Στην υπουργό Παιδείας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης
Η Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική φιλοσοφία και είπε ότι οι διαφορές της με το ΚΚΕ είναι αγεφύρωτες. Πρόσθεσε δε προκλητικά ότι η κριτική που γίνεται ότι και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί το αστικό σύστημα και διαλύει την Παιδεία, είναι «απόλυτες ανοησίες». Κατά την υπουργό, 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση δεν μπορεί να γίνεται αντιπαράθεση με όρους ότι υπάρχουν κόμματα που είναι φίλοι του λαού και άλλα που είναι εχθροί του.
Ωστόσο αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι φέτος οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν υποστεί «τραγική μείωση», αφού, όπως είπε, το 2012 «έχουμε το μικρότερο προϋπολογισμό από ποτέ». Ισχυρίστηκε ότι τα μόνα διαθέσιμα κονδύλια είναι τα ευρωπαϊκά του ΕΣΠΑ, αφού όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού πάνε για τη μισθοδοσία.
Σχετικά με τις καταγγελίες για τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία είπε ότι από τότε που δημοσιοποιήθηκε το θέμα οι καταγγέλλοντες δεν έδωσαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο στο υπουργείο και αρκέστηκαν να κάνουν θέμα στα κανάλια. Οπου, είπε, υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν συσσίτια στα σχολεία και με το θέμα θα ασχοληθούν προφανώς με όρους φτωχοκομείου η Εκκλησία, διάφορες ΜΚΟ και τα τοπικά συμβούλια.
Αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς είπε απλά και ξερά ότι μειώθηκε δραστικά ο μισθός τους όπως και στους άλλους δημόσιους υπάλληλους και για την «εφεδρεία» αφού υπογράμμισε ότι με την μορφή που έγινε έκλεισε τον κύκλο της, απέφυγε να επαναλάβει δήλωσή της ότι αυτή δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολύσεις εκπαιδευτικών είπε ότι για αυτούς θα ισχύσουν κριτήρια όπως η αξιολόγηση, η λειτουργία του σχολείου και η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Κατά την υπουργό σε όλη τη χώρα μόνο το 0,28% των τάξεων έχουν 28 ή 29 μαθητές ενώ για το φοιτητικό πάσο και τα συγγράμματα υπερασπίστηκε τις επιλογές της λέγοντας ότι μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος μειώθηκαν στο μισό οι 460.000 φοιτητές που τα αποκτούσαν μέχρι τώρα! Ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, και είπε ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί κόντρα στα παιχνίδια εξουσίας διάφορων καθηγητών.
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΚΚΕ λέγοντας ότι η δημοκρατία έχει κανόνες και εάν δεν δέχεστε τους νόμους που «ψηφίζουμε εδώ, δεν έχετε θέση στο κοινοβουλευτικό σύστημα»...
Η επονομαζόμενη και υπουργός της φωτοτυπίας επανέλαβε τον ισχυρισμό πως φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο που καθυστέρησε τις σχετικές διαδικασίες και είπε ότι μέχρι σήμερα το 92% των βιβλίων έχει εκτυπωθεί.
Στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΝΔ ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Παιδεία αφού «άσκησε ιδεολογική ηγεμονία από το 1974, σε δε ΑΕΙ άσκησε ακόμα και διοίκηση (...) Δεν είστε, είπε, άμοιροι ευθυνών αφού προωθήσατε παντού τον κρατισμό»!
Στον... κόσμο της η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Ο. Παπανδρέου, επιτέθηκε, στα πρότυπα του αρχηγού της, στο ΚΚΕ, ανακράζοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στην κομμουνιστικοποίηση της ζωής μας», ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριστιωτάκης εκτίμησε ότι το κράτος σταδιακά αποσύρεται από τη δημόσια Παιδεία.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης της θύμισε ότι το Κόμμα μιλούσε για την οικονομική κρίση από πολύ νωρίς, όταν «εσείς τάζατε παραδείσους» και εξέφρασε την απορία του γιατί η Α. Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζει ανοησίες την κριτική ότι η κυβέρνηση υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα αφού όλες οι πράξεις της το αποδεικνύουν.
Πράγματι, είπε, απευθυνόμενος στην υπουργό συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι και αντιλήψεις: Εσείς υπηρετείτε το κέρδος και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ως εκ τούτου θέλετε και η εκπαίδευση να υπηρετεί αυτόν τον στόχο. Δεν θέλετε, συνέχισε, η εκπαίδευση να βγάζει ισχυρές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά υποταγμένες, οι οποίες θα αποτελούν ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο Θ. Παφίλης, ότι έννοιες όπως επιχειρηματικότητα και ανταγωνισμός διδάσκονται από το δημοτικό ακόμα, προκειμένου τα παιδιά να συνηθίσουν από πολύ μικρή ηλικία τις ορολογίες του συστήματος.
Τα περί δωρεάν Παιδείας είναι μύθος τόνισε, αφού οι γονείς πληρώνουν αδρά τις «εξωσχολικές δραστηριότητες» (χορός, γλώσσες, μουσική, αθλητισμός), ενώ για τα φροντιστήρια σε Γυμνάσιο και Λύκειο, δίνουν μια περιουσία για να μπουν τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν άνεργοι.
Ο Θ. Παφίλης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην Α. Διαμαντοπούλου για τα περί υποχρέωσης εφαρμογής των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή. Η ιστορία δεν σταμάτησε, είπε, και υπενθύμισε το νόμο 815 του 1980 για τα πανεπιστήμια ο οποίος παρότι ψηφίστηκε δεν εφαρμόστηκε, αφού τότε το φοιτητικό κίνημα έθεσε ως στόχο με όρους κινήματος αυτός να μην εφαρμοστεί στην πράξη.