Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο πόλεμος κατά των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού, που έγκαιρα το ΚΚΕ είχε προβλέψει και είχε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κορύφωση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγωνιστική και πολιτική συμπόρευση για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί αυτόν και τα παιδιά του να ζουν για δεκαετίες στην πιο μαύρη δυστυχία των μισθών πείνας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να προστατευτούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων από τη δική τους κρίση και από την αναγκαστική γι' αυτούς κρατική χρεοκοπία.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι λαϊκή χειραφέτηση, αφύπνιση και οργάνωση κατά των κοινών αδυσώπητων εχθρών μας, της κυβέρνησης της πλουτοκρατίας, των άλλων κομμάτων της και των διεθνών συμμάχων της, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η λαϊκή οργάνωση, η πάλη και οι μορφές να αντιστοιχηθούν στη σφοδρότητα της ολομέτωπης και ανελέητης επίθεσης του κεφαλαίου.

Για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα, για να έρθει πιο κοντά η ώρα της ανατροπής, της λαϊκής νίκης, χρειάζεται τώρα σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο και συνοικία να ορθωθεί ισχυρό το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο που να θέτει εδώ και τώρα:

  • Τέλος στις θυσίες για την κρίση και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.
  • Κάτω η κυβέρνηση, κάτω τα κόμματα που θυσιάζουν το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Να ανήκει στην εργατική τάξη και στο λαό ο πλούτος που παράγουν, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους.

Κανένα δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει τώρα αποδεκτό. Θα είναι παγίδα, με όποια δικαιολογία και με όποιο πρόσχημα επιχειρήσει να το κάνει η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να εμφανίσει ότι ο λαός ή στηρίζει ή ανέχεται την πολιτική της. Οχι στο δημοψήφισμα, να γίνουν εκλογές.

Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν πρέπει να αναστείλει τη λαϊκή αφύπνιση, την ορμητική ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτό πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις και να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στη ΝΔ και στα άλλα αστικά κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, που συμφωνούν με τους στόχους και την ουσία του μνημονίου να πτωχεύσει ο λαός για να μη θιγεί το κεφάλαιο. Και μέσα από τους αγώνες και μέσα από τις εκλογές να μειωθεί δραστικά η δύναμή τους, η επιρροή τους στο λαό.

Στις εκλογές, για να έχει όφελος ο λαός, για να κερδίσει χρόνο και να βγει πιο ισχυρός, χρειάζεται να υποστούν μεγάλο «κούρεμα» και το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ, και τα άλλα κόμματα που είναι πρόθυμα να συμβάλουν στη διαμόρφωση διάφορων μορφών κυβερνήσεων συνεργασίας - συναίνεσης, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το αντιλαϊκό έγκλημα. Τα αστικά κόμματα πρέπει να υποστούν φθορά και αποδυνάμωση, ώστε με όποιο τρόπο κι αν διαμορφώσουν κυβέρνηση, αυτή να είναι αδύναμη στο πέρασμα της πολιτικής της. Βασική προϋπόθεση είναι να μετατραπεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε δύναμη οργανωμένης δράσης, σε δύναμη ανατροπής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ο λαός έχει κάθε λόγο και χρέος να εμπιστευτεί, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ που είπε έγκαιρα όλη την αλήθεια, είναι έμπειρο, ικανό και δοκιμασμένο, δεν έχει καμία δέσμευση προς τα μονοπώλια, το σύστημα, την ΕΕ και έχει αποδείξει ότι δεν τους φοβάται.

Ο λαός πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, να αξιοποιήσει την πείρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη, να συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον του να βγουν αδύναμα τα αστικά κόμματα, αδύναμο το πολιτικό σύστημα και ισχυρό το ΚΚΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Ετσι, μπορεί ο λαός να ανακόψει και να ματαιώσει αντιδραστικές εξελίξεις. Να βάλει φρένο στην εξόντωση των δικαιωμάτων του, στον αυταρχισμό και την καταστολή που πάντα χρησιμοποιεί το αστικό πολιτικό σύστημα, για να εμποδίσει τη λαϊκή παρέμβαση. Να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η λαϊκή απαίτηση για εκλογές πρέπει να συνδυάζεται με την αγωνιστική λαϊκή δράση της λαϊκής ανυπακοής, της άρνησης πληρωμών των εξοντωτικών χαρατσιών που πρέπει να γενικευτεί και να πάρει καθολικό χαρακτήρα στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, παντού όπου η κυβέρνηση και το κράτος απαιτούν από τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει ξανά και ξανά για τα δικαιώματά της.

Η λαϊκή συμμαχία της παρεμπόδισης και της αντεπίθεσης μπορεί να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή και τη δράση των ίδιων των εργαζομένων, της νεολαίας από τα κάτω, παραμερίζοντας τις εχθρικές και χρεοκοπημένες πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, που καλλιεργούν είτε το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, είτε αυταπάτες ότι μπορεί να σωθεί ο λαός χωρίς σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους, την ΕΕ.

Τα εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει εδώ και τώρα να ξεμπερδεύουν και με τα αστικά αντιδραστικά ιδεολογήματα, αλλά και με τις παλιές και νέες αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του οπορτουνισμού, που πηγάζουν από τα ανώτερα μεσαία στρώματα, την ξεπουλημένη εργατική αριστοκρατία, δηλαδή όλους αυτούς που διαπιστώνουν σήμερα ότι τα μονοπώλια δεν μπορούν να τους κάνουν τις παραχωρήσεις που έκαναν στο παρελθόν, για να διασφαλίζουν τη συμμαχία τους και την υποστήριξή τους προς το καπιταλιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είναι τόσο ξεπερασμένος και αντιδραστικός που δεν ανέχεται πια τις εργατικές λαϊκές κατακτήσεις, που αποσπάστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες. Σε πείσμα όλων των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων ο «ευρωμονόδρομος», η ΕΕ, αποδεικνύεται μια λυκοσυμμαχία, συμφέρουσα για την ελληνική πλουτοκρατία, αλλά ολέθρια όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τα μεσαία στρώματα, τις παραγωγικές - αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Δεν φτάνουν σήμερα οι αμυντικοί και επιμέρους αγώνες, δεν μπορούν ν' αποσπάσουν κατακτήσεις όπως παλιά, ούτε να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη άμυνα απέναντι στην επιθετικότητα των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Κανένας κλάδος, καμία κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να διασωθεί μόνος του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε τώρα, την ψυχή του την πούλησε στο κεφάλαιο πολύ πριν ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε γίνεται να αλλάξουν, είναι σάπια και αντιδραστικά, όπως και το σύστημα που υπηρετούν. Τα βάρβαρα μέτρα ήταν στο πρόγραμμα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα είχαν ψηφίσει στην ΕΕ πριν από την κρίση, κατά συνέπεια είναι ψέμα ότι τους τα επέβαλαν οι ξένοι. Η ουσία της τρόικας, του μνημονίου, που είναι η καθολική μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, ήρθε με συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και με απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας. Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που παριστάνουν ότι αντιπολιτεύονται, διεκδικούν την πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Αυτά τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Θα φέρουν ακόμα χειρότερα μέτρα μπροστά στη δρομολογημένη χρεοκοπία από την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Είναι μεγάλη παγίδα ότι λύση υπέρ του λαού μπορεί να δώσουν διάφορες κυβερνήσεις όπως κι αν ονομάζονται, «οικουμενικές», «κεντροαριστερές», «πατριωτικές» ή «αριστερές». Τέτοιες κυβερνήσεις που προτείνουν διάφορες δυνάμεις, όπως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δε θα δώσουν ανάσα στο λαό, αλλά στο σύστημα. Τέτοιες κυβερνήσεις μπορούν να στηριχθούν από τμήματα της πλουτοκρατίας, γιατί δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο απ' αυτές, εφόσον δε στοχεύουν στην ανατροπή της εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Αντίθετα, μπορούν να αποβούν χρήσιμες σε αυτά, γιατί μπορεί να αναστείλουν τις θετικές ριζοσπαστικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις και να οδηγήσουν στην απογοήτευση. Οι προβλέψεις των κάθε μορφής οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ αποδείχτηκαν ή χρεοκοπημένες ή χρήσιμες για την αστική διακυβέρνηση. Αδυνατούν ακόμα να βρουν και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουν στις αιτίες της κρίσης και πέρα από κάποια κοινά αιτήματα δεν μπορούν να διαμορφώσουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου και εξουσίας, γιατί η πολιτική τους αρχίζει και τελειώνει στον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού και στη μετάλλαξη της ΕΕ.

Αν φτιαχτεί σήμερα «κοινό μέτωπο» μεταξύ της εργατικής τάξης, του λαού και τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας, που αναζητούν άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους, από τους σημερινούς, δε θα είναι πατριωτικό, αλλά αλλαγή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που εξίσου εχθρεύονται τα συμφέροντα του λαού.

Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού. Σημαίνει λαϊκή χειραφέτηση και συμμαχία κατά του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, αποδέσμευση απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μόνο η λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει την εθνική κυριαρχία, την προστασία της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, υπέρ του λαϊκού συμφέροντος.

Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιήσει τη μεγάλη τους δύναμη. Δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Αν ορθώσουν το ανάστημά τους, εμπιστευτούν τη δύναμή τους, το δίκιο τους, θα διαπιστώσουν ότι είναι μια πανίσχυρη δύναμη που παράγει τον πλούτο και μπορεί να γίνει δύναμη εξουσίας, να διαμορφώσουν μια ολωσδιόλου νέα οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής, όπου αυτοί θα είναι τα αφεντικά.

ΑΘΗΝΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org