Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης απελευθέρωση και στα φαρμακεία

Στην πλήρη απελευθέρωση του χώρου του φαρμακείου και στην παράδοση της διάθεσης του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό, ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ, ενώ καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν πια όποτε θέλουν, χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων και τα χωροταξικά κριτήρια ίδρυσης φαρμακείου, ακυρώνονται και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες.

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται ότι τα φαρμακεία πωλούν κατ' αποκλειστικότητα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), με απελευθέρωση των τιμών τους προς τα κάτω έως τις 31/12/2016 και με πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους, προς τα πάνω και προς τα κάτω, από την 1/1/2017. Ο υπουργός Υγείας έχει την εξουσιοδότηση να ορίζει με αποφάσεις του όλα τα θέματα των δικτύων διανομής και των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ. Τέλος με βάση διάταξη του νομοσχεδίου τίθενται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων των νοσοκομείων οι οποίοι θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ