Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια για το συμφέρον της ντόπιας πλουτοκρατίας

Συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωένωσης είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες

Για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία και όχι ο λαός, πρέπει τώρα να ξηλωθεί το μπόι των κομμάτων του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στο εργατικό κίνημα

Motion Team

Για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία και όχι ο λαός, πρέπει τώρα να ξηλωθεί το μπόι των κομμάτων του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στο εργατικό κίνημα
Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη συνοχή της ευρωζώνης, πρόταξε για μια ακόμα φορά χτες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.«Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές όσο επώδυνες κι αν είναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, τόσο στη συνάντησή του με τον Χ. Ρομπάι, όσο και αργότερα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του «Γιούροργκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζήτησαν - στο φόντο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου - όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται το ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα για τη «διαχείριση του ελληνικού χρέους», που οδηγεί στη μόνιμη χρεοκοπία του λαού. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Χ.Β. Ρομπάι περιέγραψε βήμα προς βήμα το σχέδιο της κυβέρνησης στο φόντο των διεργασιών στην ΕΕ για να ενταχθεί η χώρα σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» με δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Ενός βαθιά αντιδραστικού σχεδίου που θα συνοδευτεί από τη μια πλευρά με νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και από την άλλη με την εξασφάλιση νέων κεφαλαίων για την ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων.

«Η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση να αποφασίσει μία πλήρη και μόνιμη λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη. (...) Και αυτό το πλήρες πακέτο θα περιλαμβάνει θέματα, όπως η ανάγκη μιας βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας, ολοκλήρωσης και διακυβέρνησης στην ΕΕ, η ενίσχυση του EFSF (σ.σ. προσωρινός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας), αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας, προανήγγειλε ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με την επιβολή μόνιμης λιτότητας, μέσω της «οικονομικής διακυβέρνησης», προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναδείξει και τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της κυβέρνησης στην προώθηση και εφαρμογή αντεργατικών ανατροπών με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. «Προχωράμε σε μείζονες μεταρρυθμίσεις (...) Εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εγγυηθούμε ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ανάπτυξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαφημίζοντας τις μειώσεις των μισθών, τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων ως «εγγύηση» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες και με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Βελγίου Ελ. Ρούπο. Την επόμενη βδομάδα, ενδέχεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον - στενοί συνεργάτες του θεωρούσαν χτες δεδομένη την επίσκεψη στην Αμερική - όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, ενώ διαρρέονται και «προσπάθειες» από την πλευρά της κυβέρνησης να υπάρξει συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ