Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γίνουν τα εργοστάσια λαϊκή ιδιοκτησία

Με τους εργαζόμενους στη «Δωδώνη» συζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη «Δωδώνη»
Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη «Δωδώνη»
Στη θέση του ΚΚΕ και στους αγώνες που στήριξε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αναφέρθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοστασίου. Οπως τόνισε, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αφορά την τύχη των εργαζομένων, του μικρού παραγωγού, αλλά και του εργαζόμενου ως αγοραστή γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η Δωδώνη έχει μπει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων προ κρίσης. Και αυτό έχει μια σημασία», υπογράμμισε στη συνέχεια. Από το 1998 ήταν στη λίστα με 3.500 επιχειρήσεις - από αεροδρόμια, λιμάνια και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Οι αγώνες εμπόδισαν αυτήν την εξέλιξη, όμως τώρα, αυτά που είχαν προγραμματιστεί πριν το 2008 που ξεκίνησε η κρίση, επιταχύνεται αυτή η διαδικασία. Και έχει σημασία αυτό το επιχείρημα.

«Τι κίνδυνοι υπάρχουν;», είπε στη συνέχεια: Αυτή τη συνεταιριστική επιχείρηση μπορεί να την πάρει μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία να χρησιμοποιήσει όλο το δίκτυο, να την πάρει για το δίκτυο που έχει, για να φέρει εδώ στην Ελλάδα τα δικά της προϊόντα. `Η μπορεί και να είναι Ελληνας επιχειρηματίας - δεν κάνει διαφορά - και να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Αρα, να μειωθεί η παραγωγή. Αλλη περίπτωση είναι να έρθει και να παίρνει ακόμη πιο φθηνό το γάλα από τους αγρότες, να κρατήσει την επιχείρηση με λιγότερο προσωπικό και με άθλιες εργασιακές συνθήκες. Η ιδιωτικοποίηση θα είναι καταστροφή, από ολική, μέχρι πολύ μεγάλη.

Ωστόσο, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, όπως λέγεται, να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης, να γίνει συνεταιριστική, να την πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κ.λπ. Σήμερα που πωλούνται λιμάνια και αεροδρόμια, που τα μονοπώλια μπαίνουν παντού και μιλάμε για τεράστιες επιχειρήσεις, καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να κρατηθεί με μόνο τους μικρούς παραγωγούς και μόνο τους εργαζόμενους και να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης. Ούτε έξι μήνες ζωή δεν θα έχει.

Ο λαός πρέπει να αποφασίσει να πετάξει έξω τα μονοπώλια και την εξουσία τους, είπε. «Σας στηρίζουμε με νύχια και με δόντια, θέλουμε και η επιχείρηση να μείνει και εσείς να έχετε δουλειά, αλλά και ο καθένας πρέπει να αποφασίσει πολιτικά με ποια ανάπτυξη θα πάει. Με την ανάπτυξη που καθορίζεται από την τύχη των μονοπωλίων ή με την ανάπτυξη που καθορίζεται από τη λαϊκή ιδιοκτησία», κατέληξε προσθέτοντας το εξής: Μπορεί να φαίνεται σήμερα απόμακρο, αλλά αν δεν κινείσαι σε αυτές τις ράγες, θα «σε φάνε λάχανο». Ενώ σε αυτόν το δρόμο μπορείς να ασκήσεις πίεση και να κάνουν και καμιά παραχώρηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org