Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014 - αριθ. φύλλου: 11841

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατός ο λαός

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  7
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαίρεση, συγκρούσεις, παζάρια και μπίζνες

ΣΕΛ.  19

Αρκετά με τους εκβιασμούς και την κοροϊδία Τώρα ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Τα κυβερνητικά κόμματα, με το συνεχιζόμενο εκβιασμό, ότι αν καταψηφιστούν η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, θέλουν να παγιδεύσουν το λαό σε ένα δρόμο που τον οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «ανακάλυψη» ότι το μνημόνιο αποτελείται από 400 εφαρμοστικούς νόμους, η κατάργηση των οποίων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», τώρα παίρνει σιγά - σιγά πίσω και τη δέσμευση για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Η «Νέα Ελλάδα» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αυτή που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Αρκετά με τους εκβιασμούς και την κοροϊδία. Τώρα, χρειάζεται καταδίκη των κομμάτων της ΕΕ, ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εργο ξαναπαιγμένο

Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Εκβιαστικά διλήμματα, ψεύτικες ελπίδες, υποσχέσεις και αυταπάτες, για να μην εκφραστεί στην κάλπη ατόφια η καταδίκη απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να πάρουν λευκή επιταγή οι αυταπάτες και οι ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να μην καταδικαστεί ο πραγματικός ένοχος, η ίδια η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Είτε με τη «σταθερότητα» που επικαλείται η συγκυβέρνηση, είτε με την «ανατροπή» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ποιος εφοπλιστής θα γυρίσει πίσω τις καταργημένες Συλλογικές Συμβάσεις;

Ποιος βιομήχανος θα σταματήσει να απολύει εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους μαθητευόμενους νέους τζάμπα εργάτες;

Ποιο μικρομάγαζο θα ξανανοίξει, γιατί θα 'χει πληρώσει τα χρέη του;

Ποια σύνταξη θα επανέλθει, αφού γκρεμίζουν το ασφαλιστικό σύστημα;

Ποιος εγγυάται, στ' αλήθεια ουσιαστική ανάκαμψη εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων;

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να κρίνουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Με βάση αυτά θα πρέπει να πάνε στην κάλπη, να μην παρασυρθούν από τους καβγάδες ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα εξυπηρετήσει πιο καλά και πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη. Από τους καβγάδες για το ποιος θα δώσει «ψίχουλα» στους εργαζόμενους, για το ποιος θα εγγυηθεί την παραμονή τους στο «υπόγειο» των υποβαθμισμένων εργατικών - λαϊκών αναγκών, των τσακισμένων δικαιωμάτων.

Οσο η Ελλάδα θα μένει σταθερά δεμένη με τα δεσμά της ΕΕ, όσο θα βαδίζει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θα υπάρχει σταθερότητα στη φτώχεια, την ανασφάλεια, την ανεργία.

Αυτό προσπαθούν να κρύψουν από το λαό με αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις.

Ενώ η ΕΕ αποτελεί στήριγμα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, ενώ έχει την αντιλαϊκή πολιτική στο DNA της, ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί για τον πρόεδρό του και μια άλλη προεδρία, αυτή της Κομισιόν, ενός βαθιά αντιδραστικού μηχανισμού της ΕΕ, συνεχίζει να παραπλανά το λαό με το γνωστό παραμύθι ότι η ΕΕ αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς συνεχίζει.

Αλήθεια, ποιος ίδρυσε την ΕΟΚ, μετέπειτα την ΕΕ, ποιος επεξεργάστηκε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος αποφάσισε ότι του χρειάζεται η ΟΝΕ; Αυτά δηλαδή που οι δυνάμεις του ΣΥΝ, βασικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε υπεράσπισαν και ψήφισαν υπέρ, είτε μας έλεγαν ότι δεν είναι ούτε μαύρα, ούτε άσπρα;

Δεν ήταν άραγε τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης, με βασικό στόχο να διασφαλίσουν, να προωθήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων τους;

Ποιες ήταν «οι καλές προθέσεις που έγιναν κακές αποφάσεις»;

Πάντα και παντού οι «καλές προθέσεις» των μονοπωλίων είναι η θωράκιση της εξουσίας τους, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Και αυτές οι προθέσεις των μονοπωλίων δεν μπορούν παρά να οδηγούν σε κακές αποφάσεις για τους λαούς, δηλαδή σε αποφάσεις που εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν ξανά. Για να νοιώθουν και να γίνουν πιο ισχυροί οι εργαζόμενοι, ο λαός χρειάζεται ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Γιατί το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για σταθερή και αταλάντευτη αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως και αν αυτοαποκαλείται, απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, όλων αυτών που θα είναι εδώ και την επόμενη ημέρα των εκλογών.


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ Πέμπτη 15/5 στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ
  • Στην Αθήνα στις 7.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο του Αγίου Θεράποντος. Θα μιλήσουν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΕΛ.  3

Προσφορά

Η σύζυγος Αρετή και τα παιδιά του, Στέφανος και Θανάσης, στη μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΙΩΤΗ, αντί 40ήμερου μνημόσυνου, πρόσφεραν 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, 500 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 500 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
«ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Σχολεία και συνεργασίες για εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

ΣΕΛ.  4
Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Μπάμπη Αγγουράκη

Στις 4.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Καισαριανής

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ: «Αφιέρωσε τη ζωή του στο Κόμμα και το λαϊκό κίνημα». Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα προς την ΚΕ του ΚΚΕ από φορείς, ευρωβουλευτές, κόμματα, Κομμουνιστικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.


ΣΕΛ.  5


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org