Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ
Ολοένα και πιο επιθετικές κυβέρνηση - πλουτοκρατία

Νέες ρυθμίσεις, που βυθίζουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια, προστίθενται καθημερινά στο νομοθέτημα, που ψηφίζεται στις 19/10

Ολοένα και πιο αντιδραστικό γίνεται το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις τροποποιήσεις που προστίθενται. Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, η «μη επέκταση» των κλαδικών συμβάσεων θα ισχύει μέχρι να τελειώσει το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και όχι για τα δυο επόμενα χρόνια, όπως προβλεπόταν αρχικά. Μιλώντας στη συζήτηση κατ' άρθρο του πολυνομοσχεδίου, επανέλαβε ότι η ψήφιση της διάταξης για την αναστολή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, τέθηκε από την τρόικα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της περίφημης 6ης δόσης του δανείου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «παρουσιάστηκε η συνοπτική εκδοχή της έκθεσης της τρόικας στο ΔΣ του ΔΝΤ και το πρώτο θέμα που τίθεται ως προηγούμενη ενέργεια (prioraction) προκειμένου να γίνει οτιδήποτε, είναι αυτή η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις». Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τρίτη το απόγευμα, θα συνεχιστεί την Τετάρτη (πρωί - βράδυ) και θα ψηφιστεί την Πέμπτη, μετά από συνεδρίαση επίσης πρωί - βράδυ.

Θέλοντας η κυβέρνηση να θωρακίσει για τα επόμενα χρόνια το άθλιο χαράτσι της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει ότι το χαράτσι δε θα πληρώνεται με ειδοποιητήρια όπως φέτος, αλλά θα εισπράττεται σταδιακά και μηνιαία μέσα από την παρακράτηση του φόρου στα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σχετικά με τους εργαζόμενους στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρώην ΔΕΚΟ, των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στο Δημόσιο, ο Ε. Βενιζέλος κατέθεσε διάταξη σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές τους μειώνονται και θα φτάνουν το 65% των αποδοχών που είχαν στις 31 Δεκέμβρη του 2009 (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 7).

Σε παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δικαιολογώντας το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων είπε ότι ενισχύονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με το προκλητικό επιχείρημα ότι στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που νομοθετεί η κυβέρνηση, αφού στις επιχειρήσεις επικρατούν οι ατομικές συμβάσεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, που ισχυρίστηκε ότι δεν θα καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τόνισε ότι η κατάργησή της έχει ήδη ξεκινήσει αφού οι νέοι μέχρι 25 χρονών αμείβονται με το 80% της Σύμβασης, ενώ παίρνονται μέτρα ισοδύναμα με την κατάργησή της, όπως η εξάλειψη «της ευνοϊκότερης ρύθμισης», που προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος καλυπτόταν από την καλύτερη για αυτόν σύμβαση.

Μοιρασμένοι ρόλοι στο ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, κάτω από την έντονη λαϊκή πίεση και στο φόντο των διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πυκνώνουν οι φραστικές διαφωνίες και οι διακηρύξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα ψηφίσουν επιμέρους άρθρα του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου, ενώ πληθαίνουν και όσοι ζητάνε επιμερισμό των κυβερνητικών ευθυνών, με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ή με οικουμενική κυβέρνηση.

Μετά τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, στην περίπτωση που «δεν υπάρξουν αλλαγές», το ίδιο υποστήριξε και η βουλευτής Σ. Γιαννακά. Ωστόσο και οι δυο έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «κανείς δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση σε μια ψηφοφορία». Σίγουρος για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του άρθρου 37 από τους βουλευτές της κυβέρνησης, δήλωσε στο «Bήμα Fm» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, λέγοντας ότι «μέσα από την κουβέντα θα λυθούν και προβλήματα».

«Δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε αστάθεια και οι πολίτες σε απόγνωση;», αναρωτήθηκε υποκριτικά χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που συζητάει το πολυνομοσχέδιο, ενώ χτες κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «θα μιλήσει» την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για τον ίδιο που απειλούσε με παραίτηση, εκφράζοντας τη «διαφωνία» του για τη διάταξη του μεσοπρόθεσμου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το οποίο τελικά υπερψήφισε.

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας τάχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός (Ράδιο 9), σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμία μονοκομματική κυβέρνηση οποιασδήποτε πλειοψηφίας». Ο Δ. Κρεμαστινός, μάλιστα τόνισε ότι δεν χρειάζεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί και με δυνάμεις της Αριστεράς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org