Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Προσβολή στη μνήμη και νοημοσύνη του λαού

Δεν κατάλαβε τίποτα στη διάρκεια της δικτατορίας...

Να «ξορκίσει» το παρελθόν και τη χούντα επιχειρεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δηλώνοντας άγνοια για ό,τι συνέβη στη διάρκεια της δικτατορίας, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί για σήμερα να έχει λόγο για όλα και προαναγγέλλει απογραφή των Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών και διανομή σε αυτούς εκκλησιαστικών ταυτοτήτων. Κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος έκανε μια εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση, από την οποία προκύπτουν τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθεί η εκκλησιαστική ηγεσία.

Χαρακτήρα πρόκλησης στη μνήμη και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού έχουν τα όσα είπε για τη στάση του στη διάρκεια της δικτατορίας, την περίοδο, δηλαδή, που είχε καθήκοντα αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. «Ομολογώ, ισχυρίστηκε, ότι δεν ήξερα πως γίνονταν βασανιστήρια, πως υπήρχε ΕΑΤ - ΕΣΑ». «Ολα αυτά ήρθαν στο φως μετά. Δεν πειράζει, μπορεί να τα ήξερε ο τότε αρχιεπίσκοπος, αν τα ήξερε και σιώπησε, έκανε άσχημα». Για να προσθέσει: «Στον κύκλο μου δεν είχα ακούσει τέτοια πράγματα, δεν άκουγα ξένους σταθμούς, εκ των υστέρων τα έμαθα. Θα πει κανείς ότι ήμουν βαθιά νυχτωμένος. Μπορεί, γιατί εγώ τότε σπούδαζα. Σας ομολογώ εν πλήρη αληθεία ότι δεν ήξερα. Δεν ντρέπομαι να το πω, αν και μπορείτε να πείτε ότι ήμουν έξω από τα πράγματα. Τώρα, πάντως, είμαι μέσα».

Δίνοντας συνέχεια στην πολιτική διαχωρισμού του ελληνικού λαού, σε θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους, που εφαρμόστηκε με αφορμή το θέμα της αφαίρεσης της αναγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες, εξήγγειλε απογραφή των χριστιανών ορθοδόξων και τη διανομή ταυτοτήτων. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες, ωστόσο η λήψη σχετικής απόφασης παραπέμφθηκε στο μέλλον. Σύμφωνα με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος, «ύστερα από λίγα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της απογραφής και θα ξέρουμε ότι έχουμε τόσους, επί παραδείγματι, χριστιανούς στις καταστάσεις μας». Μια τέτοια εξαγγελία έρχεται να δώσει συνέχεια στην καμπάνια συλλογής υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες, που ολοκληρώνεται στο τέλος του Μάρτη, με αποτελέσματα που φαίνεται να ικανοποιούν πλήρως την Ιεραρχία.

Δυστοκία στο «δημοψήφισμα»

Είναι ενδεικτικό ότι υπολόγισε σε 2-2,5 εκατομμύρια τις υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί έως τις 31 Δεκέμβρη, ενώ στην ερώτηση για το αν ο αριθμός αυτός μπορεί να αμφισβητηθεί, απάντησε: «Ακόμα και τις μισές αν μας αμφισβητήσουν, είναι λίγες οι υπόλοιπες; Για μας, σημαντικότερο είναι το ηθικό και πολιτικό βάρος της κίνησης αυτής». Παρέπεμψε δε την επεξεργασία των στοιχείων του «δημοψηφίσματος» των υπογραφών τον Απρίλη και το Μάη, για να ισχυριστεί ότι «ασκούνται πιέσεις από τους ανθρώπους που έχουν την εξουσία». Επανέφερε δε το θέμα του προεκλογικού ερωτηματολογίου προς τα κόμματα, όπου θα τα καλεί να πάρουν θέση απέναντι στα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία.

Από την πλευρά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκίνησε χθες τη συνεδρίασή της, σχετικά με το θέμα της απογραφής από την Εκκλησία και της έκδοσης ταυτότητας, αυτό παραπέμφθηκε στο μέλλον από τον εκπρόσωπο της Συνόδου, μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει μελλοντικώς την Εκκλησία της Ελλάδος. Εξίσου αόριστες ήταν και οι απαντήσεις του εκπροσώπου της Συνόδου στις ερωτήσεις για το θέμα της διασταύρωσης των στοιχείων όσων υπέγραψαν στο «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας για την αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

Για τον όρο «Μακεδονία»

Στα πλαίσια του πολιτικού ρόλου που διεκδικεί η Εκκλησία και αναφορικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε χθες ανακοίνωση, όπου εκφράζονται φόβοι για εμφάνιση εδαφικών διεκδικήσεων και ανακίνηση ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, με το να αναγνωριστεί η χώρα αυτή με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «η χρησιμοποίηση του ονόματος αυτού από το γειτονικό κράτος αποτελεί σφετερισμό σημαντικού τμήματος της ιστορίας και του πολιτισμού, τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και προσβάλλει την ιστορική αλήθεια». Επίσης επισημαίνεται ότι η Εκκλησία «δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις κραυγές διαμαρτυρίας που υψώνονται από τις οργανώσεις Αποδήμων Μακεδόνων». Και ακόμα: «Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος θα αρθούν επάξια στο ύψος των κρίσιμων εθνικών περιστάσεων». Ενώ γίνεται αναφορά στην παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων και στα συλλαλητήρια που είχαν γίνει για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την απογραφή που διεξάγεται στην Αλβανία, όπου δεν καταγράφεται ούτε το θρήσκευμα ούτε η υπηκοότητα και, κατά συνέπεια, δεν καταγράφεται η ελληνική μειονότητα, τονίζοντας ότι «με τα ίδια μας τα χέρια βγάλαμε τα μάτια μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ