Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πραγματικός ρόλος της ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Και βέβαια παίζουν βρώμικο παιχνίδι όσοι καλλιεργούν αυταπάτες και σύγχυση σχετικά με τον δήθεν «αυτόνομο» ρόλο της ΕΕ στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Εμφανίζουν για παράδειγμα, την ΕΕ να συστήνει «αυτοσυγκράτηση» στις ΗΠΑ όσον αφορά την «πολεμική αντίδραση», συμβουλεύοντας «όχι τυφλά χτυπήματα» ή παρουσιάζουν την ΕΕ «πιο ευαίσθητη» απέναντι στις «δημοκρατικές ελευθερίες» και μάλιστα τη φέρουν να καταβάλει προσπάθειες για τη «μη περιστολή τους»! Ουδέν αναληθέστερον. Χτες, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αποφάσισαν την εφαρμογή των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, που είχαν χρόνια στο συρτάρι και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω των αντιδράσεων των λαών της ΕΕ και σήμερα αναμένεται η κύρωσή τους από τη Σύνοδο Κορυφής. Οσο για τη συμμετοχή της στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις», η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν ανάγκη, γιατί η ΝΑΤΟική μηχανή είναι σχεδόν αποκλειστικά δική τους και οι «Ευρωπαίοι εταίροι»... εκλιπαρούν να συμμετάσχουν πασχίζοντας και με αυτό τον τρόπο να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως «παγκόσμιοι χωροφύλακες» μαζί με τους Αμερικανούς. Το λένε εξάλλου, ορισμένοι, «δικοί μας»: Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ «οφείλουν να μην υποτιμήσουν την ΕΕ, αλλά να την καταστήσουν ισότιμο εταίρο σε αυτή την παγκόσμια σταυροφορία»!

Τα... λαγωνικά

Αργήσανε λίγο - μετά τις καλοκαιριάτικες διακοπές - αλλά τελικά, τα κατάφεραν να συντονιστούν και πάλι. Για τα... λαγωνικά του αντι-ΚΚΕ «ρεπορτάζ» μιλάμε. «Εγκέφαλος», όπως πάντα, η Μ. Μάνη του «Καρφιού» και μόνιμοι συνεργάτες και αναμεταδότες η «Αυγή» και η «Μακεδονία». Χτες, τα πανομοιότυπα... ρεπορτάζ τους «ανακάλυπταν» διαφωνίες στις γραμμές του ΚΚΕ, σχετικά με το θέμα του φονικού χτυπήματος στις ΗΠΑ, αναφέροντας ακόμη και τα όσα διαμείφθηκαν δήθεν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ... Είπαμε, πρόκειται για τα... λαγωνικά της δημοσιογραφίας. Της κατευθυνόμενης, βέβαια...

Το διεθνές δίκαιο...

Πριν μερικά χρόνια και, πάντως, πριν από την αρνητική αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, που έφεραν οι δραματικές ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, το διεθνές δίκαιο στηριζόταν - ανάμεσα σε άλλα - στο δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για την πορεία του και στη μη ανάμειξη χωρών στις εσωτερικές υποθέσεων των άλλων.

Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Και μπορεί πολλοί να αναφέρονται στο διεθνές δίκαιο, αλλά το τελευταίο δεν έχει πλέον καμιά ουσιαστική σχέση με ό,τι ίσχυε πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Το μεταπολεμικό διεθνές δίκαιο αντικαθίσταται γοργά από το ιμπεριαλιστικό δίκαιο, που επιβάλλουν στην πράξη οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις και, μάλιστα, με ωμό και απάνθρωπο τρόπο. Αρχές, όπως η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, η μη ανάμειξη, το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει το δρόμο της ανάπτυξής του κλπ., κλπ., δεν έχουν θέση στο «δίκαιο» της νέας τάξης.

Ας ξεκαθαρίσουν, λοιπόν, όσοι μιλάνε για την ανάγκη διεθνούς αντιτρομοκρατικού αγώνα κλπ., κλπ., σύμφωνα, βέβαια, με το διεθνές δίκαιο, σε ποιο δίκαιο αναφέρονται;

... της νέας τάξης

Και επειδή κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν τις προαναφερόμενες εκτιμήσεις, σχετικά με το σημερινό διεθνές δίκαιο, θα τους φέρουμε ένα μόλις προχτεσινό και χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πρόσφατα έγιναν προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και ο μέχρι τότε Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Λουκασένκο, υποστηριζόμενος από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων - ανάμεσά τους και τους κομμουνιστές - επανεκλέχτηκε, παίρνοντας το συντριπτικό ποσοστό του 76% περίπου των ψηφοφόρων.

Διαβάστε, τώρα, ποια ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, όπως έγινε ολοφάνερη από τη γραπτή δήλωση που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ: «Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο τελευταίος Ευρωπαίος δικτάτορας, δεν έκλεψε μόνο τις εκλογές από το λαό της χώρας του, αλλά τους στέρησε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν την οδό της δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ο Πρόεδρος Μπους πιστεύει ότι ο λαός της Λευκορωσίας μπορεί και πρέπει να γίνει μέλος μιας ενιαίας, ειρηνικής και ελεύθερης Ευρώπης».

Πάλι καλά που δεν τους κήρυξε τον πόλεμο... Τουλάχιστον μέχρι τώρα...

Τα στρατιωτικοποιημένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ αλλάζουν και αλλάζουν καθημερινά τελευταία. Και μπορεί να ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη και πολύμορφη εκστρατεία ψυχολογικής προετοιμασίας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ώστε να μη συνειδητοποιήσει το πραγματικό περιεχόμενο, τους στόχους και τις επιδιώξεις των αλλαγών αυτών, αλλά ορισμένες είναι πολύ χοντρές... Δεν καμουφλάρονται με τίποτε...

Πάρτε για παράδειγμα τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την εκεί συζήτηση για την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και την τρομοκρατία, ως ένα βασικό κίνδυνο.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ενώ μέχρι σήμερα στέλνατε τα παιδιά σας στο στρατό, για να υπερασπιστούν τα σύνορα και την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας, από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, τώρα, πλέον, θα τα στέλνετε και μπορεί αύριο, να βρίσκονται απέναντί σας, επειδή πήρατε μέρος σε μια διαδήλωση, η οποία - σύμφωνα με τους κρατούντες - συνιστούσε απειλή για τους θεσμούς ή τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές και, επομένως, ήταν τρομοκρατική...

Μια ...ακραία υπερβολή, ίσως πείτε. Δε νομίζουμε, αλλά δε θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε γι' αυτό. Αναρωτηθείτε, όμως, γιατί προχωρούν στην αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος και, κυρίως, γιατί δίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις αρμοδιότητες εσωτερικής τάξης και ασφάλειας;

Γιατί, ακριβώς αυτό κάνουν στην πραγματικότητα, όταν προσθέτουν και την «τρομοκρατία» στο αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και πέρα απ' όλ' αυτά, μη μας πείτε ότι οι λογικές αυτές δε σας ξυπνούν κάποιες από τις παλιότερες και χειρότερες μνήμες της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας μας!..


Γρηγοριάδης Κώστας

Το πετρέλαιο οδηγεί τις ΗΠΑ

Πριν ακόμη κατακαθίσει η σκόνη των ερειπίων των δίδυμων πύργων και του Πενταγώνου, πριν ακόμη αποχαιρετηθούν από τους οικείους τους οι αθώοι νεκροί, τα θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, η Αμερική οικοδομεί τις δυνάμεις της και προετοιμάζεται για δεκαετή πόλεμο.

Η εμφανής αδυναμία των αμερικανικών υπηρεσιών να υποδείξουν με σαφήνεια τους ενόχους του τρομοκρατικού χτυπήματος δε συμβαδίζει με την ετοιμότητά τους να περιγράψουν τους στόχους όπου θα κατευθυνθούν τα αντίποινά τους. Ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι άλλωστε κατασκεύασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και «φιλοξενούμενος» σε έναν τόπο ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το Αφγανιστάν, όπου επικεντρώνεται, προς το παρόν, η αμερικανική «οργή», προσφέρει στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να πατήσει πόδι στην Κεντρική Ασία και να εδραιώσει τις θέσεις της στις παρυφές της Κασπίας. Εκεί ακριβώς που θα παιχτεί η μεγαλύτερη «παρτίδα» του 21ου αιώνα, η οποία αφορά στον έλεγχο των τεράστιων ενεργειακών πόρων της περιοχής και στη μεταφορά τους στις παγκόσμιες αγορές.

Ηδη, μεγάλα αμερικανικά ιδρύματα στρατηγικών μελετών και προβλέψεων, όπως το Stratfor, εκτιμούν πως οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, μπορούν να αποτελέσουν την πίσω πόρτα για την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Αν αντιστρέψει κανείς αυτές τις αναλύσεις, το Αφγανιστάν αποτελεί ένα θαυμάσιο πρόσχημα για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε προκεχωρημένες θέσεις στη «σκακιέρα» της Κασπίας. Ηδη, οι κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τους Αμερικανούς τα ανταλλάγματα για τις διευκολύνσεις που μπορούν να τους παράσχουν.

Η δε Ρωσία, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να αρνείται την παροχή διευκόλυνσης στις ΗΠΑ, βρίσκεται μπροστά στα μελλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει στα ρωσικά συμφέροντα η αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν ήδη προσδιορίσει με σαφήνεια τι είδους διευκολύνσεις ζητούν για τη διενέργεια μακράς κλίμακας και χρονικής διάρκειας επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν. Πολύ απλά, ζητούν αεροπορικές βάσεις, στρατόπεδα, όπου θα αναπτυχθεί σχετικά μικρός αριθμός ειδικών δυνάμεων και «λογιστική» υποστήριξη. Με πιο απλά λόγια, η Ουάσιγκτον μεθοδεύει τη δημιουργία βάσεων, εδραιώνοντας την ήδη ισχυρή της θέση στο παιχνίδι των πετρελαίων.

Σε αυτό το τεράστιας σημασίας γεωστρατηγικό παιχνίδι, βασικός στόχος των Αμερικανών είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών της περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), των δρόμων μεταφοράς τους, ζητήματα που θα τους προσδώσουν μεγάλη υπεροχή στις διεθνείς αγορές. Για να εξασφαλιστεί αυτός ο στόχος, ο οποίος θα παγιώσει την αμερικανική κυριαρχία στον 21ο αιώνα, οι Αμερικανοί φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν - και ήδη χρησιμοποιούν - όλα τα μέσα.


Δημητρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Προοπτική όξυνσης των αντιθέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί, ευρωπαϊκές και αμερικανικές ηγεσίες να συμπαρατάσσονται σήμερα αναφανδόν απέναντι στην ...αόρατη «διεθνή τρομοκρατία», ταυτόχρονα, όμως, η καθεμιά έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την επίτευξη των ιδιαίτερων στόχων και επιδιώξεών της. Πρώτα και κύρια, βέβαια, η ηγεσία των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ελληνοαμερικανού διευθυντή του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, Τζον Συτιλίδη, στον «Αγγελιοφόρο»: «Το θέμα στο μέλλον θα είναι ποια χώρα θα είναι 200% μαζί μας και ποια όχι. Η αμερικανική κυβέρνηση δε θα ανεχτεί ούτε καν 90% υποστήριξη. Δε θα υπάρχουν πια δικαιολογίες και η ελληνική πολιτική θα πρέπει να λάβει αυτήν την υπόδειξη πολύ σοβαρά υπόψη της».

Δεν βρισκόμαστε μόνο μπροστά σε μια νέα επίθεση του διεθνούς ιμπεριαλισμού εναντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Βρισκόμαστε μπροστά, επίσης και στην προοπτική της παραπέρα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Προοπτικές, που γεννούν νεους κινδύνους, αλλά και νέες δυνατότητες για τους λαούς και τους αγώνες τους.

Ε, όχι και ήρωας ο σερίφης

Ορισμένοι ή δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα ή βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν. Ανάμεσα στα τρελά που ακούσαμε από Ελληνα ρεπόρτερ αυτές τις μέρες ήταν κι ένας ύμνος για τον «ηρωισμό» του Τζουλιάνι, του δημάρχου της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το φασιστοειδές που επέβαλε ως δόγμα στην τοπική αστυνομία το «πρώτα πυροβολάτε και μετά ζητάτε τα στοιχεία του νεκρού». Είναι ο «μπαμπάς» του περίφημου δόγματος της «μηδενικής ανοχής», με βάση το οποίο οι δρόμοι της Ν. Υόρκης μοιάζουν όλο και περισσότερο με στρατοκρατούμενη ζώνη. Κι αυτό πολύ πριν το χτύπημα στους δίδυμους πύργους. Ο Τζουλιάνι είναι ίνδαλμα του Αβραμόπουλου, του Χρυσοχοΐδη και διαφόρων άλλων του αυτού φυράματος. Ταυτόχρονα όμως είναι και ο εφιάλτης κάθε κατοίκου της πόλης που έκανε το λάθος να γεννηθεί έγχρωμος. Μπορεί αυτό το στιλ να ταιριάζει σε όσους υμνούν τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο χωροφύλακα. Πάει πολύ όμως να μας ζητούν να το δεχτούμε και σαν πρότυπό μας.

Φαρμάκων παρενέργειες

Η κορυφή του παγόβουνου και μόνο είναι η μήνυση που κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εναντίον του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στην... αγορά διεξάγεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ πολλών εμπλεκομένων στο λεγόμενο «κύκλωμα του φαρμάκου» (όπου έγιναν ή πρόκειται να γίνουν κι άλλες μηνύσεις μεταξύ φαρμακαποθηκαρίων εναντίον εταιριών και πάει λέγοντας).

Η μια πλευρά του νομίσματος είναι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, όπου μια εταιρία εισάγει φάρμακα και τα επανεξάγει σε άλλες χώρες, γιατί έχει μεγαλύτερα κέρδη έτσι, παρά να τα διαθέσει στην εγχώρια αγορά. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την προσπάθεια των παραγωγών εταιριών να πιέσουν ώστε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η απελευθέρωση των τιμών (στην Ελλάδα ισχύει η μικρότερη τιμή από τις τρεις φτηνότερες χώρες - μέλη της ΕΕ).

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση εκείνος που ζημιώνεται είναι ο άρρωστος: Και μένει χωρίς φάρμακα και καλείται να πληρώσει φαρμακερές τιμές.

Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν δεν αναπτύσσεται κρατική φαρμακοβιομηχανία, διαλύεται η κρατική φαρμακαποθήκη και ο ρόλος του ΕΟΦ μένει διακοσμητικός. Τότε το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και ισχύουν οι κανόνες της αγοράς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καθεστώς της βίας

«

Σαν έτοιμες από καιρό» οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, αξιοποιώντας με τη σειρά τους το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς στη συγκρότηση νέων μηχανισμών καταστολής, στην επιβολή νέας τρομο-νομοθεσίας και «τρομονόμων», με δυο λόγια στην αποφασιστική θωράκιση του οικοδομήματος των πολυεθνικών. Τα μέτρα που αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και θα επικυρώσουν σήμερα οι ηγέτες των «15» στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Τα προετοίμαζαν εδώ και χρόνια, με «σταθμό» τη Σύνοδο Κορυφής στο Τάμπερε, αλλά τώρα ήρθε η ευκαιρία που ζητούσαν ώστε να τα «περάσουν» χωρίς σοβαρές αντιστάσεις και αντιρρήσεις.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι γενικότερα η «νέα τάξη πραγμάτων» προσπαθεί συστηματικά να δέσει χειροπόδαρα τους «από κάτω», επιχειρώντας να προλάβει και εξουδετερώσει την απειλή των λαϊκών εξεγέρσεων και τη δημιουργία αντιστασιακών κινημάτων. Επιχειρούν να σφίξουν τις αλυσίδες των σύγχρονων σκλάβων και να πολλαπλασιάσουν τα δεσμά, που θα εξασφαλίσουν, όπως πιστεύουν, την κυριαρχία τους για τις επόμενες δεκαετίες. Η «νέα εποχή», που σηματοδοτείται από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, έχει ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά την επιχείρηση μετατροπής ολόκληρου του πλανήτη σε ένα απέραντο στρατόπεδο με τους φύλακες-φρουρούς της «νέας τάξης» πανταχού παρόντες. Κανείς δε θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αν δεν έχει δώσει «γην και ύδωρ» στα αφεντικά του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Τα «αμυντικά δόγματα» αναθεωρούνται, στο όνομα, δήθεν, της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Για πρώτη φορά στις σύγχρονες συνθήκες τόσο ανοιχτά και επίσημα χρησιμοποιούν το στρατό αναθέτοντάς του τη στήριξη και διάσωση του συστήματος. Για πρώτη φορά σ' αυτή την πραγματικότητα, που ονομάζουν «δημοκρατία», του αναθέτουν ευθέως την αποστολή της αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης του «εσωτερικού εχθρού», του «εχθρού-λαού». Την ίδια στιγμή, πολύ εύκολα μπορεί να βαφτιστεί κανείς «τρομοκράτης». Ο εφιαλτικός ορισμός του όρου της τρομοκρατίας από την ΕΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η Γένοβα με βάση αυτόν τον τρομο-ορισμό θα είχε χαρακτηριστεί «εκδήλωση τρομοκρατίας» και θα είχε αντιμετωπιστεί ανάλογα, με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και, βέβαια, τους σιδερόφραχτους μηχανισμούς «εσωτερικής ασφάλειας».

Η ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει να δίνει σε αυτή χαρακτήρα πολέμου και σταυροφορίας, δεν έχει όμως μόνο μία όψη, αυτή δηλαδή της επιβολής ενός καθεστώτος βίας και τρόμου από τους κυρίαρχους του πλανήτη. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει την αδυναμία του να ελέγξει, με τη συναίνεση και ενσωμάτωση των λαϊκών μαζών, τις εξελίξεις. Αφήνει, δηλαδή, να διαφανεί ότι η εξώθηση των πραγμάτων «στα άκρα» μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους του.

Ευκαιρία...

Στον ουρανό

τη γύρευαν,

στη γη τη βρήκαν

κάτω,

την ευκαιρία

εννοώ

ΗΠΑ, ΕΟΚ

και ΝΑΤΟ,

έτσι, λοιπόν,

με πρόσχημα

τη σκοτεινή

την πράξη

τρομοκρατία

ξεκινά σφοδρή

η «νέα τάξη».

***

«Μέτρα»

θα πάρουν, δηλαδή,

οι μαύροι

συνεταίροι

και σ' όποιο μας

δικαίωμα

θα βάλουνε

μαχαίρι,

στους τρομοκράτες

θα μας λεν

πως στήνουνε

παγίδες,

αλλά εμάς

θα δένουνε οι τρεις

οι μπαταξήδες!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ