Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χαιρέτισαν ξορκίζοντας τους αγώνες

Απούσα ήταν χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ. Δεν απέφυγε, όμως, ούτε κι έτσι την έντονη αποδοκιμασία των συνέδρων, μόλις διαβάστηκε το μήνυμά της, με το οποίο δήλωνε πως δεν μπορεί να παραβρεθεί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων»...

Το συνέδριο χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος μίλησε μεν για την ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος των εργαζομένων, παρέμεινε όμως προσκολλημένος σε λογικές διαχείρισης. Για τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση εντόπισε τις ευθύνες μόνο στην κακοδιαχείριση, στην κακή οργάνωση και γενικά στην πολιτική που εφαρμόστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία. Τοποθέτησε τη λύση του προβλήματος στη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος και τη χαρακτήρισε μονόδρομο για τη λύση του προβλήματος.

Στις προϋποθέσεις για να πάνε οι εργαζόμενοι στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος στην ομιλία του. Σταθερά προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση των εργατικών δικαιωμάτων στα τραπέζια του διαλόγου, τόνισε ότι για να συζητήσουν με την κυβέρνηση η τελευταία θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις.

Σα να μην είναι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε στο χαιρετισμό του ο Γ. Μωραΐτης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Οπως συγκεκριμένα ανέφερε, «η δέσμη σκέψεων για το Ασφαλιστικό πολιτικά έχει ηττηθεί, δεν μπορεί να επανέλθει με κανένα τρόπο». Σταθερά προσηλωμένος στην κυβερνητική γραμμή, κινήθηκε σ' όλη την ομιλία του στη λογική του διαλόγου και της συναίνεσης. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, είπε ότι μπορεί να ενισχυθεί το αίτημα για οικονομική στήριξη του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος, αλλά, έτσι, ισχυρίστηκε δε δίνεται λύση. Λύση για τον Γ. Μωραΐτη μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από την κοινωνική και πολιτική συναίνεση!

Χωρίς να πει κουβέντα για τους νόμους Σιούφα, προσπάθησε να επικεντρώσει τις ευθύνες για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, η Μαριέτα Γιαννάκου - Κουτσίκου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ στο χαιρετισμό της. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γ. Μωραΐτη, η εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε να αναφερθεί στις πραγματικές αιτίες και ευθύνες για τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο διάλογος είναι η λύση και για τη ΝΔ.

Νερό στο όνομα της ενότητας των συνδικάτων, ήπιε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κουβέντα για τις ευθύνες του ΣΥΝ που ψήφισε το Μάαστριχτ και στηρίζει την ΟΝΕ, αλλά και της συνδικαλιστικής παράταξής του στη ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ που συμμετείχε στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ