Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες και πιέσεις εν εξελίξει

Για τη Δευτέρα προετοιμάζεται η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Ερογλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις του τελευταίου που κάνει λόγο για δύο κράτη. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Αναστασιάδης θα παρουσιάσει έγγραφο, που θα συγκρίνει την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών της 11ης Φλεβάρη, με τις σημερινές θέσεις του Ερογλου. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα τεθεί και υπόψιν των εκπροσώπων του ΟΗΕ και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν που θα συναντήσει ο Ν. Αναστασιάδης, στις 2 Απρίλη.

Ταυτόχρονα, μιλώντας χτες στο Προεδρικό Μέγαρο, σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητές του σημείωσε ότι «στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών».

Στην Αθήνα συνέχισε τις επαφές του ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση αυτή, ενώ επίσης μίλησε στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόσο, συνεδρίασε χτες η επιτροπή που έχει συσταθεί για το Κυπριακό, εξέτασε την πορεία του διαλόγου και όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέτασε και τη στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την εφαρμογή του κεκτημένου μετά από τη διευθέτησή του. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και ΕΕ, δυναμώνουν την πίεσή τους για «λύση» που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίθεση φασιστοειδών

Την ίδια ώρα, την κατακραυγή όλου του πολιτικού κόσμου έχει ξεσηκώσει η επίθεση από μέλη του ΕΛΑΜ (αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο) σε εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λεμεσού «Πάνος Σολομωνίδης» με κύριο ομιλητή τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η ολιγωρία της Αστυνομίας επέτρεψε στους τραμπούκους του ΕΛΑΜ να εισέλθουν στην αίθουσα, να εκτοξεύσουν βεγγαλικό και να απειλήσουν όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ χτύπησαν Ελληνοκύπριο φωτογράφο και επιτέθηκαν σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

Τα γεγονότα καταδίκασε και η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη. Δήλωσε δε, ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει διερεύνηση και αυτοί που ευθύνονται θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως είπε. Χωρίς να συσχετίζεται άμεσα, ωστόσο σχεδόν ταυτόχρονα παύθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμμεσες διαβουλεύσεις και οι αντιθέσεις στο προσκήνιο(9/10/2014)
Διαφωνίες για τις συγκλίσεις(29/7/2014)
Συνέχεια διαπραγματεύσεων(20/6/2014)
Κινητικότητα για να δοθεί «δυναμική» στη διευθέτηση(5/4/2014)
Συναντήσεις, προετοιμασίες και προκλήσεις Ερογλου(19/3/2014)
Για λύση μέσα στο 2014 μιλά και ο Αναστασιάδης(19/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org