Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιαστικά διλήμματα

«Αυτό το ζήτημα που τίθεται είναι το ζήτημα της χώρας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Το στοίχημα των εκλογών είναι η σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας. Θέτω συνεπώς προεκλογικά ενώπιον του λαού το ερώτημα...» (Ευ. Βενιζέλος, εφημερίδα «Το Βήμα», 11/5/2014). Βάζουν στο λαό το μαχαίρι στο λαιμό, εκβιάζοντας με τη λογική, «ή συνέχιση αυτής της πολιτικής εντός της ΕΕ και με ενίσχυση του κεφαλαίου ή η καταστροφή». Μέχρι σήμερα, όμως, έχει καταστραφεί ο λαός και θα συνεχίσει να ζει στις ίδιες συνθήκες, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η «ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας». Γι' αυτό ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του αντιπολίτευση απέναντι σε ΕΕ, κεφάλαιο, στην εξουσία τους, στα κόμματά τους, να οργανώσει τη συμμαχία του σε κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική - λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ και πρέπει να το ενισχύσει.

Ασφαιρος αντιφασισμός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η νίκη κατά του φασισμού να είναι παντοτινή»! Είπε και ελάλησε προχτές στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας. Ο φασισμός θα εξαλειφθεί, όταν οι λαοί καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στον καπιταλισμό που τον γεννάει. Δυνάμεις που θέλουν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό και να τον «γιατρέψουν» κατά δήλωση του Τσίπρα, δεν μπορούν ούτε για αστείο να καμώνονται τους πολέμιους των εκτρωμάτων του όπως ο φασισμός.

Από την άλλη, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που φανερώνουν το αντίθετο:

Για ψηφοθηρικούς, αλλά και άλλους λόγους, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν ανοχή σε αντιλήψεις της ΧΑ, συμπεριλαμβάνοντας εκπροσώπους αυτών των απόψεων σε τοπικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν, δηλώνουν «αμφιβολίες» για το χαρακτήρα της ως εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν τον ψόφιο κοριό, όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ έθεταν σε διακομματικές επιτροπές να μη δοθεί καμιά προεκλογική διευκόλυνση στους ναζί. Καμιά εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί. Ιστορικά, η σοσιαλδημοκρατία με την πολιτική της, και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, άλειβε βούτυρο στο ψωμί φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων. Γι' αυτό τα περί «αντιφασισμού» και «αντιφασιστικών συμμαχιών» ας τα αφήσουν στην άκρη...

Καμία σχέση...

Επιμένει ο Αλ. Αλάβανος (Σχέδιο Β'), να προβάλλει την άποψη για συνεργασία Σχεδίου Β', «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, για έξοδο από την Ευρωζώνη (όχι από την ΕΕ), ως πανάκεια για την ανάπτυξη και τη λαϊκή ευημερία. Μ' αυτή την άποψη φιλοξενείται συχνά πυκνά στα αστικά ΜΜΕ, όπως π.χ. προχτές στη «Real news». Η γραμμή του είναι σαφής, η έξοδος από το ευρώ με άλλο «εθνικό νόμισμα» για ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Βεβαίως, μπορεί με τις υπόλοιπες εκτός ΚΚΕ δυνάμεις να συναντώνται, δικό τους πρόβλημα, αφού μάλιστα πρόσφατα συζητούσαν και κοινή κάθοδο στις εκλογές. Το ΚΚΕ τι σχέση έχει όμως με τις συζητήσεις τους και τους προβληματισμούς τους; Καμία και το ξέρουν. Προσπαθούν όμως να αναβιώσουν το παιχνίδι της «ενότητας της αριστεράς», το παιχνίδι που έπαιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εμφανιζόταν ως το κόμμα που θα πίεζε τη σοσιαλδημοκρατία (τότε το ΠΑΣΟΚ) να στρίψει αριστερά. Παιχνίδι στο οποίο καλούσε και το ΚΚΕ. Παιχνίδια που το ΚΚΕ βεβαίως δεν έπαιξε ούτε και πρόκειται να παίξει στο μέλλον.

Αραγε, τι συζήτησαν;

Αλήθεια, τι να συζήτησαν άραγε η Ρένα Δούρου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ως υποψήφιοι στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση; Είχε προηγηθεί η δήλωση του Β. Μαρινάκη (δύο φορές, μάλιστα) ότι θα επέλεγε για τον Πειραιά τον Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός του Γ. Μώραλη. Ενώ ο Θ. Δρίτσας απάντησε ότι τον κολακεύει η εκτίμηση του Β. Μαρινάκη. Ετσι, ρωτάμε μήπως και μάθουμε τίποτα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ