Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΒΕ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων της 17ης του Μάη. Για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την αντίσταση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τις προοπτικές του αγώνα, συνδικαλιστικά στελέχη δήλωσαν στο «Ρ»:

Ο Χάρης Χαλβατζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας, είπε: «Το βέβαιο είναι ότι οι αντιδραστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό πλήττουν καθολικά και στον ίδιο βαθμό όλα τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αρα λοιπόν καθολική και από κοινού πρέπει να είναι η αντίδραση όλων αυτών των στρωμάτων. Η αρχή έγινε στις 26 του Απρίλη στη μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση με τη συμμετοχή της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, όχι μόνο στο χώρο της συγκέντρωσης, αλλά και με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων, εργοταξίων και βιοτεχνιών και θα συνεχιστεί με 24ωρο κλείσιμο στις 17 του Μάη. Βέβαια, αυτή τη φορά υπάρχει και μία θετική εξέλιξη σ' αυτόν τον αγώνα, που είναι η εξαγγελία του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ για 24ωρο κλείσιμο. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους, ενωτικά και μαζικά να συμμετάσχουν και στο κλείσιμο στις 17 του Μάη, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω από την αρχική της θέση. Απλά έκανε μία τακτική ελιγμού και υποχώρησης για να προωθήσει με μεγαλύτερο μένος και πιο αποτελεσματικά, αυτή τη φορά, τα μέτρα ενάντια στα δικαιώματα του λαού, εκπληρώνοντας έτσι τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του μεγάλου πολυεθνικού και μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Ο Ν. Αυρηλιώνης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας καθώς και του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών, δήλωσε: «Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις 17 του Μάη και να κλείσουν τα μαγαζιά τους για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, τους συνταξιούχους, να δώσουμε από κοινού τη μάχη για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει όσα με αγώνες κερδίσαμε στο ασφαλιστικό σύστημα. Να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν περίθαλψη, ανθρώπινη σύνταξη, ασφάλιση ισότιμη, υποχρεωτική. Για την ασφάλιση των ΕΒΕ διεκδικούμε κρατική επιχορήγηση στα 2/3 της εισφοράς, και στο 1/3 ο ασφαλισμένος».

Ο Γιώργος Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε: «Τ' αντιασφαλιστικά μέτρα για τους αγρότες πάρθηκαν από την κυβέρνηση πριν τρία χρόνια, με το νέο νόμο για τον ΟΓΑ. Σήμερα, ουσιαστικά, πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι καθώς οι εισφορές αυξήθηκαν πολύ και δεν έχουν δυνατότητα να τις καταβάλλουν. Ο νόμος αυτός ήταν η "ταφόπλακα" στο δικαίωμα και του αγροτικού κόσμου στην Κοινωνική Ασφάλιση. Επιπλέον, ήταν προπομπός για το "τι μέλλει γενέσθαι" με τ' ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Βρισκόμαστε μπροστά στην κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης που στηρίζει και η ΝΔ - όσον αφορά τους αγρότες η ΝΔ στήριξε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης γιατί κι αυτή θέλει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικιών, όπως θέλει την υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ - γι' αυτό απαιτείται οι αγρότες να βγουν δυναμικά στο δρόμο και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους, όχι μόνο για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και να μην ξαναεπιχειρήσει καμιά κυβέρνηση να τα εφαρμόσει, αλλά και για τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα "σπασμένα" των ασφαλιστικών ταμείων, ούτως ή άλλως, πρέπει να τα πληρώσουν αυτοί που τα "'σπασαν". Δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες(2007-12-08 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ επιμένει συναινετικά(2001-06-02 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για τις 17 Μάη(2001-05-10 00:00:00.0)
Στο δρόμο της πάλης και οι βενζινοπώλες(2001-05-08 00:00:00.0)
Συντονίζουμε τη δράση μας(2001-05-06 00:00:00.0)
Πλαταίνει το μέτωπο της απεργίας(2001-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ