Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προτείνει αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Και μακροπρόθεσμα μέτρα, υπολογίζοντας και την (τεχνητή) εκτίναξη στα κόστη παραγωγής

«Ενέργεια λαϊκή περιουσία» είναι το παλλαϊκό αίτημα, ιδιωτικοποιήσεις και οικονομικά κίνητρα για τους ιδιώτες επιχειρηματίες είναι η πολιτική της κυβέρνησης
«Ενέργεια λαϊκή περιουσία» είναι το παλλαϊκό αίτημα, ιδιωτικοποιήσεις και οικονομικά κίνητρα για τους ιδιώτες επιχειρηματίες είναι η πολιτική της κυβέρνησης
Νέο χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά, υπέρ των ιδιωτών επιχειρηματιών που κερδίζουν από την ηλεκτροπαραγωγή στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οδηγώντας σε ακόμα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ η ΡΑΕ, προετοιμάζοντας προφανώς το αναγκαίο έδαφος για τις σχετικές ανακοινώσεις, παρεμβαίνει για το τεχνικό μέρος της υπόθεσης λέγοντας ότι οι νέες ανατιμήσεις θα γίνουν μέσω της αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ κάνει λόγο για ...«λογική αύξηση» από την 1η του Νοέμβρη μέχρι και το τέλος του 2012, οπότε προφανώς - αν και δεν το δηλώνει - θα εξεταστεί νέα αναπροσαρμογή του τέλους.

Η ΡΑΕ δηλώνει ότι η αύξηση θα είναι μικρότερη από αυτή των 5,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έχει ζητήσει ο ΔΕΣΜΗΕ, προτείνει ωστόσο την ποσοστιαία χρέωση επί του ποσού που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και χωρίς πλαφόν! Επικαλείται, μάλιστα, το προηγούμενο της Αυστρίας, με χρέωση 17% επί του κόστους μεταφοράς και διανομής.

Η πρόταση της ΡΑΕ δεν μένει μόνο στην αντιλαϊκή αύξηση του τέλους ΑΠΕ για να πληρωθεί η ιδιωτική «πράσινη ανάπτυξη». Περιλαμβάνει άμεσα μέτρα από τον Οκτώβρη του 2011 έως και το Δεκέμβρη του 2012 για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (τηρείται στο ΔΕΣΜΗΕ) και το μηδενισμό του στο τέλος του 2012. Αυτά είναι: Επιτάχυνση της δημοπράτησης των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ στο ΔΕΣΜΗΕ. Απόδοση στον ειδικό λογαριασμό μέρους της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ. Επιβολή φόρου μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ. Εκδοση και διάθεση από το ΔΕΣΜΗΕ όλων των πιστοποιητικών «Εγγυήσεων Προέλευσης» για μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Η ΡΑΕ, όμως, έχει και προτάσεις για την περίοδο 2013-2020. Αν και σημειώνει ότι το κόστος για τις ΑΠΕ θα μειωθεί, καθώς θα αυξηθεί η χοντρική τιμή και θα περάσουν στους καταναλωτές οι αυξήσεις, προτείνει ακόμη: Το 50% του συνόλου των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων να πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό. Θέσπιση τέλους δικαιώματος εξόρυξης και χρήσης λιγνίτη, που μαζί με την ενσωμάτωση του κόστους για τους ρύπους θα σημάνει και το τέλος του φτηνού λιγνίτη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ