Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μπροστά σε μεγάλες μάχες

Παρότι διάφοροι σφυρίζουν κλέφτικα και επιμένουν να στρέφουν την προσοχή στο αν θα υπάρξει αυτή ή η άλλη απόφαση στην ΕΕ, όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη. Πριν προλάβουν διάφοροι «Ιζνογκούντ» να «επαναδιαπραγματευτούν» μέρος του χρέους, αποφασίστηκε κεντρικά το κούρεμά του. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό αδιάφορος.

Κάποιοι καπιταλιστές θα χάσουν κάποιοι θα κερδίσουν. Ετσι δουλεύει ο ανταγωνισμός στο σύστημα, ειδικά στις κρίσεις του.

Το χρέος στην προκειμένη περίπτωση αντιμετωπίζεται σαν σκουριά σ' έναν αδύναμο κρίκο, που την καθαρίζουν για να μη πάρει φωτιά όλη η αλυσίδα.

Τώρα είμαστε ήδη στην επόμενη φάση. Στο κυνήγι των εργατών που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Σε πείσμα όσων συνεχίζουν να καλούν σε πάλη ενάντια στους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, οι σοσιαλδημοκράτες ηγούνται της προσπάθειας να πείσουν ότι παραμένουν καλύτεροι διαχειριστές του εργατικού θυμού.

Τους το επιτρέπει και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα...

Κατάσταση όπου πλέον η ραγδαία ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων ανάγεται σε όρο για την επιβίωση των εργατών για να μπορούν να δώσουν αποτελεσματικά τη μάχη.

***

Την ώρα που κάθε πτυχή της ζωής των εργατών «φωνάζει» πως εξαρτάται από τη συνολική εξέλιξη, πως η αρρώστια δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες, ότι θέλει αντιπάλεμα συνολικό κι αυτό σημαίνει προετοιμασία για μεγάλες μάχες, εντείνεται η προσπάθεια διαφόρων να βρουν νέο χαλίφη.

Είναι η ώρα για το τέλος κάθε αυταπάτης.

Η λαϊκή δύναμη πρέπει να φανεί πια όχι σαν δύναμη απόγνωσης, αλλά ανατροπής.

Ναι, είναι η ώρα για γενικό συναγερμό. Είναι η ώρα το λαϊκό κίνημα να προσπεράσει διάφορες αυταπάτες για εναλλαγή στην κυβέρνηση, να οργανώσει την πάλη του έτσι που να χτυπήσει την ίδια την εξουσία των καπιταλιστών. Να πιστέψει στη δύναμή του, στη δυνατότητα που έχει να οργανώσει τη ζωή του έτσι που να ζήσει χωρίς τα μονοπώλια, χωρίς την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Η δύναμη υπάρχει. Το βήμα μπροστά χρειάζεται.

Η προετοιμασία της απεργίας να πάρει χαρακτηριστικά και πλατιάς συζήτησης για την επόμενη μέρα. Ετσι που όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος να μπορέσει να τα φέρει η στιγμή.

***

Στο μέτωπο των καθημερινών εξελίξεων η κυβέρνηση έκανε και πάλι την έκπληξη. Θα μας κάνει λέει και χάρη. Θα παρακρατά τα χαράτσια προκαταβολικά στον μισθό. Για να είναι καθαρό ότι έτσι χτυπά την φοροδιαφυγή στην πηγή. Στους μισθωτούς.

Κι όπως πάντα θα δηλώνει ότι αυτό το ζητά η τρόικα. Η οποία δήλωσε ότι δεν ζητάει κατάργηση των συμβάσεων. Αυτή η κολοκυθιά παίρνει τέλος μόλις κάποιος ανοίξει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπου ρητά και κατηγορηματικά ανακηρύσσει την «ανταγωνιστικότητα», πρώτο και τελευταίο στόχο. Τίποτα απ' όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έξω από το πρόγραμμά της.

Τέλος πρέπει να μπει και στο παραμύθι των «διαφωνιών» γι' αυτό ή το άλλο άρθρο. Το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή σηματοδοτεί γενικευμένη επίθεση και τέτοια απάντηση ζητά.

Η κυβέρνηση σταθερή στο «διαίρει και βασίλευε» συκοφαντεί σήμερα οδοκαθαριστές των δήμων και εργαζόμενους στη ΔΕΗ για να ορθώσει ένα ακόμα εμπόδιο στην εργατική - λαϊκή συμμαχία που διαμορφώνεται στη βάση.

Πρέπει να της κοπεί ο βήχας. Με συνέπεια και οργάνωση στην άρνηση πληρωμών, με συνολική απόρριψη του πολυνομοσχεδίου, να μην περάσει ο ελιγμός που προωθεί το ΠΑΣΟΚ για τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα. Ολο μαζί το πολυνομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τους εργαζόμενους. Ολη μαζί η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι για ανατροπή. Αυτή η συζήτηση άνοιξε ήδη στο δρόμο και είναι συμφέρον για τα λαϊκά στρώματα να ολοκληρωθεί με πράξεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ