Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΕ
Συζητούν παρεμβάσεις για το κόστος Ενέργειας στη βιομηχανία

Τις εργασίες απασχόλησε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας απέναντι και στις ΗΠΑ

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο διεθνή ανταγωνισμό απασχολεί τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ που συμμετέχουν στο Ατυπο διήμερο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο ξεκίνησε χθες στην Αθήνα. Η συζήτηση εστιάζεται στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διαμόρφωση από τις κυβερνήσεις «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για την «καινοτομία» και τις νέες τεχνολογίες.

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο εργασίας που συζητήθηκε στο Συμβούλιο, όπου τονίζεται το ιδιαίτερα υψηλό κόστος Ενέργειας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε σχέση με τις βιομηχανίες των ΗΠΑ, αλλά και την επιβάρυνση που προέκυψε από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το εμπόριο εκπομπής ρύπων. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενιαίας αγοράς Ενέργειας για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η αξιοποίηση των πηγών Ενέργειας της ΕΕ για τη μείωση των εισαγωγών και η διενέργεια άμεσων στοχευμένων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με οριζόντιες δράσεις για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τη βελτίωση της νομοθεσίας». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ζήτησε μέτρα στήριξης του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου, λέγοντας πως «δουλειά του κράτους είναι να διασφαλίζει ένα περιβάλλον που συνεισφέρει στην απρόσκοπτη και δημιουργική δράση των επιχειρήσεων, ευνοεί την καινοτομία, προσελκύει κεφάλαια και μειώνει το διοικητικό κόστος».

«Ζήτημα επιβίωσης» για τους ντόπιους βιομηχάνους χαρακτήρισε το κόστος Ενέργειας, λέγοντας πως «αν το κόστος Ενέργειας δεν μειωθεί, ο παραγωγικός μας ιστός θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και η έστω αμυδρή σήμερα προοπτική ανάπτυξης θα εκμηδενιστεί». Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως σε λίγες ημέρες θα δοθεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org