Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΗΤΤΑΣ
Αλλος δρόμος ανάπτυξης για να καρπώνεται ο λαός τον πλούτο που παράγει

Σε εκδήλωση της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για τους δύο δρόμους ανάπτυξης μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ στην Κοζάνη

KOZANI.TV

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ στην Κοζάνη
Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία και ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε την Τετάρτη στην Κοζάνη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις που βιώνει ο λαός της περιοχής αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη και απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία, στις ιδιωτικοποιήσεις, με κυρίαρχη αυτή της ΔΕΗ, τον μαρασμό κλάδων, όπως αυτός των κατασκευών, οι οποίοι - παρότι αναγκαίοι για το λαό - δεν εξασφαλίζουν πλέον κέρδος για τους καπιταλιστές. Επίσης, αναφέρθηκε στην εξαφάνιση ή τη μείωση καλλιεργειών και την συνεπακόλουθη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, στην απαξίωση υποδομών προορισμένων να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, όπως των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των σχολείων, των παιδικών σταθμών.

Οπως είπε, «υπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, που εφάρμοσαν όλες τις επιλογές και δεσμεύσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Υπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρούσε και θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την πορεία της χώρας εντός της ΕΕ. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν η αιρετή Νομαρχιακή (παλιότερα) Διοίκηση, όπου για 12 χρόνια είχαμε συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και για 4 χρόνια διοίκηση ΝΔ, η Περιφερειακή διοίκηση της ΝΔ, καθώς και οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Στο Δήμο Κοζάνης για 20 χρόνια συνδιοικούσαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ».

Ο Γ. Βήττας, αναφέρθηκε στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, σημειώνοντας ότι διαθέτει άφθονο και ποικίλο ορυκτό πλούτο (λιγνίτη, χρωμίτη, άργιλο, βωξίτη, χουντίτη - υδρομαγνησίτη, νικέλιο, μάρμαρα), του οποίου η εκμετάλλευση υπόκειται στο κατά πόσο εξασφαλίζει ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για τους καπιταλιστές.

Στάθηκε στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που προσφέρονται για την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων υψηλής ποιότητας: φασόλια, φρούτα (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια κ.λπ.), καπνά, σιτηρά και όσπρια, κρόκο, αλλά και καλλιέργειες που στηρίζουν την κτηνοτροφία (τριφύλλι, καλαμπόκι, κ.λπ.). Στα δασικά οικοσυστήματα, τους ορεινούς όγκους με τους τεράστιους βοσκότοπους, με πλούσια χλωρίδα.

Οπως είπε, «η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύει ότι πλούτος υπάρχει, μόνο που δεν τον καρπώνεται ο παραγωγός του, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, τον καρπώνονται τα παράσιτα. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή με εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με εισόδημα που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των αναγκών.

Η μετατροπή της δυνατότητας σε πραγματικότητα περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μετατροπή των μονοπωλίων σε λαϊκή περιουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτές τις ανατροπές μπορεί να τις επιβάλει ο λαός με τη δική του εξουσία. Μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των αναγκών, να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα, να αναπτυχθούν διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org