Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικά μαχητικά μετασταθμεύουν στο Ισραήλ

Πιο βαθιά εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που οξύνονται με επίκεντρο τις ενεργειακές πηγές στην Αν. Μεσόγειο

Η στρατιωτική συνέργεια Ελλάδας - Ισραήλ συνδέεται άμεσα με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Αν. Μεσογείου
Η στρατιωτική συνέργεια Ελλάδας - Ισραήλ συνδέεται άμεσα με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Αν. Μεσογείου
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, καθώς τον επόμενο μήνα, μοίρα ελληνικών μαχητικών θα μετασταθμεύσει για 6 μέρες σε πολεμικό αεροδρόμιο του Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινής άσκησης που θα γίνει το διάστημα 13 - 18 Νοέμβρη 2011. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που ελληνικά μαχητικά μετασταθμεύουν και παίρνουν μέρος σε άσκηση πολεμικής προετοιμασίας στη Μέση Ανατολή.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από στρατιωτικές πηγές που επισημαίνουν ότι πρόκειται για προγραμματισμένη δραστηριότητα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και δε συνδέεται με τη συγκυρία στην Αν. Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, το κουβάρι περιπλέκεται σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών, σε μια περίοδο που ισραηλινά και τουρκικά αεροσκάφη παίζουν «κλεφτοπόλεμο» στην περιοχή, με αιχμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, Ελληνες πιλότοι και τεχνικοί της 337Μ που εδρεύει στην 110ΠΜ στη Λάρισα, θα πετάξουν σε αεροπορική βάση της ισραηλινής Αεροπορίας στην έρημο Νεγκέβ, όπου φιλοξενούνται μαχητικά F-16 και επιθετικά ελικόπτερα «Cobra», όπως και άλλοι τύποι αεροσκαφών. Στην ελληνική αποστολή θα μετάσχουν τέσσερα μονοθέσια F-16C και ένα διθέσιο, καθώς και ένα C-130 μαζί με τεχνική υποστήριξη. Τα ελληνικά μαχητικά θα διανύσουν από τη Λάρισα μέχρι την έρημο Νεγκέβ περίπου 1.600 χιλιόμετρα.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη άσκηση είναι σε εφαρμογή του «επιχειρησιακού μνημονίου» συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, κατά την επίσκεψή του στις αρχές Σεπτέμβρη στο Ισραήλ. Μάλιστα, στις 14 Σεπτέμβρη 2011, οι δύο πρωθυπουργού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αποφάσισαν την ενεργοποίηση της εν λόγω μυστικής συμφωνίας σαν αντιστάθμισμα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην Αν. Μεσόγειο, με αφορμή την κυπριακή γεώτρηση στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή όπως έχει γράψει ο «Ρ» περιλαμβάνει «μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ και ισραηλινών σε ελληνικά αεροδρόμια για την κάλυψη του άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη». Βέβαια, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων έχουν προϊστορία. Η πιο πρόσφατη έγινε τον Ιούνη στη Θεσσαλία, με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» («Πρωινός Ανεμος») που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο Πέλαγος. Προηγήθηκαν οι μεγάλης κλίμακας ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις, «Μίνωας» το 2010 και «Ενδοξος Σπαρτιάτης» το 2008 με τη συμμετοχή άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ