Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησαν οι εκβιασμοί με την επόμενη δόση

«Φιλοεπενδυτικό» περιβάλλον είναι το φιλεργατικό (!) είπε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, σε μια χυδαία αντιστροφή της πραγματικότητας

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί επανέρχονται στο γνωστό τροπάρι των απροκάλυπτων εκβιασμών και απειλών, αυτή τη φορά για το επόμενο δανειακό πακέτο και τη σύμβαση που το συνοδεύει. Μια μόλις μέρα μετά την αναχώρηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων τους και ενόψει της νέας άφιξης για τις νέες συνεννοήσεις τους με την κυβέρνηση, που την προγραμματίζουν για τα μέσα του Γενάρη, ανώτατο στέλεχος της τρόικας, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», εμφανίζεται αβέβαιος ακόμη για το κατά πόσο θα υπάρξει «εθελοντική συμμετοχή» στο κούρεμα του κρατικού χρέους.

«Τίποτα δεν είναι εγγυημένο», σημείωσε ο αξιωματούχος της τρόικας και ακόμη πως τα «κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο ποσό χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο». Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά με τον εκπρόσωπο της τρόικας να μην επιβεβαιώνει ούτε καν τα ποσά του νέου «πακέτου στήριξης», όπως αυτά συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί πάνω από 400 τράπεζες, σε χτεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση «αναζητούν λύση εθελοντικής συμμετοχής για το χρέος», διαπιστώνοντας «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Παρίσι».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα είναι προ των θυρών, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του σχετικά με το ότι «τα μέτρα του 2013, 2014, 2015 θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Γιατί το περιβόητο PSI θα μας επιτρέψει να μειώσουμε δραστικά τους τόκους», ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών - συντάξεων και αύξησης των φόρων ανέφερε απλά ότι «δεν προβλέπονται».

Ο Ευ. Βενιζέλος, τόνισε πως «σημασία έχει τώρα να εφαρμόσουμε τον προϋπολογισμό του 2011, να εφαρμόσουμε τον ψηφισμένο με ευρύτατη πλειοψηφία προϋπολογισμό του 2012, να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής». Παραδέχτηκε ακόμα ότι στόχος είναι «να γίνει η Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα ισότιμη μέσα στην Ευρώπη» και «αυτές οι αλλαγές δεν μας υπαγορεύονται έξωθεν. Αυτές έπρεπε να είναι και είναι μία εθνική προτεραιότητα, μία εθνική στρατηγική ευρείας στήριξης», προκειμένου να έχουμε ένα περιβάλλον «φιλοεπενδυτικό, άρα και φιλεργατικό»!

Με χυδαίο τρόπο προσπαθεί να ταυτίσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που υπηρετεί με εκείνα του λαού, για να κρύψει ότι το «φιλοεπενδυτικό» περιβάλλον προϋποθέτει πρώτα απ' όλα εργάτες δούλους και εκεί στοχεύουν τα μέτρα συγκυβέρνησης και τρόικας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση «θα κριθεί ακριβώς στις διαρθρωτικές αλλαγές, σε όλα αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, σε όλα αυτά που αφορούν την ανάγκη να συγκρατήσουμε τις δαπάνες», δηλαδή το σύνολο των φιλομονοπωλιακών ανατροπών που έχει δρομολογήσει. Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ανέφερε ότι «έχω θετικές ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της σχετικής συζήτησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ