Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιπαράθεση δύο γραμμών για το συνδικαλιστικό κίνημα

Αρχισαν χτες οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου του ΕΚΑ

Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας υψώνει ένα ψηλό αγωνιστικό «τείχος» στην πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά της δικαιώματα και οργανώνει την αντεπίθεσή της ενάντια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, πραγματοποιείται το 24ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Μέτωπο αγώνα πανεργατικό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν σύνεδροι μεταφέροντας στο συνέδριο τα αιτήματα των εργαζομένων της Αθήνας και την απόφασή τους να μην επιτρέψουν κανένα παζάρι στα δικαιώματά τους και κανέναν «διάλογο» για την κατάργηση των κατακτήσεών τους. Τα τρία χρόνια που πέρασαν, στη διοίκηση του ΕΚΑ συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί δρόμοι. Από τη μια αυτός της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της διοίκησης που αποτελούσε τον ιμάντα για το πέρασμα των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης και από την άλλη ο δρόμος των ταξικών δυνάμεων που πάλεψαν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) σταθερά και αγωνιστικά υπεράσπισε τα δικαιώματα των εργαζομένων της Αθήνας, αποκάλυψε τους στόχους των αντιπάλων της εργατικής τάξης και τις σοβαρές ευθύνες των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΕΚΑ (που όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων αλλά στήριξαν την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική). Η ΔΑΣ συνέβαλλε στη δημιουργία του ΠΑΜΕ που σήμερα συσπειρώνει χιλιάδες εργαζόμενους, συνδικαλιστές, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα. Η παράταξη κάλεσε τους συνέδρους να καταψηφίσουν τον «απολογισμό δράσης» της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ. Κάλεσε τους συνέδρους σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση σε κρίσιμα μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί ο αγώνας είναι μονόδρομος.


Στο συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου που ξεκίνησε χτες το μεσημέρι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ψηφίζουν 1.832 αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από 350 σωματεία. Στα σωματεία ψήφισαν συνολικά 135.609 εργαζόμενοι.

Θυμήθηκε και τους αγώνες

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης, του οποίου η ομιλία αποτέλεσε ουσιαστικά και τον «απολογισμό δράσης» της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΑ. Η ομιλία του Γρ. Φελώνη ξεκίνησε με διαπιστώσεις γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Ούτε μια κουβέντα δεν είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ για τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετά τις εργασιακές σχέσεις ετοιμάζει το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτό γιατί η παράταξή του στα τρία χρόνια που πέρασαν όχι μόνο δε συγκρούστηκε με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αντίθετα τη στήριξε σε βάρος των εργαζομένων. Με θράσος χαρακτήρισε απλά «βίαιες παρεμβάσεις» την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και «καπηλεύτηκε» τους αγώνες που αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους για να πει χαρακτηριστικά: «... δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, είμαστε όμως ευχαριστημένοι από τους αγώνες που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι...».

Εβαλλε υποκριτικά ενάντια στις άτυπες μορφές απασχόλησης και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όταν επί τρία χρόνια όχι απλά συναινούσε αλλά εφάρμοζε αυτές τις πολιτικές, όπως π.χ. τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Υμνησε για άλλη μια φορά το διάλογο, τον οποίο όλο αυτό τον καιρό χρησιμοποίησε μαζί με τη ΓΣΕΕ για να περάσουν πιο εύκολα τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα. Κλείνοντας, προσπάθησε να πείσει ότι η ΠΑΣΚΕ είναι αυτή που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ομιλία του προέδρου του ΕΚΑ, κινήθηκε και η Σ. Σαφουλάκου, μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΚΕ. Μετά από μία σειρά διαπιστώσεις για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην εργατική τάξη της χώρας, «έβγαλε λάδι» την παράταξή της, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι η ΠΑΣΚΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων. Μπροστά στην αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην επιτρέψουν να περάσουν εις βάρος τους και τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, μίλησε για την αποτελεσματικότητα των αγώνων που αναπτύσσονται.

Προσπάθεια να επικεντρώσει τα προβλήματα των εργαζομένων στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και σε γενικές διαπιστώσεις έκανε ο Σ. Ταυρής εκ μέρους της ΔΑΚΕ. Εκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και διαπίστωσε την έλλειψη συλλογικότητας στους εργαζόμενους, όταν η ΔΑΚΕ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία στην αγωνιστική κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή έκανε επίθεση στη ΔΑΣ λέγοντας ότι η αγωνιστική της δράση πλήττει το συνδικαλιστικό κίνημα!

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, μιλώντας εκ μέρους της Αυτόνομης Παρέμβασης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και υποστήριξε ότι η παράταξή του, θα συμβάλλει στους αγώνες των εργαζομένων. Περιγραφή που είναι τουλάχιστον σε αναντιστοιχία με τη μέχρι τώρα παρουσία της Αυτόνομης Παρέμβασης στη ΓΣΕΕ αλλά και στο ΕΚΑ, και την ιδεολογική της πλατφόρμα με την οποία ξορκίζονταν οι αγώνες των εργαζομένων και καλλιεργούσε - στα κρίσιμα ζητήματα - την αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου και της ταξικής «ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ