Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απαιτείται κινητοποίηση για τη σωτηρία του «Φάρου»

Τα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας - και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ» που εξυπηρετεί τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους - βρίσκονται στον αέρα, καθώς η προγραμματική σύμβαση των εργαζομένων σ' αυτά έληξε στις 31 Δεκέμβρη του 2013 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι.

Απλήρωτες είναι επίσης οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα λειτουργικά και άλλα έξοδα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, αλλά και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο ΟΚΑΝΑ αφήνουν τα Κέντρα Πρόληψης σκοπίμως στην τύχη τους, μιας και είναι φανεροί οι σχεδιασμοί τους για τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής Πρόνοιας.

Χωρίς την προγραμματική σύμβαση - το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών - σημαίνει ότι τα ΚΠ θα μετατραπούν σε 73 ξεχωριστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δε θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν στη γύρα για να μαζεύουν χρήματα.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δήμου Σάμου, σημειώνοντας πως «την ίδια ώρα τα αιτήματα βοήθειας από τα νησιά μας (Σάμο-Ικαρία-Φούρνους) έχουν υπερδιπλασιαστεί, καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί άρχοντες τα έχουν αφήσει στην τύχη τους. Οι εργαζόμενοι παλεύουν με νύχια και με δόντια, απλήρωτοι, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κρατήσουν το Κέντρο ανοιχτό. Αντιμετωπίζουν καθημερινά άθλιες συνθήκες στα σχολεία, ζορισμένους εκπαιδευτικούς, φτώχεια στις οικογένειες, επιθετικά παιδιά, ρατσισμό».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου καλεί το συνδικαλιστικό και γονεϊκό κίνημα, όλο το λαό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να πάρουν θέση και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να στηριχτεί το Κέντρο Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ», «στην ουσία να στηριχτούν τα παιδιά μας». Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης με την ένταξή τους σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα θεραπείας - επανένταξης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org