Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στρατιωτική δράση για προστασία θαλάσσιων μεταφορών

Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ, σε τομείς «θαλάσσιας ασφάλειας»...
Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ, σε τομείς «θαλάσσιας ασφάλειας»...
Με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών οργανισμών της ΕΕ και των περισσότερων κρατών - μελών, διεξήχθη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, «Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιτήρησης και Ασφάλειας». Στόχος, η εμπέδωση της πολυδιαφημισμένης Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ για άμεση προστασία των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Η υιοθέτηση της προαναφερόμενης Στρατηγικής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας το τρέχον εξάμηνο στην ΕΕ. Αρχές Μάρτη η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, ανακοίνωσε την υιοθέτηση από την Κομισιόν μιας «Κοινής Πρότασης για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια της Θάλασσας», που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα τον Ιούνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΚΕΝΑΠ παρευρέθηκαν περίπου 150 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι δομών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ), εκπρόσωποι επιχειρήσεων και αποστολών ΚΠΑΑ της ΕΕ («Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», ο στρατιωτικο-πολεμικός βραχίονας της ΕΕ), ερευνητικών προγραμμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Θαλάσσιας Επιτήρησης της Κομισιόν, καθώς επίσης εκπρόσωποι 18 κρατών - μελών, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΝ και του Λιμενικού Σώματος.

Οπως ανακοινώθηκε, σκοπός του σεμιναρίου ήταν: «Να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι κύριες πτυχές της υπό εκπόνηση Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ και η επακόλουθη υλοποίησή της, στο στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που υφίστανται στο πεδίο της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και η σύνδεση του τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και επιτήρησης με ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και με τη βιομηχανία».

Προετοιμασία για συνθήκες πολέμου

Το ΚΕΝΑΠ δεν επελέγη τυχαία να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο: Είναι κομβικής σημασίας για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει αποστολή την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό πάνω από 800 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Με αυτά τα σεμινάρια, τις εκπαιδεύσεις ουσιαστικά γίνεται εκπαίδευση και προετοιμασία αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές σε καιρό πολέμου και με εδραίωση της παρουσίας Ενόπλων Δυνάμεων μιας σειράς χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αποστολές στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση για να αναβαθμίσει γεωπολιτικά την επιρροή της ντόπιας άρχουσας τάξης. Εξ ου και η αποστροφή του υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη δήλωσή του με το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης προχτές στην Αθήνα, περί «παρουσίας και παράστασης της ελληνικής σημαίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτό επιβάλλεται».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισκεπτόμενος στο Κατάρ «Διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού», μετέχει και σε συνέδριο Αρχηγών Ναυτικού με θέμα τη «στρατηγική σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια άσκηση σε πρότυπα ΝΑΤΟ για τις ανάγκες του κεφαλαίου(28/6/2017)
Εστιάζει στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο(30/12/2016)
Νέες υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ(28/11/2015)
Συνεχίζονται εκπαιδεύσεις στα πρότυπα του ΝΑΤΟ(26/7/2014)
Συνεχίζει τα «Σχολεία» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων(15/5/2014)
Απειλή για την ειρήνη και τους λαούς(17/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org