Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα - «παραγγελία» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου που παρουσίασε χτες βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, η «άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό» αφορά σε τέσσερις βασικούς τομείς: Επεξεργασία τροφίμων, λιανεμπόριο, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Προωθείται - «πιλοτικά» όπως αναφέρεται - η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, ορίζονται τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται «πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους», χωρίς καν να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

-- Η διάθεση προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται από όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Η πώλησή τους θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.

-- Καταργείται η ισχύουσα διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους (αντικαθίσταται από μία... αποστολή e-mail!), σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο γα την πώληση υποβαθμισμένων εμπορευμάτων, επικίνδυνων γα τη δημόσια υγεία.

-- Θα επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων η εκμίσθωση «επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης» για διάρκεια 6 ωρών αντί για 12 ώρες, που ισχύει σήμερα. Θα επιτρέπεται η ενοικίαση ταξί και για τις εταιρείες επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών καθώς και από άλλες κατηγορίες του τουριστικού κλάδου.

-- Περαιτέρω «απελευθερώσεις» προβλέπονται και σε ό,τι αφορά τα ΙΧ φορτηγά οχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών και για τα μικρά φορτηγά με μεικτό βάρος κάτω από 4 τόνους.

-- Επί της ουσίας καταργείται η «ενιαία τιμή βιβλίου», καθώς διατηρείται μόνο για την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων και με χρονικό ορίζοντα 2 χρόνων.

-- Καταργούνται περιορισμοί για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων (π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.ά.).

-- Καταργούνται οι περιορισμοί σχετικά με τα κατώτατα και ανώτατα όρια της έκτασης στα λατομεία μαρμάρου.

-- Μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν εκτάσεις 950.000 τ.μ. στην Ηλεία και επίσης 615.000 τ.μ. στο Πόρτο Χέλι.

Φορολογικές διατάξεις

Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκε ρύθμιση με την οποία οι ποινές για κάθε παράβαση μειώνονται στα 250 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β' κατηγορίας).

Εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις εξωχώριες εταιρείες (οφσόρ) οι ΑΕ με ανώνυμες μετοχές, εφόσον το σύνολο των μετοχών τους καταλήγει σε εταιρείες, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Η ρύθμιση δείχνει να «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες κατασχέσεων καταθέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Προβλέπεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη υπολοίπων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών εντός 8 ημερών από τη λήψη των κατασχετηρίων.

Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία διαμορφώνεται στα 500 ευρώ και για τους μισθούς και τις συντάξεις στα 1.500 ευρώ το μήνα.

Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μόνο για τα έτη 2014 και 2015 τα ακίνητα της Κεφαλονιάς και των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.

Μόλις στα 450 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ποσό που θα μοιραστεί από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού. Τα ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την κατανομή του ποσού θα καθορισθούν με υπουργικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν τον πρώτο λόγο στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα συνδράμει μόνο στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στην πραγματικότητα ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ γύρω από τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in). Ρητά αναφέρεται ότι το ΤΧΣ μπορεί να μειώνει τη συμμετοχή στα πιστωτικά ιδρύματα είτε με παραίτηση από τις αυξήσεις κεφαλαίου είτε μέσω πώλησης των μετοχών που κατέχει σε ιδιώτες επενδυτές.

Διευκολύνσεις παρέχονται στους παλαιούς μετόχους προκειμένου να ανακτήσουν τις μετοχές που περιήλθαν στο ΤΧΣ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μίας τράπεζας στους ιδιώτες μπορεί να είναι χαμηλότερη αυτή της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης, ρύθμιση που φαίνεται ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών της Γιούρομπανκ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org