Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προστάτης των «λιγότερων ευνοημένων»!
  • Στην ασύστολη δημαγωγία καταφεύγει άλλη μια φορά η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να «διαφοροποιηθεί», δήθεν, από την κυβερνητική πολιτική
  • Η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι... η πιο φιλολαϊκή!

Τη μάσκα του «προστάτη» των «λιγότερων ευνοημένων πολιτών» χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να δείξει ότι «διαφοροποιείται», δήθεν, από την κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ προσφεύγει στην ασύστολη δημαγωγία και στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι η «γνήσια» νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι... η πιο φιλολαϊκή λύση!

Το στίγμα αυτό της «νέας» κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής του, ο Κ. Καραμανλής το έδωσε στην ομιλία στο πρώτο προσυνέδριο του κόμματός του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκινώντας από τη θεμελιακή διαπίστωση ότι «η φιλελεύθερη επιλογή υιοθετείται σχεδόν από το σύνολο των Ελλήνων» (!), ισχυρίζεται ότι «νομιμοποιείται» το κόμμα του που έχει «δικαιωθεί» σε όλες τις επιλογές του, να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και ειδικά στους «λιγότερο ευνοημένους»! Είπε συγκεκριμένα: «Αφού είμαστε η παράταξη, που στις μεγάλες ιστορικές μας επιλογές επιβεβαιωθήκαμε, δική μας είναι και η ευθύνη να πάμε σε όλους τους υπόλοιπους Ελληνες και να τους πούμε: "Αφήστε τα ιστορικά τραύματα. Αφήστε τις αναφορές στο χτες". Εμείς δεν έχουμε αντίπαλο τον Ελληνα πολίτη, εκείνον που ψηφίζει παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ. Αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι»! Και ποιοι είναι οι αντίπαλοι; Οχι βέβαια η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική αλλά (σκόπιμα γενικά και αόριστα) εκείνοι «που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα χαμηλά, εκείνοι που βολεύονται με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Αμέσως μετά, όμως, φρόντισε να αποδείξει το μέγεθος της υποκρισίας, της απάτης και της χαώδους απόστασης λόγων και έργων. Αφού προσδιόρισε ότι «είμαστε η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής και πιστεύουμε στις αρχές της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας, της ελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας», ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική είναι η καλύτερη «για έναν και μόνο λόγο: Γιατί μ' αυτήν την προσέγγιση βελτιώνονται οι όροι ζωής για τους πολλούς». Και συνέχισε ακάθεκτος: «Και ποιοι είναι οι πολλοί σε μια κοινωνία; Είναι οι λιγότερο ευνοημένοι. Είναι οι εργαζόμενοι, οι χαμηλόμισθοι, είναι οι ηλικιωμένοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι νέοι που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν προοπτική απασχόλησης και να σταθούν στο δύσκολο ανταγωνιστικό κόσμο, οι άνθρωποι που έχουν ειδικά προβλήματα». Αυτοί, λοιπόν, «οι λιγότερο ευνοημένοι» έχουν ανάγκη την πολιτική γιατί «είναι βέβαιο ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης πάντα δίνουν τις σωστές λύσεις», αλλά «μπορεί βεβαίως να χρειαστεί χρόνος γι' αυτές»(!). «Μέχρι να φτάσουμε στη σωστή λύση, πρόσθεσε, κάποιες ομάδες ανθρώπων θα έχουν περιθωριοποιηθεί. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτική. Βεβαίως σ' ένα πλαίσιο φιλελεύθερης επιλογής, σ' ένα πλαίσιο ανοιχτής οικονομίας, της οικονομίας της αγοράς»! Και με τέτοια αστεία πυροτεχνήματα θέλει να παραπλανήσει τις λαϊκές μάζες να πάνε προς το κόμμα του, το οποίο τάχα είναι «πιο κοινωνικά ευαίσθητο» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Ταυτόχρονα προκειμένου να ενισχύσει τη δύναμη της δημαγωγικής τακτικής του ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να χρησιμοποιεί το παραμύθι «της μάχης κατά των διαπλεκομένων», για να δείξει τάχα ότι δεν έχει εξαρτήσεις από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δε διστάζει να τα βάλει μαζί τους.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε ως δεδομένο ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και διακήρυξε ότι «καμία δύναμη δεν μπορεί να φράξει το δρόμο μας». Εμείς, συμπλήρωσε, θα απαλλάξουμε τη χώρα από τη συντηρητική διαχείριση και τη διαφθορά. (Οχι δεν είπε ότι θ' αλλάξει την πολιτική, μόνο τη διαχείρισή της).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ δε φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για το συνέδριο, στο οποίο το ζητούμενο, όπως είπε, είναι η αλλαγή των δομών «για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα καλύτερο εσωτερικό μάνατζμεντ, ενώ τάχτηκε υπέρ της στρατηγικής της αυτοδυναμίας απορρίπτοντας ότι υπάρχει θέμα συνεργασιών. Παράλληλα υποβάθμισε το ζήτημα της επιστροφής ορισμένων πρώην στελεχών λέγοντας ότι «δεν είναι το καίριο ζητούμενο».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε σε συνέντευξή της στην «Εξπρές» ότι «το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους μας και για τον Καραμανλή», αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε «σύγκρουση» και «ρήξη» με τη Ρηγίλλης. Ενδεικτικά είναι τα όσα έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ όπου ο εκλεκτός της Ρηγίλλης (Χρ. Κουρούσης) αναδείχτηκε πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία (750 υπέρ στους 771 ψηφίσαντες), αλλά τόσο για το συνέδριο όσο και για την ΚΕ της ΟΝΝΕΔ δόθηκε και ένα μικρό ποσοστό (εκτιμάται στο 15%) στους προσκείμενους στην Ντ. Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ