Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πέσει η κυβέρνηση και στις εκλογές τα δυο κόμματα να βγουν κουρεμένα γουλί

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του «Αλτερ» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του «Αλτερ» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είχε τον παρακάτω διάλογο με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

-- Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, ρωτώντας ποια είναι η αίσθησή σας για τις επόμενες εξελίξεις. Το λέω, γιατί η πολιτική σας ανάλυση συνήθως είναι καλή. Πιστεύετε ότι είμαστε μπροστά σε εκλογές; Οτι μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για το χρέος μας, θα οδηγηθούμε στις κάλπες; `Η, αντίθετα, πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει με νύχια και με δόντια, όπως έκανε μέχρι τώρα, να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα και να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία;

-- Αλίμονο, αν ο ελληνικός λαός ξυπνάει κάθε μέρα για να δει ποιος κύριος ή κυρία από το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να μην ψηφίσει στη Βουλή...

-- Εγώ περνάω μεγάλη αγωνία με τον κύριο Ρομπόπουλο. Το τι θα κάνει τη Δευτέρα...

-- ...κι αν διαφωνεί ο ένας ή ο άλλος και τι καινούρια τροπολογία θα ρθει, γιατί τώρα κάθε μέρα θα έχουμε και καινούριες τροπολογίες. Και αλίμονο αν περιμένουμε, το λέω κυριολεκτικά κ. Χατζηνικολάου, αν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τι θα γίνει με τα CDS, με τα ασφάλιστρα κινδύνου υψηλού ρίσκου, τα οποία είναι υπαρκτά προβλήματα. Αλλά από αυτά δεν πρόκειται ο λαός να δει άσπρη μέρα. Είτε αποφασίσει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είτε η χρεοκοπία δεν εμφανιστεί ως χρεοκοπία, αλλά εμφανιστεί ως σωτηρία, δεν μπορεί άλλο ο λαός να είναι μπρούμυτα και να περιμένουμε, αν θα εκταμιευθεί η δόση και να περιμένουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, να παίρνουμε φακελάκια άδεια, να πηγαίνουμε στην τράπεζα να εισπράξουμε τη σύνταξη και να μην εισπράττουμε τίποτα. Να πέσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα. Μπορεί να πέσει 19 και 20 του μήνα; Τονίζουμε το εξής πράγμα. Αυτή η πτώση της κυβέρνησης να γίνει η αρχή. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς αυτό, γιατί μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και να έρθει μία άλλη.


-- Να πέσει πώς; Να μην ψηφίσουν οι βουλευτές λέτε;

-- Και αν αυτό γίνει, αν ο λαός πει «έπεσε η κυβέρνηση, χειροκροτάμε», θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση που θα κάνει τα ίδια. Θα μας δώσει μια άλλη, συνταγή αλλά το φαΐ που θα μαγειρευτεί θα είναι το ίδιο και ο λαός θα φάει το φαΐ και θα δηλητηριαστεί. Να γίνει η αρχή του τέλους όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά αυτής της στρατηγικής, αυτής της πολιτικής, αυτού του δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία.

Κύριε Χατζηνικολάου, να σας πω κάτι άλλο; Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι μέσα στον 20ό αιώνα, μία φορά το καπιταλιστικό σύστημα δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση, τη φτώχεια, την ανεργία κ.τ.λ. και καταλήξαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Δεν το λέω κινδυνολογικά, αλλά ούτε κάνω καμία πρόβλεψη, σε πέντε χρόνια θα γίνει το ένα ή το άλλο. Αλλά η κρίση είναι πολύ βαθιά, δεν αντιμετωπίζεται, δεν υπάρχουν οι συνταγές που υπήρχαν πριν 20 - 30 χρόνια και επομένως δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι και ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Ριζική ανατροπή της εξουσίας, όχι μιας κυβέρνησης. Οχι να αλλάξουμε το πολιτικό προσωπικό της ίδιας εξουσίας. Οι επόμενες μέρες, λοιπόν, πρέπει να σηματοδοτήσουν αυτήν την αρχή.

-- Μπορεί να διαμορφωθούν, μέσα από μια εκλογική αναμέτρηση τέτοιοι συσχετισμοί, που θα φέρουν μια άλλη λογική στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας;


-- Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή επιλογής στο κοινωνικό επίπεδο, η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο, αλλά αυτό το παράθυρο μπορεί να κλείσει στην πορεία. Επομένως, αν έχουμε εκλογές, βεβαίως τα δύο κόμματα πρέπει να βγουν κουρεμένα γουλί. Οποια διάδοχη λύση υπάρχει...

-- Εσείς μιλάτε για πολιτικό κούρεμα, όχι για οικονομικό.Πολιτικό κούρεμα των δύο κομμάτων, των ποσοστών τους.

-- Ναι. Και έχουν δυνατότητες να διαμορφώσουν μία άλλη κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να είναι εντελώς αδύναμη, όσο πιο σύντομα ο λαός πρέπει να ανοίξει το δρόμο για ριζική ανατροπή. Γιατί καμία κυβέρνηση, δεν πάει να λέγεται αριστερή, δεν πάει να λέγεται ανατρεπτική, δεν πάει να λέγεται κομμουνιστική, αν δεν καταργήσει τα μονοπώλια που διεισδύουν παντού - δεν υπάρχει τομέας που να μην είναι τα μονοπώλια μέσα - δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

-- Τώρα πρακτικά, μια κυβέρνηση όπως εσείς θα την οραματιζόσασταν, τι θα έπρεπε να κάνει αυτή τη στιγμή; Πολλοί λένε ότι ίσως ένας δρόμος να είναι η έξοδος από το ευρώ και πτώχευση. Είναι αυτός ο δρόμος; Αυτός ο δρόμος έχει πολύ μεγάλους κινδύνους. Για παράδειγμα είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε βίαιο ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Δηλαδή, θα μας απομονώσουν. Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας.

-- Εγώ είδα τις ερωτήσεις σας και δεν πήρατε απάντηση προχτές (σ.σ. σε τηλεοπτική συζήτηση με οικονομολόγους που ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους).

-- Δεν πήρα, όχι...

-- Δεν πήρατε απάντηση γιατί μεσοβέζικα πράγματα δε γίνονται. Να φύγουμε από το ευρώ, να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και διάφορα τέτοια και να κάνουμε διαπραγμάτευση. Αυτά είναι μεσοβέζικα, είναι ανέκδοτο.

-- Εσείς τι λέτε;

-- Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Ο λαός, τώρα αν θέλει σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο ή σε δύο χρόνια αυτό δεν μπορούμε να το προκαθορίσουμε εμείς, γιατί δεν αποφασίζουμε εμείς. Ξέρετε το ΚΚΕ δεν πατάει κουμπιά ούτε το ΚΚΕ από μόνο του μπορεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή. Αυτό μπορεί να το προκαθορίσει ο λαός. Εμείς λέμε, λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση, κατάργηση των μονοπωλίων, κοινωνικοποίηση - να το πω έτσι - των μονοπωλίων, μονομερής διαγραφή του χρέους. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν αφήσει άθικτο το πεδίο της οικονομίας και όσον αφορά τις σχέσεις ιδιοκτησίας. Τελείωσε, δε γίνεται.

-- Κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας;

-- Οχι της ατομικής ιδιοκτησίας, έχω ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ό,τι απέκτησα από τη δουλειά μου.

-- Μιλάτε για τα μέσα παραγωγής...

-- Βεβαίως.

-- Ευρώ ή δραχμή; Πτώχευση ή κούρεμα;

-- Το κούρεμα είναι πτώχευση.

-- Λένε ελεγχόμενη, χωρίς τις ίδιες συνέπειες. Συναινετική...

-- Εμείς είχαμε προβλέψει ελεγχόμενη και προς τα εκεί πηγαίνουν. Κι εγώ δεν μπορώ να δώσω κατηγορηματική απάντηση αυτή τη στιγμή. Οταν η κρίση είναι βαθιά στην Ευρώπη και παγκόσμια, ποια είναι τα όρια μεταξύ της ελεγχόμενης πτώχευσης στην Ελλάδα και της ανεξέλεγκτης στην Ευρώπη; Διότι, για παράδειγμα, λένε «θα κάνουμε κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών» - αυτά που ζητάει ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει πρόταση την οποία έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν την υιοθετεί η διαχείριση αυτής της πολιτικής. Λοιπόν, θα γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών. Ξέρετε πώς θα γίνει η κρατικοποίηση; Θα κρατικοποιήσουν την Εθνική, την Αγροτική το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κ.λπ. Θα τα κρατικοποιήσουν, θα τα «καθαρίσουν», θα αφήσουν τα χρέη στο λαό και θα τα πάρουν οι Γερμανοί, οι Αγγλογάλλοι, κ.λπ. Θα επανιδιωτικοποιηθούν. Γιατί αυτό είναι το καθεστώς της ΕΕ.

-- Για το ευρώ δεν μου είπατε...

-- Εθνικό νόμισμα. Τώρα θα το πούμε μνα, την αρχαία μνα, ή θα την ξαναπούμε δραχμή, αλλά με αποδέσμευση από την ΕΕ.

-- Να φύγουμε τελείως; Οχι μόνο από την Ευρωζώνη, να φύγουμε τελείως λέτε;

-- Βεβαίως.

-- Μάλιστα. Αυτό δεν έχει κινδύνους απομόνωσής μας την επόμενη μέρα;

-- Στο βαθμό που η νέα αυτή εξουσία, η λαϊκή, πάρει στα χέρια της την οικονομία της χώρας, βεβαίως. Αν αφήσεις την οικονομία της χώρας στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές όχι απομόνωση, καταστροφή θα είναι. Μιλάμε για μια συνολική αλλαγή. Οχι αλλάζω καπέλο. Με την αλλαγή καπέλου δε γίνεται τίποτα.

-- Πάντως, και το σοσιαλιστικό μοντέλο, κ. Παπαρήγα, δεν επέδειξε και πολύ μεγάλες επιτυχίες. Μπορεί να είχε στην κοινωνική πολιτική να επιδείξει κάποια πράγματα...

-- Κύριε Χατζηνικολάου, μιλάμε για το σοσιαλισμό εκείνο, ή για την λαϊκή εξουσία - γιατί μπορεί όλοι να μη συμφωνούν ακριβώς στο πώς βλέπει κανείς το σοσιαλισμό - μιλάμε όμως για εκείνη τη λαϊκή εξουσία η οποία έχει ενσωματώσει όλες τις εμπειρίες του καπιταλισμού και όλες τις εμπειρίες του σοσιαλισμού.

-- Ξέρετε γιατί το λέω. Για παράδειγμα, η Κούβα κάνει φιλελεύθερα ανοίγματα στην οικονομία της. Η Κίνα κάνει ανοίγματα φιλελεύθερα.

-- Η Κίνα είναι καπιταλιστική χώρα.

-- Πλέον είναι.

-- Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας όπου παρεμβαίνουν οι λαοί για μια νέα κοινωνία, εμείς λέμε σοσιαλιστική, που έχει ενσωματώσει τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες του 21ου αιώνα. Δε θα σταματήσει η Ιστορία, κ. Χατζηνικολάου.

-- Προσπαθώ να δω σε ποιο βαθμό το ΚΚΕ έχει εκσυγχρονίσει τις απόψεις του στα θέματα της οικονομίας, στα θέματα της αγοράς.

-- Εγώ δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο εκσυγχρονισμό, ανανέωση κ.λπ. Αλλά αλίμονό μας, αν ως Κομμουνιστικό Κόμμα...

-- Το λέω, κ. Παπαρήγα, γιατί πολλοί λένε πως στην Ελλάδα έχετε το πιο σκληρό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ευρώπης. Το δέχεστε αυτό;

-- Εγώ κ. Χατζηνικολάου θα το έλεγα αλλιώς. Ούτε σκληρό, ούτε μαλακό, ούτε ανανεωτικό, ούτε ωραίο, ούτε άσχημο. Είμαστε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που υποχρεωθήκαμε, καθώς αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις του 1989 - 1991, ήμασταν ανέτοιμοι και μέρος του προβλήματος, υποχρεωθήκαμε να δώσουμε απαντήσεις, γιατί χωρίς αυτές τις απαντήσεις δεν είσαι τίποτα, είσαι φτερό στον άνεμο. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμείς κυριολεκτικά αγωνιούμε και θα πω καθαρά είμαστε το μόνο Κόμμα που αγωνιούμε, εδώ, γόνιμη γη στην Ελλάδα μετατρέπεται σε περιοχή για φωτοβολταϊκά. Ζάλισαν τους αγρότες - να το πω έτσι - ότι θα κάνει ο καθένας την ταράτσα του σπιτιού του με φωτοβολταϊκά και θα πουλάει ενέργεια στη ΔΕΗ, στην «ΕΝΤΕΣΑ» και δεν ξέρω πού.

Πρόκειται για αστεία πράγματα. Εμείς δεν τα υποστηρίξαμε αυτά τα πράγματα. Αλλο πράγμα οι ανανεώσιμες, φτηνές πηγές ενέργειας, βεβαίως. Θα έρθουν οι μεγάλες εταιρείες και δεν ξέρω τι κομμάτι της ΔΕΗ και θα τα πάρουν μαζωμένα από τους αγρότες. Και είναι ευχαριστημένος ο αγρότης να έχει 5.000 το χρόνο εισόδημα, να μη δουλεύει και να πουλάει ενέργεια στη ΔΕΗ. Μπορείτε να μου πείτε, οι μεγάλες εταιρείες θα πηγαίνουν «door to door», που λένε οι μοντέρνοι, σπίτι σπίτι που λέμε εμείς, να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα;

Τα εργοστάσια ζάχαρης κλείνουν. Αγοράζουν ζάχαρη από την FYROM, δεν ξέρω πού. Ξεκίνησαν από τα βιοκαύσιμα, ούτε τα βιοκαύσιμα κάνανε. Τώρα θα τα πουλήσουν οικόπεδα τα εργοστάσια ζάχαρης. Εχουμε ορυκτό πλούτο, έχει πλούτο η Ελλάδα. Και να σας πω: Θα ζήσουμε το επίπεδο που μπορεί να ζήσει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα αλλά όχι να μπει από το παράθυρο η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και δεν ξέρω τι. Να ξηλωθεί το πουλόβερ ως το τέλος.

-- Τώρα θα σας παρακαλέσω να δείτε μαζί μου ένα ρεπορτάζ και να έχω ένα τελευταίο σχόλιό σας. Μιλώ για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν φτάσει στο σημείο να λυγίζουν από την ασιτία. Καταγγελίες που προκαλούν πραγματικό σοκ έγιναν σήμερα στο ραδιόφωνο του Real FM, από δασκάλους για μαθητές που λιποθυμούν στους διαδρόμους από την πείνα. Σας παρακαλώ να το δούμε μαζί (ακολουθεί το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ). Το υπουργείο τα διαψεύδει όλα αυτά αλλά τα ακούσατε να τα λένε οι ίδιοι οι γονείς.

-- Κύριε Χατζηνικολάου, συνεχίστε αυτές τις αποκαλύψεις και μην πιεστείτε αν σας πούνε ότι είναι μελό. Δεν είναι μελό, είναι πραγματικότητα. Εγώ τέτοια καταγγελία είχα, πρόσφατα όταν πήγα στο γυμνάσιο της Καισαριανής, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως - και η Καισαριανή είναι όπισθεν Χίλτον, όπως λένε, τώρα έτσι έχει γίνει - ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία υποσιτίζονται. Και αυτό έχει πολλαπλασιαστεί και μέσα στην Αθήνα, ιδιαίτερα στη δυτική Αθήνα, χωρίς να λέω ότι σε άλλες περιοχές της Αθήνας δεν υπάρχουν επίσης, τέτοια φαινόμενα. Και πραγματικά ανατριχιάζει κανείς να ακούει διάφορες εκπομπές που λένε ότι πρέπει η οικογένεια το πρωί να κάθεται στο τραπέζι όλη πρωί πρωί, να τρώνε τα δημητριακά, την πορτοκαλάδα, γερό πρωινό για να αντέξεις τη μέρα.

Αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν πάρα πολλά. Εδώ υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής. Υπάρχουν φαινόμενα τέτοια στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία πάρα πολλά, ακόμα και στη Γερμανία. Είπαμε, η κρίση είναι ευρύτερη, είναι βαθύτερη και τώρα συζητάμε αν το κούρεμα θα είναι 60% ή 70% και πώς θα γίνει; Εμείς συζητάμε τη «συνταγή» για το λαό. Η «συνταγή» δεν είναι σωστή έκφραση, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν συζητάμε για το κεφάλαιο. Κάνουμε αυτόν το διαχωρισμό.

Δεν έχει εκδηλωθεί όλο το πρόβλημα. Υπήρχε και ένα λίπος, κάποιοι που είχαν 5.000, 10.000, 20.000 στην τράπεζα κατάθεση, τα παίρνουν τώρα. Δεν τα παίρνουνε αυτοί που έχουν τα πολλά για να τα πάνε έξω. Τα παίρνει ο κόσμος ο οποίος προσπαθεί να συμπληρώσει. Τα είχε για ώρα ανάγκης, για τις σπουδές των παιδιών, μάζευε λεφτά για να αγοράσει κάτι, ένα σπίτι ή έστω και ένα αυτοκίνητο, δεν είναι πολυτέλεια το αυτοκίνητο. Αυτά τα παίρνει ο κόσμος. Μου αρέσει που μου λένε, να πάρουν οι άνθρωποι λεφτά από τις τράπεζες; Μα τα παίρνει ένα μεγάλο μέρος του λαού, όχι για να τα βάλει στο προσκεφάλι του, για να καλύψει τις ανάγκες τις τρέχουσες.

-- Τελευταίο ερώτημα, μήπως και βγάλω πολιτική είδηση. Σκοπεύετε στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο να ζητήσετε ονομαστική ψηφοφορία;

-- Ούτε λόγος, βεβαίως θα ζητήσουμε.

-- Αυτό είναι σημαντική είδηση και πολύ ενδιαφέρουσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ