Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιαστικά διλήμματα

«Αυτό το ζήτημα που τίθεται είναι το ζήτημα της χώρας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Το στοίχημα των εκλογών είναι η σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας. Θέτω συνεπώς προεκλογικά ενώπιον του λαού το ερώτημα...» (Ευ. Βενιζέλος, εφημερίδα «Το Βήμα», 11/5/2014). Βάζουν στο λαό το μαχαίρι στο λαιμό, εκβιάζοντας με τη λογική, «ή συνέχιση αυτής της πολιτικής εντός της ΕΕ και με ενίσχυση του κεφαλαίου ή η καταστροφή». Μέχρι σήμερα, όμως, έχει καταστραφεί ο λαός και θα συνεχίσει να ζει στις ίδιες συνθήκες, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η «ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας». Γι' αυτό ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του αντιπολίτευση απέναντι σε ΕΕ, κεφάλαιο, στην εξουσία τους, στα κόμματά τους, να οργανώσει τη συμμαχία του σε κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική - λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ και πρέπει να το ενισχύσει.

Ασφαιρος αντιφασισμός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η νίκη κατά του φασισμού να είναι παντοτινή»! Είπε και ελάλησε προχτές στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας. Ο φασισμός θα εξαλειφθεί, όταν οι λαοί καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στον καπιταλισμό που τον γεννάει. Δυνάμεις που θέλουν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό και να τον «γιατρέψουν» κατά δήλωση του Τσίπρα, δεν μπορούν ούτε για αστείο να καμώνονται τους πολέμιους των εκτρωμάτων του όπως ο φασισμός.

Από την άλλη, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που φανερώνουν το αντίθετο:

Για ψηφοθηρικούς, αλλά και άλλους λόγους, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν ανοχή σε αντιλήψεις της ΧΑ, συμπεριλαμβάνοντας εκπροσώπους αυτών των απόψεων σε τοπικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν, δηλώνουν «αμφιβολίες» για το χαρακτήρα της ως εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν τον ψόφιο κοριό, όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ έθεταν σε διακομματικές επιτροπές να μη δοθεί καμιά προεκλογική διευκόλυνση στους ναζί. Καμιά εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί. Ιστορικά, η σοσιαλδημοκρατία με την πολιτική της, και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, άλειβε βούτυρο στο ψωμί φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων. Γι' αυτό τα περί «αντιφασισμού» και «αντιφασιστικών συμμαχιών» ας τα αφήσουν στην άκρη...

Καμία σχέση...

Επιμένει ο Αλ. Αλάβανος (Σχέδιο Β'), να προβάλλει την άποψη για συνεργασία Σχεδίου Β', «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, για έξοδο από την Ευρωζώνη (όχι από την ΕΕ), ως πανάκεια για την ανάπτυξη και τη λαϊκή ευημερία. Μ' αυτή την άποψη φιλοξενείται συχνά πυκνά στα αστικά ΜΜΕ, όπως π.χ. προχτές στη «Real news». Η γραμμή του είναι σαφής, η έξοδος από το ευρώ με άλλο «εθνικό νόμισμα» για ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Βεβαίως, μπορεί με τις υπόλοιπες εκτός ΚΚΕ δυνάμεις να συναντώνται, δικό τους πρόβλημα, αφού μάλιστα πρόσφατα συζητούσαν και κοινή κάθοδο στις εκλογές. Το ΚΚΕ τι σχέση έχει όμως με τις συζητήσεις τους και τους προβληματισμούς τους; Καμία και το ξέρουν. Προσπαθούν όμως να αναβιώσουν το παιχνίδι της «ενότητας της αριστεράς», το παιχνίδι που έπαιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εμφανιζόταν ως το κόμμα που θα πίεζε τη σοσιαλδημοκρατία (τότε το ΠΑΣΟΚ) να στρίψει αριστερά. Παιχνίδι στο οποίο καλούσε και το ΚΚΕ. Παιχνίδια που το ΚΚΕ βεβαίως δεν έπαιξε ούτε και πρόκειται να παίξει στο μέλλον.

Αραγε, τι συζήτησαν;

Αλήθεια, τι να συζήτησαν άραγε η Ρένα Δούρου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ως υποψήφιοι στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση; Είχε προηγηθεί η δήλωση του Β. Μαρινάκη (δύο φορές, μάλιστα) ότι θα επέλεγε για τον Πειραιά τον Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός του Γ. Μώραλη. Ενώ ο Θ. Δρίτσας απάντησε ότι τον κολακεύει η εκτίμηση του Β. Μαρινάκη. Ετσι, ρωτάμε μήπως και μάθουμε τίποτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1846 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Μεξικού για την κυριαρχία της Καλιφόρνιας. Ο πόλεμος τελείωσε στις 2/2/1848 με την ενσωμάτωση της Καλιφόρνιας και του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ έναντι 15.000.000 δολαρίων.

1883 Γεννιέται ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπανικολάου (Τεστ - Παπ) για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

1888 Το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας καταργεί τη δουλεία. Η Βραζιλία ήταν η τελευταία χώρα στην αμερικανική ήπειρο που κατάργησε τη δουλεία.

1890 Ο Σερβο-αμερικανός μηχανικός Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1907 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο (13/5 - 1/6/1907). Η διαπάλη Μπολσεβίκων - Μενσεβίκων για το χαρακτήρα, την οργάνωση και τους σκοπούς του κόμματος οξύνεται. Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής οι Μπολσεβίκοι εκλέγουν 5 τακτικά μέλη, οι Μενσεβίκοι 4, οι Πολωνοί και Λιθουανοί Σοσιαλιστές 2 και οι Λετονοί 1. Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, οι Μπολσεβίκοι συγκροτούν Μπολσεβικικό Κέντρο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν.

1907 Ιδρύεται στο Βόλο ο «Πανεργατικός Σύνδεσμος η Αδελφότης», που εκδίδει τη βδομαδιάτικη εφημερίδα «Εργάτης».

1942 Γερμανοί αντιφασίστες βάζουν φωτιά και καίνε αντισοβιετική έκθεση στο Βερολίνο.

1945 Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται: «Ο ελληνικός λαός πήρε ολόψυχα μέρος στη χαρά ολόκληρης της φιλελεύθερης ανθρωπότητας για τη μεγάλη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του φασισμού [«Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», 9 Μάη]. Ομως, τη χαρά του λαού προσπάθησαν να επισκιάσουν οι φασιστικές ένοπλες οργανώσεις, που αποτελούν κράτος εν κράτει...». Την ίδια μέρα, παρακρατικοί βασάνισαν άγρια το Μέραρχο του ΕΛΑΣ Σπύρο Τσικλητήρα, παρατώντας τον μισοπεθαμένο σε δρόμο της Καλαμάτας.

1948 Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Νέος Καύκασος κοντά στη Φλώρινα.

1955 Ιδρύεται το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα (ΔΣΚ), με τη συγχώνευση του Κινήματος Ελεύθερου Συνδικαλισμού (ΚΕΣ) και του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΣΚΕ). Το ΔΣΚ, η συνδικαλιστική παράταξη μέσα από την οποία δραστηριοποιούνταν οι κομμουνιστές και ΕΔΑίτες, έδρασε έως τη δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

1965 Πολλά κράτη - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την ΟΔ της Γερμανίας, έπειτα από απόφαση της τελευταίας να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

1972 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλει το νέο κύμα τρομοκρατίας της χούντας και καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία και όλο το λαό να αγωνιστούν για να μπει φραγμός στη νέα επίθεση του δικτατορικού καθεστώτος.

1981 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πυροβολείται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από έναν Τούρκο, μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

1993 Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι θα βάλει στο ...συρτάρι το πρόγραμμα «Πόλεμος των Αστρων». Στην ουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δε σταμάτησαν να προωθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

2002 Πεθαίνει ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου και της Εθνικής Ομάδας της ΕΣΣΔ, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org