Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το δρόμο για «μπίζνες» σε Μεσόγειο - Αλβανία

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στη Νότια Μεσόγειο, σε όφελος ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συζήτησαν οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την «Πρωτοβουλία AMICI» που έχει αναληφθεί από κοινού με την Ιταλία. Στοχεύει στο να «συντονίσει» και να «διευκολύνει», στην περιοχή της λεγόμενης «Νότιας Γειτονίας» της ΕΕ, επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέσω «συνεργιών» της ΕΕ, των κρατών - μελών, καθώς και άλλων, δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι της «Πρωτοβουλίας AMICI» αφορούν στην παραπέρα στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ναυτιλίας, στην επέκταση ενεργειακών δικτύων, σταθμών μεταφόρτωσης και βάσεων διαμετακόμισης, τη στήριξη μονοπωλίων του εμπορίου και του τουρισμού.

Με τέτοια προτάγματα, έγινε χτες και χωριστή συνάντηση του Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του Ditmir Bushati. Σημειωτέον ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, μαζί και με αυτές από Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο εργάζονται από κοινού για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 30/11/2012 και αφορά τέτοια ζητήματα.

Μάλιστα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει παραπέρα τη διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στην Αλβανία, να δρομολογήσει και τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, έχει στόχο στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ως τα τέλη Ιούνη, η Αλβανία να αποκτήσει και επισήμως καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ενδεικτικά, ανακοινώνοντας χτες οι δύο ΥΠΕΞ ότι συμφώνησαν στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, ο Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα, θα συνεχίσουμε σε άλλα, σημαντικά, επίσης, θέματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ