Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πλαταίνει το μέτωπο της απεργίας

Στις 17 Μάη απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους

Στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους κατεβαίνουν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και να διεκδικήσουν το δικαίωμα σ' αυτήν για τους εργαζόμενους σε όλα τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό αποφάσισαν σε πρόσφατες συνεδριάσεις τους, τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που καλούν τους ΕΒΕ να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της 17ης Μάη, με κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και παίρνοντας μέρος στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Σ' αυτά τα πλαίσια, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, που αποφάσισαν να έχουν συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού τις κινητοποιήσεις σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν το ίδιο ΕΒΕ και εργαζόμενους.

Οπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), στη συνεδρίαση της ΕΣΕΕ, το προεδρείο που πρόσκειται στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ κατέβαλε «φιλότιμες» προσπάθειες να απορρίψει την πρόταση που κατατέθηκε από τους συμβούλους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» για πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών στις 17 του μήνα, οι οποίες ωστόσο έπεσαν στο κενό. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» μετέφερε στη συνέλευση το κλίμα των μεγαλειωδών αγωνιστικών κινητοποιήσεων της 26ης Απρίλη, όπου συμμετείχε μεγάλος αριθμός μικρεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, καταγγέλλοντας τη σημερινή πλειοψηφία της ΕΣΕΕ που αρνήθηκε να συμμετέχουν σ' αυτές. Το μεγαλύτερο μέρος της πλειοψηφίας στο ΔΣ, τονίζει η παράταξη, κάτω από την πίεση της συσσωρευμένης αγανάκτησης των μικρεμπόρων απ' όλη τη χώρα και της ομόθυμης θέλησής τους να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και να παλέψουν για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης αναγκάστηκε να συμφωνήσει για την πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη. Απόφαση, την οποία το υποταγμένο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου προεδρείο προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δεν μπορεί να μπει στη λογική του παζαριού για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων της δουλιάς. Δεν μπαίνει στη λογική των στημένων διαλόγων και δεν ξεγελιέται από την κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με δήθεν δηλώσεις για «άδειασμα του τραπεζιού» και «διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα». Δεν παζαρεύει στη λογική του πόσα θα χάσει από τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματα. Οι ΕΒΕ διεκδικούν ξεκάθαρα το δικαίωμά τους στην ανθρώπινη σύνταξη, στη δωρεάν περίθαλψη, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Παλεύουν με «προαπαιτούμενα» το δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό και ισότιμο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Συσπειρωμένοι και σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, γιατί η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαιώματα του λαού, συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους και όχι ατομική υπόθεση του καθένα ξεχωριστά.

Το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί:

  • Χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 της εισφοράς και στο 1/3 από τον ασφαλισμένο.
  • Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, το κόστος να το αναλάβει άμεσα το κράτος, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ΕΒΕ και στα προστατευόμενα μέλη των λαϊκών οικογενειών.
  • Τα όρια συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. Θεσμοθέτηση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το κατώτερο όριο σύνταξης να κατοχυρώνεται στα 13,5 χρόνια και να καθορίζεται στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
  • Αμεση καταβολή των κοινωνικών οφειλών, άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από το Χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ