Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Από μέρα σε μέρα
Σκόπιμος παραλογισμός

«Oμως η λογική λέει ότι, ακόμα και αν κυβερνήσει τη χώρα το KKE, πολιτική στους κυβερνώντες θα συνεχίσει να υπαγορεύει το "σύστημα": Διότι οι μαρξιστές και το "σύστημα" έχουν κοινή βιοθεωρία, τον Iστορικό Yλισμό - την ίδια τη Σοβιετική Yπερδύναμη τη συνέτριψε η δυναμική της καταναλωτικής βουλιμίας. Oταν μοναδικό "νόημα" (αιτία και σκοπός) της επιβίωσης, αποκλειστική χαρά ζωής, είναι η καταναλωτική αυταξία, οποιαδήποτε ιδεολογική λεοντή κι αν ενδυθεί ο ιστορικο-υλιστικός μηδενισμός, το πολιτικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει» (Χρ. Γιανναράς, «Καθημερινή», 23/3/2014).

Εχουμε και λέμε:

Πρώτον. Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει, με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην εξουσία, άρα το «σύστημα» θα έχει αλλάξει....

Δεύτερον. Η Σοβιετική Ενωση ανατράπηκε όταν άρχισε να εφαρμόζει κανόνες της αγοράς και όχι επειδή επιδίωκε να ικανοποιήσει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τρίτον. Είναι προκλητικό στις σημερινές συνθήκες που οι ολοένα αυξανόμενες υλικές και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων όχι μόνο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αλλά υποτιμούνται παραπέρα, ακριβώς επειδή σκοπός της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος «χορτάτοι καθηγητάδες» να μιλάνε για να κατακεραυνώνουν τον «καταναλωτισμό»...

Ο «παραλογισμός» του εν λόγω καθηγητή επιδιώκει να δώσει φιλοσοφική κάλυψη στις συνθήκες εξαθλίωσης και ανέχειας που επιβάλλει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης σε μάζες εργαζομένων, αναμασώντας τα επιχειρήματα των παπάδων του μεσαίωνα, που οι ίδιοι, ζώντας στη χλιδή, έκαναν υποδείξεις για την αξία της εγκράτειας στους φτωχούς... απόδειξη του πόσο «μπροστά» είναι η σύγχρονη αστική σκέψη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org