Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ιδιαίτεροι στόχοι του τρομο-νόμου

Ο Γ. Α. Μαγκάκης και ο Τ. Παππάς αποκάλυψαν τον τρόπο που ο τρομο-νόμος θα ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, θα ανατρέψει τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και θα συρρικνώσει στο ελάχιστο τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες

Με βάση τα όσα έχουν δει - μέχρι σήμερα - το φως της δημοσιότητας, αλλά κυρίως με την απόλυτη πεποίθηση πως ο συγκεκριμένος τρομο-νόμος έρχεται στη χώρα μας για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, να ανατρέψει τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και να συρρικνώσει στο ελάχιστο τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, κινήθηκαν και οι δύο τοποθετήσεις των Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη και Τάκη Παππά, κορυφαίων νομικών της χώρας μας.

Η χτεσινή συγκέντρωση-δημόσια συζήτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» άνοιξε με τις περιεκτικές, αλλά καθόλου ευοίωνες κουβέντες του Γ. Μαγκάκη. Ευθύς εξαρχής ο καθηγητής χαρακτήρισε τον νέο τρομο-νόμο «παράδοξο όργανο της διεθνούς πολιτικής» και κατέδειξε τον «εμπνευστή» αυτής της ιστορίας: «Οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει ειδική μεθοδολογία: Να χρησιμοποιούν τις κατακτήσεις ως εργαλεία άσκησης της αποκρουστικής πολιτικής τους». Αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του Κογκρέσου και στην ειδική «μνεία» που υπάρχει φέτος σ' αυτήν για τη χώρα μας, η οποία εμφανίζεται «απρόθυμη σε διεθνείς συνεργασίες». Αρα, κατέληξε ο Γ. Μαγκάκης, «ο σχεδιαζόμενος τρομο-νόμος είναι ένα απ' τα εργαλεία της εξωτερικής αμερικανικής πολιτικής, που θέλει τη χώρα μας υποτελή και υπόλογη».

Μάλιστα, στην ειδική αναφορά του σε συγκεκριμένες «φήμες», που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, ο νομικός υπογράμμισε πως οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις «δεν αποβλέπουν, όπως θα περιμέναμε ίσως, στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, αλλά σε θεσμικές αλλαγές που θα συνθλίψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και έγινε συγκεκριμένος: Χαρακτήρισε την καταγραφή του DNA «μοντέρνο δαίμονα που απειλεί την ανθρωπιά, την ελευθερία, τις ανθρώπινες αξίες». Υπενθύμισε σ' αυτούς που επιμένουν να ξεχνούν, πως τα δαχτυλικά αποτυπώματα - μέθοδος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και πρόκειται ν' αντικατασταθεί με την ανάλυση του DNA - «λειτουργούν μόνο ως αναγνωριστική διαδικασία, γι' αυτό και δεν αποτέλεσαν ποτέ παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για την ανάλυση του DNA στους όποιους υπόπτους ο Γ. Μαγκάκης αποφάνθηκε: «Με αυτή τη μέθοδο το λεγόμενο ηλεκτρονικό φακέλωμα αποκτά την... κορύφωσή του και εάν με τέτοια πορίσματα και τέτοιες διαδικασίες αρχίζουν να καταρτίζονται φάκελοι, τότε αυτό θα είναι λίαν επικίνδυνο».

Σχετικά με τον νέο τρομο-νόμο ο καθηγητής της νομικής έκανε μία ακόμη επισήμανση, η οποία αφορά στις προπαρασκευαστικές πράξεις, που μέχρι σήμερα δε συνέθεταν κατηγορία. Από «αύριο», όπως είπε, «μια συνάντηση με φίλους σε μια καφετερία μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, και πάνω σ' αυτή να συνταχθεί κατηγορία»!

Τι κοινωνία μας απειλεί

Πιο αναλυτικός ήταν στη συνέχεια ο Τ. Παππάς, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του με μια «ιστορική αναδρομή» των γεγονότων και των τρομο-νόμων που θεσπίστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες και τι στόχους ακριβώς είχαν. «Αφού οι ΗΠΑ ενταφίασαν πρώτα τους διεθνείς οργανισμούς, τώρα προσπαθούν να ενταφιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, για να μπορέσει να οικοδομηθεί άνετα η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων». Αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Παλέρμου, στην οποία διεθνείς οργανισμοί εμφανίζονται να έχουν πρόθεση να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα κι αντί αυτού «ανατρέπονται σ' αυτήν τριών αιώνων αξίες του νομικού μας πολιτισμού». Υπενθύμισε πως παρόμοιοι τρομο-νόμοι κατατέθηκαν και εφαρμόζονται στην Ευρώπη απ' την εποχή του ψυχρού πολέμου, με κύριες αιχμές του δόρατος τη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία. «Τι έγινε σ' αυτές τις χώρες; Οι τρομοκρατικές ενέργειες γίνονταν απ' το κράτος, τις μυστικές υπηρεσίες και ακροδεξιές οργανώσεις και έρχονταν αυτοί οι νόμοι να μετατοπίζουν τις ευθύνες και τις επιπτώσεις προς τα αριστερά!», είπε ξεκάθαρα. Μάλιστα και τους δύο νόμους που εφαρμόστηκαν σ' αυτές τις χώρες ο Τ. Παππάς τους χαρακτήρισε «οργανωμένη και μελετημένη αποσταθεροποίηση, υπέρ της σταθεροποίησης του συστήματος»...

Ιστορική αναδρομή έκανε και για την Ελλάδα ο Τ. Παππάς. Αναφέρθηκε στους νόμους 774, 509, αλλά και στο τραγελαφικό περιστατικό του Νοέμβρη του 1993, όταν δύο πράκτορες της CIA συνελήφθησαν στην πλατεία Αμερικής, αλλά κατέληξαν... στην αμερικανική πρεσβεία, με το φορτηγάκι τους γεμάτο εκρηκτικούς μηχανισμούς! Μίλησε κι αυτός για τις προπαρασκευαστικές πράξεις και για τον ασαφή όρο του «υπόπτου» που θα εισαγάγει, έναν όρο «που σήμερα χρησιμοποιούσε μόνο η αστυνομία και τώρα τον παραδίνουν στις αγκάλες της... επιστήμης». Οι προπαρασκευαστικές πράξεις, είπε, δεν είναι δυνατόν να συνδέονται με τον πυρήνα του αδικήματος, αλλά «επανέρχονται σ' αυτές για να υπάρξει όλη αυτή η αυθαιρεσία εις βάρος των ατομικών ελευθεριών». Για το DNA ο Τ. Παππάς είπε μια φράση, που κλείνει μέσα της πολλά: «Φουσκώνω και μόνο με την ιδέα του τι κοινωνία με απειλεί»! Χαρακτήρισε τον έλεγχο DNA «αδυσώπητο όπλο, που θα προκαλέσει τεράστιες απειλές, ακόμη μεγαλύτερες περιθωριοποιήσεις και που από μόνη της αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής, που τη μετατρέπει σε παίγνιο της πολιτικής των ΗΠΑ». Είπε ακόμη πως ο συγκεκριμένος νόμος θα αποτελέσει «αποθέωση του χαφιεδισμού» και διάβασε συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, όπου ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να λέει συγκεκριμένα: «Δε μιλάμε για χαφιεδισμό, μιλάμε για συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης του πολίτη, κι εδώ νομίζω ότι υστερούμε»!

Βαρύνουσας σημασίας ήταν και οι τελευταίες κουβέντες του Τ. Παππά: «Φαίνεται να είμαστε λίγοι, φαίνονται να είναι πανίσχυροι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο που δε θέλουν να φύγουν προσκυνημένοι. Γι' αυτό οι δυνάμεις μας πρέπει να συλλογικοποιηθούν, ώστε να μην τους φανεί κι αυτό εύκολο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ