Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λαϊκή οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτική και φτηνή διατροφή

Από την ομιλία στους εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος»

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην «Πίνδος»
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην «Πίνδος»
Από την «Πίνδο», έναν πτηνοτροφικό συνεταιρισμό που κατέχει μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια πτηνοτροφική παραγωγή και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, ξεκίνησε χτες την περιοδεία της στα Γιάννενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ τους οφείλεται και το επίδομα αδείας. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε επίσης με τη διοίκηση του συνεταιρισμού, η οποία επικαλείται καθυστερήσεις στην πληρωμή των προμηθειών από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην κρίση, δεν πτωχεύει μόνο ο λαός. Στην κρίση συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λιγότερα χέρια και ο πλούτος σε ακόμη λιγότερα χέρια. Στην κρίση υπάρχουν οι χαμένοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των χαμένων είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τα μικρομάγαζα, οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, οι μικροί παραγωγοί. Αυτοί είναι χαμένοι. Κάποιοι επιχειρηματίες επίσης, ορισμένες επιχειρηματικές μονάδες, μπορεί να κλείσουν. Οχι γιατί δίνουν πολλά στους εργαζόμενους, αλλά γιατί τους έκλεισε ένας ανταγωνιστής πιο μεγάλος, είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε από έξω και τελικά κερδισμένοι θα βγουν έτσι και αλλιώς οι επιχειρηματίες.

Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα, η μεταποίηση και παραγωγή γενικά, δεν υποφέρει μόνο από τη χαμηλή αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων που πλήττονται. Είναι και αυτό, ο κόσμος αγοράζει λιγότερο, αν και, κοιτάξτε, θα κόψει το κρέας και αυτοί που έτρωγαν περισσότερο κρέας το αντικαθιστούν με κοτόπουλο, είναι πιο φθηνό, είναι πιο βολικό. Δεν πλήττεστε μόνο από αυτό. Πλήττεστε από τα γενικότερα μέτρα ιδιωτικοποίησης. Δυναμώνουν οι μονοπωλιακές μονάδες, είτε μέσα στην Ελλάδα, είτε από έξω. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λυγίζουν κάτω από το βάρος, το μεγαλύτερο ψάρι τρώει το μικρότερο.

Η "Πίνδος" είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, γιατί στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε εγχώριο, φτηνό κοτόπουλο, με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων της χώρας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι εισαγωγές, μια σειρά πράγματα. Πρέπει να ενισχυθεί ο παραγωγός για να στοιχίζει λιγότερο, να πέσει το κόστος του παραγωγού. Είναι μια σειρά πράγματα τέτοια, δηλαδή, να ανεβαίνουν και οι μισθοί και το κόστος να μη γίνεται βαρύ για τον αγοραστή. Αυτό μπορεί να γίνει αν η παραγωγή ανήκει στο λαό. Αν διευθύνεται από το λαό όλη η παραγωγή του τόπου, αν υπάρχει εργατικός έλεγχος.

Παλεύουμε για τα άμεσα προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, επειδή μεμονωμένες λύσεις δεν μπορούν να έρθουν, θέτουμε στο λαό ότι τώρα πια ήρθε η ώρα να συγκεντρωθούν δυνάμεις. Οχι να παλεύει ο λαός και να πιέζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και ένα μέρος του κοινοβουλίου που συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική - εμείς δεν ανήκουμε σε αυτό το προσωπικό. Γιατί μπορεί το πολιτικό προσωπικό να αλλάξει - έχει αλλάξει πολλές φορές, πότε ΝΔ, πότε ΠΑΣΟΚ - δεν αρκεί όμως αυτό.

Αν αλλάξει το πολιτικό προσωπικό, θα έρθει ένα καινούριο, που θα λέγεται συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ή "αριστερή". Μπορεί να δούμε νέες μορφές συνεργασίας, να δημιουργηθούν νέα κόμματα, να φύγουν μερικά παλιά και να γίνουν νέα, για να πείσουν το λαό ότι άλλαξε ο Μανωλιός και ο λαός να πρέπει να πιστεύει σε αυτόν τον Μανωλιό. Λέμε στο λαό να ανατρέψει όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό, αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια που ελέγχουν τον κάθε κλάδο και ας υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, δεν παίζουν ρόλο αυτές. Αυτοί που καθορίζουν τις τιμές, το κόστος, τις εργασιακές σχέσεις, τα πάντα, μέσω του πολιτικού προσωπικού, είναι τα μονοπώλια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι(2011-04-19 00:00:00.0)
Θηρευτές μικροπαραγωγών...(2010-06-09 00:00:00.0)
Προτάσεις στήριξης της εγχώριας παραγωγής(1999-06-24 00:00:00.0)
Προειδοποιούν για "νέο Μαντούδι"(1997-07-18 00:00:00.0)
Η "Χαλυβουργική" μπορεί να ζήσει και ν' αναπτυχθεί(1996-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ