Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΟΥΒΑΣ
Ανάγκη κοινής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Εμφαση στην ανάγκη συντονισμένης δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Επανεξελέγη γενικός γραμματέας ο Πιέδρο Ρος

Πραγματοποιήθηκε από 28 μέχρι 30 του Απρίλη στην Αβάνα το 18ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Κούβας. Στο συνέδριο συμμετείχαν 56 συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα πήρε μέρος ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της CTC Πιέτρο Ρος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ). Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής τους πατρίδας, την απόκρουση του αμερικανικού εμπάργκο που πλήττει τον κουβανέζικό λαό και την επανάστασή του, τα προβλήματα που γεννά η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τα κοινωνικά ζητήματα που η κυβέρνηση της Κούβας λύνει μέσα από την πρωτοπόρα δράση της CTC. Καθημερινά τις εργασίες παρακολουθούσε ο Φίντελ Κάστρο, ο οποίος και απαντούσε στα θέματα που έθεταν οι αντιπρόσωποι με τις ομιλίες τους. Παρών στο συνέδριο ήταν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και ο κάθε υπουργός υποχρεωνόταν να απαντά και να δεσμεύεται επιτόπου για ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Φ. Κάστρο, στην οποία ανάμεσα στα άλλα ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τέσσερις σε έξι μήνες. Ακόμα, τον εξοπλισμό των σχολείων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την ανέγερση εργατικών πολυκατοικιών και τη στέγαση πολύτεκνων οικογενειών.

Χτες, ξεκίνησε νωρίς το πρωί το Διεθνές Φόρουμ των 70 ξένων αντιπροσωπειών που παίρνουν μέρος στον 18ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Κούβας.

Στην εισήγησή του με θέμα «Αλληλεγγύη των συνδικάτων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση», ο Πιέδρο Ρος, που επανεξελέγη γενικός γραμματέας της CTC, υπογράμμισε την αναγκαιότητα τού συντονισμού και της κοινής δράσης των οργανώσεων της εργατικής τάξης σε ολόκληρο το κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την επιθετικότητά του, που επιδιώκει να υποτάξει λαούς με τα εμπάργκο και τις επεμβάσεις και να αφαιρέσει δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

Αποκάλυψε το ρόλο των διεθνών οργανισμών και κυρίως του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και επέμεινε στην προτεραιότητα για τον πιο στενό συντονισμό των συνδικάτων στη Λατινική Αμερική.

Στη συνάντηση μίλησε και ο Γιώργος Μαυρίκος. Το Φόρουμ αναμενόταν να λήξει αργά χτες τη νύχτα με παρέμβαση του Φίντελ Κάστρο που παρακολούθησε τις εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ