Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ

Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 θα οδηγήσει στην εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με εργαλείο την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και τη δραστική μείωσή τους, οι φτωχοί αγρότες θα εξοβελισθούν από την παραγωγή, προκειμένου να συγκεντρωθούν γη και επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν εντάσσονται στα όσα επιτάσσει το πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που εξυπηρετεί ολοφάνερα τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των μονοπωλίων.

Ολα δείχνουν ότι η φτωχή αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών. Οι πόροι για τη γεωργία σε επίπεδο ΕΕ μειώνονται για την περίοδο 2014-2020 στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού και ενδέχεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, από το 41,7% της περιόδου 2007-2013. Αν για παράδειγμα αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί ακόμα περισσότερο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε τα κονδύλια για την ΚΑΠ θα μειωθούν προφανώς ακόμα περισσότερο. Πάντως για την Ελλάδα προτείνεται να δοθεί το 2014 το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο το 2019 θα πέσει στα 2,015 δισ. ευρώ. Η μείωση σε σύγκριση με το 2013 (θα δοθούν 2,217 δισ. ευρώ) είναι 5,3% το 2014 και 9,1% το 2019. Τα ποσά αυτά βέβαια μπορούν ν' αλλάξουν προς το χειρότερο. Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρηθεί λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της δημοσιονομικής κατάστασης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, τα δικαιώματα (επιδότηση ανά εκτάριο) στην πράξη θα μειωθούν δραστικά σε αξία από το 2014. Ο μέσος όρος τώρα είναι 520 ευρώ το εκτάριο και θα γίνει, όπως φαίνεται, από το 2014 380 ευρώ το εκτάριο και ίσως ακόμα πιο κάτω. Είναι εμφανής η χασούρα. Κι αν αυτό συνδυαστεί με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής, που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, τότε η μικρομεσαία αγροτιά θα βρεθεί διπλά χαμένη.

Χειροτέρευση των δεδομένων για την αγροτική παραγωγή και τους μικρομεσαίους αγρότες θα επιφέρει και η λεγόμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων. Επιβάλλεται, πλέον, το περιφερειακό μοντέλο, όπου όλα τα δικαιώματα θα είναι ίσης αξίας με βάση την επιλέξιμη γη ή τους βοσκότοπους της περιφέρειας. Αυτό ευνοεί βασικά τους μεγαλοαγρότες που θα μπορούν να συλλέξουν μαζικά τα νέα δικαιώματα και την αγροτική γη. Επίσης τους μεγαλοαγρότες ευνοεί και η καθιέρωση της λεγόμενης «πράσινης ενίσχυσης», γιατί έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τα όσα προτείνονται σχετικά, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους αγρότες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή αυτού του μέτρου. Ταυτόχρονα, η «πράσινη ενίσχυση» θα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην επιλογή των καλλιεργειών και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Με όλα αυτά μαζί οι φτωχοί αγρότες πρέπει να συνυπολογίσουν τα χαράτσια, τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, που τους τσακίζει το εισόδημα. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση, ο μόνος δρόμος για τη φτωχή αγροτιά είναι η μαζική αντίσταση και ο κοινός αγώνας μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής, γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ