Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Δυναμική εξαίρεση οι κομμουνιστές

«Αχρωμες» και αδύναμες ήταν φέτος οι εκδηλώσεις που έγιναν στο Βέλγιο για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που αποτελεί επίσημη αργία στο Βέλγιο και παραδοσιακά γιορταζόταν με διαδηλώσεις και ομιλίες που διοργάνωναν τα σοσιαλιστικά συνδικάτα και οι σοσιαλιστές.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές Βέλγοι και κάποια τοπικά σοσιαλιστικά συνδικάτα στις Βρυξέλλες, αλλά και η παμβελγική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που διοργάνωσε κοντά στο Βατερλό το Εργατικό Κόμμα Βελγίου. Στις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες συμμετείχε και η ΝΕ του ΚΚΕ στο Βέλγιο, η οποία εξέδωσε πρωτομαγιάτικη προκήρυξη, ενώ είχε δικό της περίπτερο, στο οποίο γίνονταν συζητήσεις και ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, στην εκδήλωση του Εργατικού Κόμματος στο Βατερλό παραβρέθηκε και μίλησε εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), ο οποίος και ενημέρωσε για τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα συνδικάτα που παραδοσιακά διοργάνωναν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έχουν συμμαχήσει με το σοσιαλιστικό κόμμα - «συνέταιρο» στην κυβέρνηση για αρκετά χρόνια - και συμπλέουν με τις επιταγές των τραπεζιτών, του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «θάβοντας» με δεξιοτεχνία τα δικαιώματα της εργατικής τάξης του Βελγίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χριστιανοί και φιλελεύθεροι γιόρτασαν την Πρωτομαγιά στην εξοχή. Αντίστοιχα, οι φασίστες του Φλαμανδικού Μετώπου... «γιόρτασαν» τη μέρα της Πρωτομαγιάς, κάνοντας διαδήλωση στις Μαλίνες - περιοχή στην οποία είχαν αύξηση ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές - όπου και σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των φασιστών και των αριστεριστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ