Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλό ταξίδι, σύντροφε Τάκη»

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες τον Τάκη Τσίγκα στην πολιτική κηδεία του

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρέτησαν, χτες, τον σ. Τάκη Τσίγκα οι συγγενείς, οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές του. Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο Β' Νεκροταφείο, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πλήθος κόσμου, όσοι τον γνώρισαν από τη γειτονιά, τον «Ριζοσπάστη», τον «902», ακόμη και από τα Γιάννενα και την Πάτρα, τιμώντας τη ζωή και τη δράση του.

Το «τελευταίο αντίο» απηύθυνε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το λόγο πήραν, επίσης, για να πουν δυο λόγια για τον σύντροφο Τάκη, ο Στέφανος Λουκάς, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Ραλλάτος, γραμματέας της ΚΟΒ «902», η Ολυ Τσουμάνη, εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Νίκος Θεοφιλάτος, από τις Κομματικές Οργανώσεις της Πάτρας, και η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Αποχαιρετάμε έναν σύντροφο που μας βοήθησε και με προσωπική συμβολή στην παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία. Είχε την κομματική ευθύνη για ένα διάστημα της παρακολούθησης της Συντακτικής Επιτροπής του "Οδηγητή" με καθοριστική συμβολή, εύστοχες παρεμβάσεις. Μετέδιδε το δημιουργικό τρόπο σκέψης. Είχε πάντα έγνοια για την πρόοδο του "Οδηγητή", τη δημιουργία νέων δρόμων επικοινωνίας και παρέμβασης στη νεολαία».

Αποχαιρετάμε ένα άξιο στέλεχος του Κόμματος

Απευθύνοντας τον τελευταίο χαιρετισμό ο Δημήτρης Αρβανιτάκης είπε:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα στο τελευταίο ταξίδι το σύντροφό μας, Τάκη Τσίγκα. Με θλίψη και περηφάνια όλο το Κόμμα αποχαιρετάμε τον σ. Τάκη, ένα άξιο στέλεχος του Κόμματος με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά για το Κόμμα μας, το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Φεύγει αγαπημένος, τιμημένος και θρηνούμενος από τους κομμουνιστές, από χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους της Ελλάδας, τους δημοσιογράφους του "Ριζοσπάστη", του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος που είχε την ευθύνη, της πόλης που γεννήθηκε, αλλά και της Πάτρας, της Αχαΐας που αναπτύχθηκε ως επαναστάτης.


Ο σ. Τάκης δέθηκε σε όλη του τη ζωή με τον κόσμο. Ηταν αγαπητός, ακούραστος, πράος, σεμνός αγωνιστής, ακλόνητος κομμουνιστής. Η δράση του, η ζωή του, αποτελεί παράδειγμα.

Εφερε σε πέρας τις υποχρεώσεις του αγωνιστή για το λαό. Το όνομά του θα ζήσει στις καρδιές και την Ιστορία μας. Οπως γράφει ο ποιητής:

"Αν έκανες το χρέος σου στο λαό,

σαν ξεχυθεί με πάθος παλαιό

την πάσαν ατιμία να συνεπάρει

μ' άλλους πολλούς θα 'χει και σε μπροστάρη".

Ο σύντροφος Τάκης στάθηκε μπροστά με το Κόμμα, μαζί με το λαό μπροστάρης. Η πορεία, η ζωή, η στάση του απέναντι στον ταξικό αντίπαλο αποτελούν ενσάρκωση των ιδανικών, των αξιών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μάη του 1953, όπου τελείωσε το Δημοτικό, Καπλάνειο Σχολή, και το Γυμνάσιο, Ζωσιμαία. Από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του λαϊκού κινήματος μέσω της οικογένειάς του και συμμετείχε στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό το 1964. Το καλοκαίρι του 1972 πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας.

Αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής

Από τον Οκτώβρη του '72, από τις πρώτες κιόλας μέρες του στην πόλη, συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Πάτρας. Το Φλεβάρη του 1973 εκλέχθηκε στην πενταμελή Επιτροπή Αγώνα. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου της Πάτρας το Νοέμβρη του 1973, τις μέρες του λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στη δικτατορία, και εκλέχθηκε στη δωδεκαμελή Επιτροπή Κατάληψης.


Συνελήφθη αρκετές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Βασανίστηκε, υπέστη το μαρτύριο της "φάλαγγας". Αντιμετώπισε τα βασανιστήρια παλικαρίσια. Εμεινε αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής. Οι διώξεις συνεχίστηκαν για τον σύντροφο Τάκη και μετά τις μέρες του Πολυτεχνείου. Φυλακίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα του 1973, ξαναγνώρισε την αγριότητα στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων αρνούμενος να υπογράψει δήλωση ενάντια στο ΚΚΕ.

Αμέσως, λίγες μέρες μετά την πτώση της χούντας, ο σ. Τάκης Τσίγκας οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, δούλεψε για την οικοδόμηση της ΚΝΕ στην Αχαΐα, ανέλαβε Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Αυτήν την περίοδο ρίχτηκε με αυταπάρνηση στη μάχη για την οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είχε μεγάλη συμβολή στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης και της αγροτιάς στην περιοχή. Το 1983, ο σ. Τσίγκας εκλέγεται Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς και Νήσων και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Μάη του 1987, εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα του ΚΚΕ

Στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Τάκης Τσίγκας υπεράσπισε τον μαρξιστικό - λενινιστικό και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων ενάντια στο Κόμμα και του αντικομμουνισμού. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος και στο 14ο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ και ανέλαβε διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ, με ευθύνη την αρχισυνταξία του "Ριζοσπάστη". Μέχρι το 19ο Συνέδριο υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο διάστημα 2007 - 2013, ο σ. Τάκης Τσίγκας διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος. Σε όλες τις κομματικές δουλειές που ανέλαβε είχε συμβολή και προσφορά. Υπήρξε άξιος, ικανός και αγαπητός σύντροφος και στέλεχος. Αποτελεί παράδειγμα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, γιατί εκφράζει την πορεία του αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που συνέχισε και ολοκλήρωσε την πορεία του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.


Είμαστε περήφανοι ως Κόμμα για τη συμβολή και τη δράση του συντρόφου μας. Κανέναν δεν αγγίζουν κατηγόριες, υπαινιγμοί και κακοήθειες των συνήθων ανωνύμων του διαδικτύου που τίποτα δεν σέβονται, ούτε αυτές τις μέρες του πόνου, του αποχαιρετισμού σε ένα άξιο στέλεχος του Κόμματος.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας, για καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρίνα, στις δύο του κόρες, στους γονείς και τους οικείους του.

Σύντροφε Τάκη, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε αποχαιρετά. Θα σε θυμόμαστε πάντα, στους καθημερινούς αγώνες μας, μέχρι την τελική νίκη του λαού μας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Τάκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ