Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕΔΥΕ
Για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου, πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος
  • Μήνας δράσης για την Ειρήνη ο ερχόμενος Μάης
  • Στις 13 Μάη η Μαραθώνια Πορεία

Το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου
Το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου
Με τη συμμετοχή 130 αντιπροσώπων από επιτροπές ειρήνης απ' όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Καισαριανής.

Δυο χρόνια τώρα το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αγώνα. Αντιστέκεται στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Δίνει τις δικές του μάχες. Συντονίζει τις δυνάμεις του, συσπειρώνει τον ελληνικό λαό και προετοιμάζει τη δική του φιλειρηνική αντεπίθεση. Η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου ήταν η καλύτερη ευκαιρία για όλους αυτούς τους ανθρώπους να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους, να οργανωθούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Το πρόγραμμα δράσης

Παράλληλα, καθόρισαν το πρόγραμμα δράσης τους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Καθόρισαν το Μάη σαν μήνα δράσης για την Ειρήνη και αποφάσισαν ότι η φετινή Μαραθώνια Πορεία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάη. Εγιναν προτάσεις για συνάντηση των Βαλκανικών κινημάτων ειρήνης στη χώρα μας. Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων των επιτροπών ειρήνης, σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, η Πρέβεζα και η Κρήτη, στις οποίες οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Παρακολουθώντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου
Παρακολουθώντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου
Κάτι που επίσης πρέπει να επισημάνουν είναι ότι οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, αφιερώθηκαν στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, αφού φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη δολοφονία. Επίσης, στη συγκεκριμένη σύνοδο κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για την αγωνίστρια της ειρήνης Μαρία Γαζή. Χαιρετισμό στις εργασίες του συμβουλίου έστειλε και ο πυρηνικός φυσικός Ν. Κατσαρός.

Με την ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελου Μαχαίρα, άνοιξαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Ο ομιλητής ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τόσο γι' αυτήν όσο και τη μέση Ανατολή. Εκανε λόγο για τα σενάρια δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» που προωθούν οι ιμπεριαλιστές. Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις των ΗΠΑ για οριστικό διαμελισμό του Αιγαίου και της Κύπρου, ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο των μεταφορών του πετρελαίου τόσο από τον Περσικό όσο και από την Κασπία Θάλασσα. Αναφέρθηκε τέλος σε όλους εκείνους τους κινδύνους που απειλούν την ακεραιότητα της χώρας μας.

Καλύτερος πελάτης των εμπόρων

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για τα χρήματα που ξοδεύει η χώρα μας για την αγορά οπλικών συστημάτων. «Πέρσι αγοράσαμε από τις ΗΠΑ, όπλα αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, ενώ την επόμενη πενταετία οι αμυντικές μας δαπάνες θα φτάσουν τα 14 τρισεκατομμύρια την ίδια στιγμή για την παιδεία θα διατεθούν 8 τρισ. και για την υγεία 7,2 τρισ.», τόνισε ο Ευάγ. Μαχαίρας. Διαθέτουμε, δηλαδή, συνέχισε, για αμυντικές δαπάνες το 5% του προϋπολογισμού μας, αλλά το κονδύλι αυτό ανεβαίνει στο 15% του προϋπολογισμού μας, αν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια που διατίθενται για την αποπληρωμή χρεών από προηγούμενες προμήθειες.

Παράλληλα, υπογράμμισε στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές του ΝΑΤΟ, προγραμματίζει τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού από 15.000 άντρες, που σημαίνει ότι ετοιμάζουν μισθοφόρους για την εκτέλεση επιδρομών εναντίων γειτονικών λαών ή για την αντιμετώπιση του ελληνικού λαού, όταν εξεγείρεται κατά των εγκληματιών του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα υψηλή μισθοδοσία.

Τα τελευταία λόγια του Ευάγ. Μαχαίρα, έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης: «Οι λαοί είναι εκείνοι που αγωνίζονται εναντίον της "Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης", εναντίον των πλανηταρχικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, εναντίον της επιθετικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που αυτοαναγορεύτηκε σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Τα παγκόσμια φιλειρηνικά κινήματα, ύστερα από μια ύφεση αρκετών ετών, αναπτύσσονται και κινητοποιούν τους λαούς της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής».

Τέλος, κάλεσε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα μέλη των επιτροπών ειρήνης να παίρνουν πρωτοβουλίες στους κοινωνικούς χώρους στους οποίους ζουν και εργάζονται.

Επεσαν οι μάσκες

«Η επιθετικότητα και η βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης μεγαλώνει, καθώς επίσης και η ένταση των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών. Οι αντιθέσεις στο σύγχρονο κόσμο γίνονται όλο και πιο εκρηκτικές. Παράλληλα, όμως, τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον πλανήτη κατανοούν τους κινδύνους και την αναγκαιότητα να μπει φραγμός σε αυτή την πορεία». Με τις παραπάνω διατυπώσεις μέσα από την ομιλία του, ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, έδωσε το στίγμα της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης.

«Το έγκλημα αυτό φέρει την ταυτότητα του ΝΑΤΟ, τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης», με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στο ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ με τη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πρέπει οι λαοί να αντιληφθούν, υπογράμμισε, στη συνέχεια, «ότι πρόκειται για την ίδια "ηθική" που προκάλεσε τον πόλεμο, πρόκειται για την "ηθική" ιμπεριαλισμού, την ίδια "ηθική" που έριξε ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που έριξε βιοχημικά στο Βιετνάμ». Αυτή τη φορά, επισήμανε, υπάρχουν και επίσημα συνένοχοι των ΗΠΑ. Είναι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί και η ελληνική, που συνέβαλαν και συμμετείχαν στο έγκλημα.

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, έκανε λόγο για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος για την «Εθνική Πυραυλική Αμυνά» τους, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν «την πλήρη κυριαρχία τους, μέσω της τρομοκρατίας. Την επιβολή δικτατορίας με τη δύναμη των όπλων»...

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης, αναφερόμενος στο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε: «Βρίσκεται πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο διάστημα που πέρασε, παρά τις προσπάθειες εξαπάτησης του ελληνικού λαού, έπεσαν οι μάσκες, καταρρίφθηκαν όλα τα προσχήματα. Οι κυβερνώντες έχουν μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ. Επιδιώκουν την πλήρη μετατροπή της χώρας σε επιθετική δύναμη του ΝΑΤΟ, αλλάζοντας ακόμα και το χαρακτήρα του ελληνικού στρατού, φιλοδοξώντας να μετατραπούν σε μικρούς, σε περιφερειακούς ιμπεριαλιστές στην περιοχή».

Οι πρωτοβουλίες

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι σήμερα ευρύτερες λαϊκές μάζες κατανοούν τους κινδύνους και την αναγκαιότητα να μπει φρένο σε αυτή την πορεία που διαφαίνεται για τους λαούς και την ανθρωπότητα ολόκληρη. «Παρατηρούμε μια αυξημένη κινητικότητα κυρίως σε ό,τι αφορά την καταγγελία και την αποκάλυψη των επιδιώξεων της νέας τάξης», τόνισε.

Οριοθετώντας, τέλος, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξει το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα, τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν σε τρία επίπεδα:

  • Ενταση των παρεμβάσεων της ΕΕΔΥΕ, συσπείρωση δυνάμεων, διεύρυνσή της, δυνάμωμα της ιδεολογικής της παρέμβασης, ώστε να αντιμετωπίζονται οι συγχύσεις και ο αποπροσανατολισμός και παράλληλα να εδραιώνεται η αναγκαιότητα της γενικευμένης αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
  • Προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερων κινήσεων και συσπειρώσεων και μορφοποίησης αυτών που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Συντονιστικά φορέων, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου και πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος.
  • Σχεδιασμός πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, αξιοποίηση της έδρας του ΠΣΕ για τη στήριξή τους. Προσπάθεια σε αυτά τα πλαίσια για συνεργασία και συσπείρωση όλων των κινημάτων που κινούνται και εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Παραβρέθηκαν

Στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: οι δήμαρχοι Γ. Κατημερτζής Καισαριανής, Γ. Γιώγος Πετρούπολης, Γ. Μυστακόπουλος Αιγάλεω, Ν. Ρογκάκος Βύρωνα, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Σπ. Προβιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ Χαλκηδόνας Λ. Λιόλης, ο επίτιμοι δήμαρχοι Καισαριανής Π. Μακρής και Χολαργού Δ. Μαντάς, οι πρώην δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος, Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Κ. Σαπρανίδης, Νίκαιας Β. Νικολαϊδου, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Οι πανεπιστημιακοί Αν. Θεοφίλου,Σ. Κουνιάς, Αθ. Γεράνιος, Αν. Κοντογούρης, Γ. Σαμαράς, Γ. Καραγιώργης, Ν. Φωτιάδης. Επίσης αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΔΑ, την ΠΕΑΕΑ, την ΟΓΕ, την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα. Τέλος ο αρχιμανδρίτηςΣτ. Χατζηκυριάκος και στρατιωτικοί ε.α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ