Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρέπει να επιλέξει ο λαός ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης

Από την περιοδεία στη μεταλλουργία SPIDER

Στη μεταλλουργία SPIDER
Στη μεταλλουργία SPIDER
Στην μεταλλουργία SPIDER δουλεύουν 300 περίπου εργάτες. Η εταιρεία κατέχει το 60% της αγοράς στους κάδους απορριμμάτων και το 70% στα μεταλλικά ράφια των σούπερ - μάρκετ, με εξαγωγές σε Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και άλλες χώρες. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε σύντομη συνομιλία και με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση, οι οποίοι, παρότι δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα έχει μέσα παραγωγικά, έχει πλούτο για να μπορεί ο λαός να ζήσει πολύ καλύτερα, με ποιότητα ζωής και δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα φτωχή, που πρέπει να εξαρτάται από την ξένη βοήθεια. Και η ξένη βοήθεια όταν έρχεται, έρχεται για να εκμεταλλευτεί τα δικά μας αγαθά και να συμπράξει με τους εγχώριους καπιταλιστές. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής. Εχουμε προϊόντα, να ζήσουμε και να εξάγουμε.

Τα τελευταία 40 χρόνια αναπτύχθηκε ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, έχουμε καπιταλιστικές επιχειρήσεις σύγχρονες, δεν είναι η παλιά, η ξεπερασμένη παραγωγική βάση. Εχεις έμπειρο εργατικό δυναμικό, πολλούς επιστήμονες - τώρα η γνώση είναι διεθνοποιημένη. Και βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει και κλάδους που τους έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα. Αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα, που να ξεκινάνε από το πρόβατο και το αρνί και να φτάνουν ας πούμε στην κατασκευή ρούχων, δερμάτινα κτλ.

Εχουμε δυνατότητα να αναπτυχθεί ο τουρισμός και μάλιστα όχι ο τουρισμός που αναπτύσσεται τώρα, που μένουμε στα ταμεία των μεγάλων ξενοδοχείων. Μιλάμε να διαχέεται το εισόδημα το τουριστικό και βεβαίως να κάνει τουρισμό και ο λαός, να μην ενδιαφερόμαστε για να έχουν τουρισμό μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία. Εχουμε ορυκτό πλούτο και τώρα τελευταία γίνεται συζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο στο Ιόνιο, στο Αιγαίο κτλ.

Τι λείπει αυτή την στιγμή; Ποιος είναι στην εξουσία. Αυτά τα κατέχουν οι καπιταλιστές, ενώ τα δημιούργησε ο λαός και αυτοί έχουν την εξουσία μέσω του πολιτικού τους προσωπικού, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε κεντροαριστερά, είτε κεντροδεξιά, ανάλογα με το τι πειράματα έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει σαν στόχο αυτή τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, σε συνδυασμό αν θέλετε με την κοινή δράση με το ΚΚΕ και όσων δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Και με την ενίσχυση του ΚΚΕ να δημιουργηθούν πολιτικές προϋποθέσεις αυτή την στιγμή - σήμερα ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν - για αυτό που λέμε ο λαός στην εξουσία, εργατική εξουσία, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μονοπώλια, η μεγάλη ιδιοκτησία.

Αυτό μπορεί να γίνει αν το αποφασίσει ο λαός. Αφού μπορεί να τον εκμεταλλεύονται και να τον εξαθλιώνουν τον 21ο αιώνα, γιατί δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο; Στην μια περίπτωση την δύναμη την έχει η αστική τάξη, στην άλλη πρέπει να την πάρει ο λαός. Πρέπει να επιλέξει ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ο δρόμος που καθορίζεται από τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ