Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Πλαταίνει το μέτωπο της αγωνιστικής διεκδίκησης

Με κοινό μέτωπο πάλης πορεύονται προς την απεργία της 17ης του Μάη εργάτες, αγρότες και μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες. Κόντρα στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» προβάλλουν αιτήματα για δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για αυξήσεις συντάξεων-μείωση των ορίων ηλικίας κ.ά.

Πατώντας γερά στην εμπειρία και την υποθήκη των μεγάλων κινητοποιήσεων, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι προχωράνε μπροστά, για τη νέα τους πανελλαδική απεργία στις 17 του Μάη. Μαζί τους, στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, συμπορεύονται ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι. Στην κοινή δράση μπαίνουν δυνάμεις που στο πετσί τους νιώθουν βαθιά τα αντιλαϊκά μέτρα του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής. Που διαπιστώνουν ότι πίσω από τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται το σιδερένιο χέρι των πολυεθνικών, της ΟΝΕ, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που ξέρουν ότι αν δεν αντιδράσουν σήμερα, αύριο θα μετράνε τα ερείπια όχι μόνο της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και των κόπων μιας ζωής.

Οπως άλλωστε υπογράμμισαν και τα στελέχη της ΔΑΣ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που άρχισε χτες (ρεπορτάζ στις σελίδες 16-17), η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης έχει στρατηγικό χαρακτήρα, είναι επιλογή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μια αποσπασματική κίνηση ή ένα «στιγμιαίο λάθος», όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σ' αυτό τον αγώνα, αψηφώντας τις Σειρήνες της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου», δεν περιορίζονται μόνο στην απόσυρση των μέτρων. Εχουν τα δικά τους αιτήματα. Κατεβαίνουν στην απεργία με τις δικές τους προτάσεις, τις μόνες που εξασφαλίζουν την «κοινωνική βιωσιμότητα» της Ασφάλισης.

Στην υπονομευτική λογική της «έλλειψης πόρων», απαντούν ότι πόροι υπάρχουν. Είναι ο πλούτος που παράγουν οι πολλοί και πηγαίνει στα χρηματοκιβώτια του μεγάλου κεφαλαίου και στο λογιστήριο του κάθε Παπαντωνίου. Είναι αυτά που δεν καταβάλλουν εργοδότες και το κράτος. Γι' αυτό και απαιτούν αύξηση των συντάξεων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 και 55 χρόνια. Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους μετανάστες.

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι λογιστικό, είναι πολιτικό. Ετσι το αντιμετωπίζουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν μπει μπροστά και προετοιμάζουν την απεργία της 17ης του Μάη, και σχεδιάζουν από τώρα τις επόμενες αναμετρήσεις. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, πως το τι θα γίνει μετά την απεργία, δεν εξαρτιέται από την επιδεξιότητα των διαπραγματευτών, αλλά θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό της δύναμης. Θα εξαρτηθεί από τον όγκο της απεργίας και των συγκεντρώσεων, αλλά και τους στόχους και τις διεκδικήσεις που καταθέτουν οι εργαζόμενοι. Η δική τους δύναμη, η αποφασιστικότητα που θα δείξουν, θα κρίνει τελικά και την έκβαση αυτής της αναμέτρησης.

Θεσσαλία

Το δρόμο της κοινής πάλης για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης «διαβαίνουν» οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι της Θεσσαλίας. Το «έδαφος» για την ανάπτυξη της κοινής δράσης είναι «γόνιμο» περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης «χτυπούν» όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) αποφάσισε τη συμμετοχή του στη λαϊκή κινητοποίηση στις 17 του Μάη. Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγρότες του νομού σε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της και στη συνέχεια θα γίνει πορεία που θα καταλήξει στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης των εργατοϋπαλλήλων.

Βόλος

Στο Βόλο, χτες, ύστερα από τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, το προεδρείο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου αναγκάστηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση της ολομέλειας για να πάρει αποφάσεις για την απεργία στις 17 του Μάη. Ομως, αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς του ήρθαν. Κι αυτό γιατί το συναινετικό προεδρείο - τα μέλη του πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και στην ΑΤΕ («Αυτόνομη Παρέμβαση»), που έχουν και την πλειοψηφία στη διοίκηση - τα βρήκε «μπαστούνια», αφού η πρόταση που «κατέβασε» στην ολομέλεια δεν πέρασε.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο, υπονομεύοντας την 24ωρη απεργία στις 17 του Μάη, πρότεινε να γίνει «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό και όχι αγώνες, και παράλληλα τα μέλη του επιδόθηκαν, όπως το στέλεχος της ΑΤΕ Κ. Καραγιάννης, σε μια αισχρή επίθεση κατά των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η πρόταση «διαλόγου» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ και στη συνέχεια κι άλλων μελών της διοίκησης που πρόσκεινται στις παρατάξεις της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της διοίκησης που πρόσκειται στην ΑΤΕ, στην παρέμβασή του τόνισε την αναγκαιότητα να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και για απεργιακή συγκέντρωση, απορρίπτοντας κάθε σκέψη «διαλόγου». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Κώστα Τσαντού.

Τελικά, η απόφαση που πάρθηκε είναι συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και η διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ