Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΜΟ-ΝΟΜΟ
Συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα
  • Καμιά αλλαγή στην ποινική νομοθεσία
  • Δεν υπάρχει ανάγκη νέου τρομο-νόμου
  • Πανδημοκρατική αντίθεση στο κράτος του τρόμου

Με τη συγκρότηση μιας πλατιάς ανοιχτής επιτροπής αγώνα που αναλαμβάνει να οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις κόντρα στον υπό κατάρτιση νέο τρομο-νόμο, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η σχετική συζήτηση που οργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Δεκάδες παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών καθώς και πλήθους φορέων του μαζικού - λαϊκού και εργατικού κινήματος, γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Καρέζη», όπου έγινε η συζήτηση. Δεκάδες οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν τη βασική εισήγηση του Τ. Παππά και το άνοιγμα από τον Γ.Α. Μαγκάκη. Μία η κοινή συνισταμένη όλων: Οχι στο νέο τρομο-νόμο. Γύρω από αυτό το αίτημα, σημείωσαν, επιβάλλεται να συγκροτηθεί ένα εξαιρετικά πλατύ δημοκρατικό μέτωπο πάλης, καθώς απειλούνται ευθέως σημαντικότατες κατακτήσεις του δημοκρατικού κινήματος και του υπάρχοντος νομικού πολιτισμού.

«Ο τρομο-νόμος δεν έχει σκοπό να περιορίσει την τρομοκρατία, αλλά αποτελεί μέσω περιορισμού των ατομικών ελευθεριών», τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Κ. Βαβούρας, που αναφέρθηκε στην ανάγκη του να «συνταχθούμε στον αγώνα».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του δημοσιογραφικού κόσμου». Σήμερα, ανέφερε, καταβάλλεται προσπάθεια διοχετευόμενης δημιουργίας κλίματος για το πέρασμα του τρομο-νόμου από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και μέρος των ΜΜΕ. «Διοχετεύονται διάφορα σενάρια για να μετρήσουν τις αντιδράσεις μας. Είναι ένα κλίμα που καλλιεργήθηκε χρόνια, πρέπει να συνεχιστούν τέτοιες εκδηλώσεις».

Στην παρέμβασή της η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, εκπρόσωπος του Δικτύου Υπεράσπισης Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι διογκώνεται το κράτος καταστολής κι αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση με την ψήφιση του τρομο-νόμου. «Γίνεται επίθεση στον πολίτη. Απαξίωση του πολίτη και της κοινωνίας μέσα από τον τρομο-νόμο. Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση των Ορκωτών Δικαστηρίων, με τον εξευτελισμό της προσωπικότητας, μέσω νέων ανακριτικών μεθόδων, ενώ ο τρομο-νόμος κάνει το σώμα του πολίτη - μέσω της εξέτασης του DΝΑ - απόδειξη της ενοχής». Επίσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί το οργανωμένο έγκλημα με την πολιτική δράση που καταγγέλλεται ως «πολιτικό έγκλημα», έτσι ώστε να χτυπηθεί η πολιτική δράση που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αναρωτήθηκε δε, πόσοι διαδηλωτές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, με την αλλαγή του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που κάνει κακούργημα το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξουδετερώσει τα κοινωνικά κινήματα, επιβάλλοντας καθεστώς τρόμου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αν οι σημερινές εκδηλώσεις συνεχιστούν θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αναρωτήθηκε δε, «μας έλειψε η νομοθεσία για να αποκαλυφθεί ποιος είναι πίσω από την 17 Νοέμβρη;». Ανέφερε επίσης ότι δε χρειάζεται επιπλέον νομοθεσία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. «Ο τρομο-νόμος δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Να αχρηστευτεί στην πράξη. Αυτό θα γίνει αν ο καθένας μας δραστηριοποιηθεί σε όποιο μαζικό φορέα ανήκει. Χρειάζεται συντονισμός μέσα από την Επιτροπή Αγώνα που θα αναδειχτεί», είπε κλείνοντας.

«Η έννοια της τρομοκρατίας είναι κατασκευασμένη, αόριστη έννοια. Χρησιμοποιείται από τους κρατούντες σαν λάστιχο για να περιθωριοποιεί πολιτικούς χώρους, για να καθιστά δυσχερή την ανάπτυξη αντιστάσεων στα αντιλαϊκά μέτρα». Αυτά υπογράμμισε ο δικηγόρος Δ. Σαραφιανός στην τοποθέτησή του και συνέχισε: «Η ανάπτυξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι μηδενική και συντηρείται από τους κυβερνητικούς στόχους. Με την κατάργηση των Ορκωτών Δικαστηρίων η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστειρώσει το μηχανισμό της Δικαιοσύνης από τα λαϊκά στρώματα». Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν συσταθεί κι άλλες πρωτοβουλίες κατά του τρομο-νόμου κι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μια κοινή εκδήλωση.

Ο συνδικαλιστής Γιάννης Σταυρόπουλος είπε ότι «πάνε να εθίσουν το λαό μας σε αυταρχικά φαινόμενα όπως τα καθημερινά μπλόκα στους δρόμους από σιδερόφραχτους αστυνομικούς. Αυτά δε στρέφονται μόνο κατά διαδηλωτών αλλά εναντίον κάθε πολίτη. Είναι ανάγκη ο αγώνας κατά του τρομο-νόμου να περάσει στους τόπους δουλιάς. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν τα συνδικαλιστικά στελέχη. Ο,τι και να κάνουν στο τέλος του δρόμου θα είμαστε νικητές».

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, από τη διοίκηση του ΕΚΑ, είπε ότι το ζήτημα της δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς είναι από τα σοβαρότερα, ενώ ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής είπε ότι «σήμερα υπάρχει ζήτημα πολιτικής δημοκρατίας. Ηδη οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες και κατασκευάζεται νόμος κατά των διαδηλώσεων. Με τον τρομο-νόμο μπαίνει υπό επιτήρηση το συλλογικό, αγωνιστικό πλαίσιο δράσης».

Ο δικηγόρος Κώστας Αργαλιώτης σημείωσε ότι ο κόσμος βλέπει την τρομοκρατία καθημερινά γύρω του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, συνέχισε, είναι να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δράσεις για τα μέτωπα που ανοίγονται. Ο δικηγόρος Δ. Καλτσώνης θύμισε τη φράση του Λ. Αυδή πως «δεν έχουμε δημοκρατικό έλλειμμα, έχουμε αυταρχικό περίσσευμα». Επίσης, τόνισε ότι είναι καιρός να αφήσουμε κάθε δισταγμό και να ενώσουμε τις φωνές μας. «Δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην ποινική νομοθεσία», κατέληξε.

Ο Γ. Νάκης, μέλος του Συντονιστικού της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είπε ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας που εκφράζεται καθημερινά και τόνισε με τη σειρά του ότι δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην ποινική νομοθεσία. Εξάλλου, την απόφαση του δήμου Περάματος να ενισχύσει με κάθε τρόπο την Επιτροπή Αγώνα κατά του τρομο-νόμου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Περάματος Σ. Μιχαλακάκος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ