Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα νέα μέτρα

«Τα νέα αντεργατικά μέτρα, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα ελλείμματα και το κρατικό χρέος, είναι έτοιμα (...) Μέτρα όπως η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού για να μειωθεί ακόμη πιο δραστικά, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, της επικουρικής και της κύριας σύνταξης, αλλά και η δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, το τσεκούρωμα των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως και των εργοδοτικών εισφορών σε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, Εργατική Εστία, ΟΑΕΔ... Αυτά περιλαμβάνονται στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος που θέλουν να μειώσουν.

Η αιτία και το αποτέλεσμα της κρίσης

(...) Κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες για το κεφάλαιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση σε όφελός του, αφού είναι μέθοδος έντασης της εκμετάλλευσης που συμβάλλει στη μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι μέτρα (...) που ετοιμάζουν συνθήκες άκρατης κερδοφορίας όταν έλθει ανάκαμψη. Αυτά τα μέτρα είναι απαίτηση του κεφαλαίου (...) Είναι μέτρα της Στρατηγικής "ΕΕ - 2020" για την ανταγωνιστικότητα και του Συμφώνου για το Ευρώ. Το κεφάλαιο απαιτεί την κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος και κατάκτησης, μισθούς πείνας και ταυτόχρονα "εργασιακή ειρήνη", δηλαδή το σταμάτημα των απεργιών και των εργατικών αγώνων (...) Το κεφάλαιο "φούσκωσε" και έσκασε από την υπερσυσσώρευση κερδών, τα οποία δεν μπορεί να επενδύσει. Αυτή είναι η κρίση, αυτό τη δημιούργησε (...) Η υποταγή των εργαζομένων για να ανακάμψει η οικονομία, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

Η διέξοδος για τους εργάτες

Οι ταξικοί πολιτικοί αγώνες της εργατικής τάξης πρέπει να ενταθούν, να πάρουν καθολικό χαρακτήρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της, καθολική εναντίωση στα μονοπώλια και την εξουσία τους, ως την ανατροπή τους. Το ΚΚΕ, από τα πρώτα ακόμη σημάδια της κρίσης, το 2008, τόνιζε ότι φιλολαϊκή διέξοδος απ' αυτήν στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. "Το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, της εργατικής τάξης και των λαϊκών τμημάτων μεσαίων στρωμάτων, βρίσκεται σε γραμμή ρήξης με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, σε γραμμή αλληλεγγύης με κάθε εργατική - λαϊκή συμμαχία ανατροπής της αστικής εξουσίας σε χώρα ισχυρότερης ή ασθενέστερης καπιταλιστικής οικονομίας, υψηλότερης ή χαμηλότερης θέσης καπιταλιστικού κράτους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτή η γραμμή πάλης είναι αναγκαιότητα ακόμα και για την επιβίωση εκτεταμένων τμημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και νέων προερχόμενων από λαϊκές οικογένειες" (από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, "Ριζοσπάστης" 15/12/2011)» (το άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφέρουν πάμφθηνους εργάτες(2012-09-19 00:00:00.0)
Καμία ανοχή, οργάνωση της πάλης(2012-07-31 00:00:00.0)
Ολα είναι ανοιχτά(2012-07-14 00:00:00.0)
Κρίση και Μνημόνιο(2012-07-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-12-14 00:00:00.0)
Ολοι στην απεργία στις 11 Μάη διατρανώνοντας τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία(2011-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ