Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αποπληρωμή με τιτλοποίηση των εσόδων τους

Στα «επικοινωνιακά τρικ» εξαπάτησης και εμπαιγμού της κοινής γνώμης, εντάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα συσσωρευμένα και εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χτες μια κατάπτυστη και «ξερή» ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία κάνει γνωστή «... την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος των χρεών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα Νοσοκομεία και των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους...» μετά από σύσκεψη που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Η εξαπάτηση είναι εμφανής, καθώς ανακοινώνονται, όχι μέτρα, αλλά... η πρόθεση αντιμετώπισης του προβλήματος, όχι όμως το 2001, αλλά το επόμενο έτος, με λύση μάλιστα την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων των νοσοκομείων! Η έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, φυσικά δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες εξελίξεις του ασφαλιστικού καθώς, μέσω των προπαγανδιστικών της μηχανισμών η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει... φιλολαϊκές ευαισθησίες.

Το κατάπτυστο όμως της υπόθεσης είναι το πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν τα εκρηκτικά αυτά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αν και αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων των χρεών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα Νοσοκομεία, δε συζητήθηκε ο τρόπος της αποπληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την πλευρά των φαρμακοβιομηχάνων στη σύσκεψή τους δόθηκε η υπόσχεση για αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα σε δύο μήνες, αλλά χωρίς να αναφερθεί και ο τρόπος της αποπληρωμής.

Αντίθετα, συζητήθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων προς προς τις φαρμακοβιομηχανίες, όπου και σημειώθηκε διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων. Οι τελευταίοι απαίτησαν την άμεση πληρωμή τους με ρευστό. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος το 2002 (δε θέλουν να επιβαρύνουν τον φετινό προϋπολογισμό), με πιθανότερη λύση την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων των νοσοκομείων. θα εκδώσουν δηλαδή ομολογιακό δάνειο για να πληρώσουν τους πιστωτές, με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα των νοσοκομείων.

Μια άκρως επικίνδυνη επιλογή, η οποία όμως προτιμάται επειδή με τον τρόπο αυτό, τα 250 δισ. δραχμές που χρωστούν τα νοσοκομεία προς τους τρίτους δεν εμφανίζονται αυξητικά στο δημόσιο χρέος.

Απ' τα 250 δισ. τα 140 δισ. οφείλονται στους φαρμακοβιομηχάνους, περισσότερα από 70 στους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και 35 δισ. στους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών. Μάλιστα, ο Σύλλογος των Προμηθευτών Εμφυτεύσιμων Ορθοπεδικών Υλικών (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την απόσυρση των εργαλείων και των παρακαταθηκών τους κατ' αρχήν από δέκα νοσοκομεία από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μάη του 2001, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ