που έκαναν περιπολίες ρουτίνας». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «εάν το Ιράκ σταματούσε τις απειλητικές πράξεις του, θα σταματούσαν κι οι βομβαρδισμοί της συμμαχίας».

Στην ίδια ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα της Φλόριδας (το επιχειρησιακό κέντρο για τη Μέση Ανατολή), η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται πως υπήρξαν από το Δεκέμβρη του 1998 ως σήμερα «1.030 επεισόδια εκτόξευσης πυραύλων ή/και πυρών από αντιαεροπορικά πυροβόλα εναντίον αεροσκαφών της συμμαχίας, περιλαμβανομένων 400 εφέτος», ενώ «ιρακινά αεροσκάφη παραβίασαν τη νότια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων 160 φορές την ίδια περίοδο».

Ως χτες βράδυ δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς ιρακινής ηγεσίας σχετικά με το βομβαρδισμό από τα αεροσκάφη τύπου F-16 και «Tornado». Η αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι τηλεκατεύθυνσης για ακριβή στόχευση, ώστε να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες» - ο τερατώδης ευφημισμός της συμμαχίας για τις χαμένες ζωές αθώων... - αλλά δεν ανακοινώθηκε εάν τελικά υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Από το Λονδίνο το υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε «επιτυχή» τη χτεσινή επιχείρηση και πως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι πολίτες τραυματίστηκαν». Φυσικά ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί. Την Τρίτη, βρετανικά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει ιρακινές θέσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Την Τετάρτη, το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΙΝΑ) είχε μεταδώσει ότι έχουν «πυκνώσει» οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου του από συμμαχικά αεροσκάφη, που συνολικά, όπως ανέφερε, από τις 17 Δεκέμβρη του 1998 είναι 34.989.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ